EAST MAG
videohovor

3 tipy pre efektívny firemný videohovor počas home office

Z pohodlia domova pracovne funguje stále pomerne veľké množstvo ľudí. Po týždňoch a týždňoch si už možno každý našiel systém a rovnováhu, ako balansovať počas home office medzi prácou, rodinou, záľubami a povinnosťami v domácnosti. Aj vás však dokáže vydesiť firemný videohovor?

Videohovor – náhrada za meetingy?

Predsa len, pracovný call je o komunikácii s ďalšími ľuďmi, ktorým poodhalíte svoje domáce pracovné prostredie a to, ako fungujete. Videohovor je navyše príležitosťou, kde sa čo-to môže pokaziť externými vplyvmi napriek tomu, že vy budete pripravený.

REKLAMA

Tipy, ako zvládať videohovor, sa zídu vždy – nielen v čase karantény a núteného home office. Čoraz viac sa nielen v IT sektore ľudia spájajú práve prostredníctvom moderných technológií – od klasického videochatu až po online prezentácie. Sitáciua v dôsledku COVID-19 možno práve túto oblasť – komunikáciu na diaľku bez potreby cestovania a presúvania sa – vyzdvihla do popredia a dala mnohým ľuďom dôkaz, že vedia fungovať aj takto.

Tak sa poďme spolu pozrieť na 3 základné veci, ktoré treba mať pri videohovore na pamäti.

1. Izolujte sa od ostatných

Počas videohovoru doma si nájdite miesto, kde vás nebude nik vyrušovať – každý ruch v pozadí môže znížiť kvalitu a celkový dojem hovoru. V práci platí to isté – ak máte vlastnú kanceláriu, máte vyhrané, dajte len vedieť prípadným návštevníkom, že telefonujete. V open space určite používajte slúchadlá – urobíte tým službu aj svojim kolegom.

Na čo nezabúdať: Ak počas videohovoru nehovoríte, ale počúvate, vypínajte si mikrofón.

2. Príďte včas

Pracovný call je rovnocennou náhradou meetingu face to face, na to nezabúdajte a riaďte sa podľa toho – na dohodnutú komunikačnú platofrmu sa dostavte v čase, kedy má hovor začať, prípadne aj o pár minút skôr.

Na čo nezabúdať: Ak máte priestor, pred videohovorom si skontrolujte techniku, či vám všetko funguje, ako má.

3. Sústreďte sa

Odpisovanie na maily či ťukanie do mobilu – ako by vás tieto aktivity rozčúlili na iných počas stretnutia v jednej kancelárii? Tak isto by vás mali rozčuľovať aj počas online hovoru. Preto sa vyhýbajte rozptyľovaniu – ak telefonujete cez desktop, nemajte v rukách telefón a nesledujte všetky notifikácie, ktoré vám vybiehajú – snažte sa na 100 % sústrediť na hovor a jeho tému, iba žeby vám mali prísť aktuálne informácie týkajúce sa náplne callu.

Na čo nezabúdať: Robte si z videohovoru poznámky, ak si ich robíte priamo do mobilu či počítača, spomeňte to medzi rečou ďalším účastníkom callu, aby boli v obraze.

Samozrejme, návodov na dokonalý videohovor je množstvo a predsa len sa môže v živote vyskytnúť situácia a call, na ktorý nebudete pripravený. Taký je jednoducho život. V takom prípade sa však snažte objektívne a racionálne rozmýšľať. Postupujte počas videohovoru podľa svojho najlepšieho svedomia a podľa toho, čo by ste boli ochotný tolerovať druhej strane vy.

Myslíte, že sa po skončení pandémie vráti všetko do predchádzajúceho stavu, alebo sa budú iac využívať moderné spôsoby komunikácie, ku ktorým sme si museli nájsť počas karantény cestu všetci?

Pridajte komentár