EAST MAG
srdce pre macky tím

Niektoré mačky idú ako teplé rožky, iné čakajú aj rok. Srdce pre mačky sa o nich postará

Mnohým z nás robia počas karantény radosť (a občas aj nervy) naši domáci miláčikovia a sme radi za to, že ich máme. V aktuálnej situácii sa s väčším počtom maznákov musí popasovať aj občianske združenie Srdce pre mačky. Dôvodom je odchod zahraničných študentov. 

Najväčšia pomoc od ľudí je pre nás ponuka dočasnej opatery, počas ktorej hradíme všetky veterinárne úkony, poskytujeme výbavu a ak človek chce, aj jedlo a piesok. Počas pandémie nám gro dočaskárov odchádza – sú to zahraniční študenti, ktorý už tento semester fyzicky do školy nepôjdu, a tak sa vracajú domov k rodinám. Preto potrebujeme pomoc Košičanov teraz ako nikdy predtým,” vysvetľuje Katka Feriančiková z OZ Srdce pre mačky

Združenie vzniklo ešte v roku 2014, stoja za ním tri mladé ženy – Katka, Timea a Kate.
Spojila nás láska k mačkám, záchrana, ktorej sme sa každá venovala v podstate už od detstva, a mocný čarodej Facebook,”  spomína Katka. 

Osveta o potrebe kastrácie

Cieľom Srdca pre mačky je pomôcť čo najväčšiemu počtu mačiek. „Sú mačky, ktoré nemajú byť na ulici, nechcú tam byť, sú zranené. Takéto micky kompletne veterinárne ošetríme a v pohodlí dočasnej opatere čakajú na svoj vysnívaný domov, kde už budú navždy členmi rodiny.” 

Druhou, veľmi dôležitou aktivitou združenia, je redukcia počtu mačiek v uliciach kastračným programom.

„Divé mačky, neprispôsobivé ošetríme, vykastrujeme, označime zástrihom ušnice a púšťame späť na pôvodné miesto. Venujeme sa najmä mačičkám z Košíc, ale chodí nám veľa žiadosti o pomoc z rôznych kútov Slovenska. Snažíme sa pomôcť ako vieme: odporúčaním niekoho v danej lokalite, radami a niekedy aj prevozom až ku nám do Košíc.

Aj vďaka aktivitám Srdca pre mačky sa situácia v Košiciach zlepšuje: „Najmä v tom slova zmysle, že sa robí osveta a ľudia začínajú viac chápať, viac pomáhať, neubližovať. Ustupuje sa od názoru, že kastrácia je proti prírode, ale topenie mačiatok nie. Ľudia sa nechajú poučiť a stále viac chápu potrebu kastrácie, regulácie a pomoci.” 

Cenná pomoc od veterinárov

Ak by ste sa Katky Feriančikovej opýtali, koľkým mačkám už združenie pomohlo, finálne číslo nedostanete. „Pedantne sme to začali počítať od roku 2019, kedy prešlo našimi rukami 568 zvierat. Aby som bola presnejšia: 306 mačiek, 5 psov a 2 králikovia šli do dočasiek, v rámci kastračného programu sme ošetrili a vykastrovali 255 pouliček.”

K zvieratkám, ktoré potrebujú pomoc, sa Srdce pre mačky dostane prostredníctvom ľudí, ktorí mačky nahlasujú. „Na jar a v lete sú to väčšinou maličké mačiatka, ktoré sa narodia nechcené na uliciach nekastrovaným mačkám a často končia pod kolesami áut, v lepšom prípade so škaredými zápalmi očí. Dospelosti sa však dožije máloktoré. V zime sú to zase ťažko nachladené mačky, ktoré potrebujú liečbu.” 

Veľkou oporou je združeniu preto tím veterinárov. „Počas celého roka sa stretávame s ťažkými prípadmi – nepeknými zraneniami, zlomeninami, traumami. Za pomoci skvelých veterinárov však mickám dokážeme pomôcť v plnohodnotnom živote aj za cenu amputovanej končatiny, chýbajúceho očka  alebo podobne.

Vykúpenie z bolesti ako jediné východisko

Najťažšie na tejto pomoci mačičkám je podľa Katky občasná beznádej. „Niekedy aj keď veľmi chceme pomôcť, už to nie je v našich silách a jedinou pomocou je vykúpenie z bolesti. Sú to veľmi ťažké rozhodnutia a lúčenia sa. Človek sa musí naučiť žiť s tým a byť pripravený na podobné situácie. “

Tri zakladajúce členky Srdca pre mačky majú popri starostlivosti o mačky stále zamestnanie. „Združenie je vedľajšia činnosť, už dávno to nie je len hobby po robote, stala sa z toho druhá práca na plný úväzok bez finančné ohodnotenia. Robíme to z lásky k mačkám. Zvieratá sú náš život 🙂 Každá máme doma riadnu zoo. Ja mám momentálne dvojpodlažnú izbu doma urobenú čisto pre micky, to je náš depozit miciek, väčšina z nich je hendikepovaných, teraz je navyše plný najmä mačičkami od zahraničných študentov.” 

Podpora rôznymi spôsobmi

Okrem toho Srdcu pre mačky pomáha aj veľké množstvo ľudí, predovšetkým dočasnými opaterami. „Drvivá väčšina sú zahraniční študenti veteriny, u ktorých je samozrejmosťou takto pomôcť útulkom a združeniam. Každým rokom sa pridáva viac a viac Košičanov, ktorí podávajú pomocnú ruku vo forme dočasky.”

Ďalšou formou pomoci môže byť aj výbava po mačke, ktorú už niekto doma nepotrebuje. A, ako inak, vždy sa združeniu zíde každé euro. 

„Keď sme začínali, hradili sme si veterinu sami, lebo toho bolo málo. Teraz máme taký záber, že bez pomoci ľudí či sponzorov by sme to nedali. Napríklad minulý rok boli naše náklady o hodnote 51 000 eur. Vďačíme za ne všetkým našim fanúšikom, ktorí nám pomáhajú pravidelným príspevkom, darom či 2 % z dane. Tiež ďakujeme vedeniu mesta Košice za historicky prvú dotáciu od mesta pre naše združenie.” 

Nájsť domov je o šťastí

Srdce pre mačky sa snaží nájsť nájdeným mačkám aj nové domovy, kde sa stanú súčasťou rodiny. Podľa Katky dostávajú otázku Ako dlho trvá, kým si mačka nájde domov, až príliš často. „Je to veľmi individuálne. Niektoré micky idú ,ako teplé rožky‘, niektoré si na svoj domov musia počkať aj rok či dlhšie. Nezáleží len na kráse micky, niekedy je to proste o šťastí.

Každého adepta na adoptovanie Srdce pre mačky pripomína fotografiami na Facebooku. „Raz fotku zazrie ten, koho chytí za srdce. Ak aj je micka dlho bez ponuky na domov, môže zmeniť dočasnú opateru. Netreba sa báť, že vám necháme mačičku v dočaske a nestaráme sa. Človek si určuje podmienky a my sa im prispôsobíme.” 

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1