EAST MAG

TUKE začala tlačiť respirátory

Technická univerzita v Košiciach sa rozhodla sa načas pozastaviť výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách. Jej výskumné sily sa sústredia na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli v tejto neľahkej dobe pomôcť.

Spojenie fakulty a firiem

Pracovníci Strojníckej fakulty TUKE v spolupráci so spoločnosťou Biomedical Engineering s.r.o. a súčinnosťou firmy Q-MEDICAL, s.r.o. pripravili projekt pre výskum, výrobu a aplikáciu trvalých respirátorov určených na ochranu proti koronavírusu. Spojením subjektov došlo k urýchlenej realizácii projektu a následnej distribúcii hotových produktov.

Trojdielna maska pre zdravotnícky personál

Na TUKE bolo zriadené inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s koronavírusom. Zapojením moderných technológií, 3D tlače, a vstrekovacích technológií naši výskumní pracovníci chcú aspoň takouto malou troškou prispieť a podporiť prácu zdravotníkov, občanov a zabezpečiť ich ochranou záchranu životov pacientov,“ informoval dekan Strojníckej fakulty Jozef Živčák.

Momentálne dokážeme na dvoch fakultách TUKE vyrobiť okolo 50 kusov štítov denne, pracujeme na tom, aby ich bolo viac,” informoval člen riešiteľského tímu Radovan Hudák.

Klipy na výrobu ochranných tvárových rúšok

Termovízna kamera pre VÚSCH

TUKE sa zapojila do výzvy Pomôž nemocnici, prostredníctvom ktorej sa momentálne tlačia ochranné prostriedky. Súčasťou centra je aj vlastný návrh a výroba ochranných štítov, hlavne pre lekárov.

V rámci iniciatívy pomoznemocnici.sk sa budú na východnom Slovensku na špecializovanom mieste skladať a potom distribuovať pod koordináciou Košického samosprávneho kraja. Sme však schopní v rámci našich možnosti kompletizovať aj celé štíty. Vo štvrtok (26. 3.) sa chystáme odovzdať do klinickej oblasti prvých 18 ks. Budeme radi, ak každý deň sa nám podarí takto odovzdať 20 ks, zo začiatku najmä lekárom v prvej línii,” dodáva Radovan Hudák.

Strojnícka fakulta TUKE prostredníctvom Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania zaškolila pracovníkov VÚSCH pre prácu s termovíziou. Fakulta poskytla ústavu nakalibrovanú termovíznu kameru pre monitorovanie a selekciu pacientov priamo pri vstupe.

Na fakultách TUKE odborníci pracujú aj na ďalších projektoch, ktoré by mali pomôcť k zastaveniu šírenia pandémie. Informácie vám TUKE prinesie v najbližších dňoch.

Pridajte komentár