EAST MAG
praca

Košické IT firmy pracujú naplno aj napriek koronavírusu

IT sektor, ktorý je jedným z nosných pilierov ekonomiky mesta Košice, zatiaľ koronavírus negatívne neovplyvnil. ITčkári a IT firmy v tomto momente pociťujú väčší nápor na správu systémov, keďže celý svet presúva svoju činnosť do online priestoru. 

Väčšina, teda 95 % zamestnancov pracuje z domu. Kancelárie a budovy sú vyprázdnené. IT má, našťastie, tú výhodu, že môžete pracovať odkiaľkoľvek,” hovorí Pavol Miroššay, výkonný riaditeľ združenia Košice IT Valley, ktoré ešte v pondelok zrealizovalo konferenčný hovor s viac ako 20 zástupcami košických IT spoločností, aby preverilo aktuálnu situáciu.

REKLAMA

Na trhu cítiť opatrnosť. Zákazníci sa nepúšťajú do nových projektov, ale tie, ktoré sa už rozbehli, bežia viac-menej v štandardnom režime. Výnimkou je internetový predaj, ktorý sa v tomto období výrazne posilňuje,” pokračuje Miroššay. 

Pracujú z domu

Najväčší IT zamestnávateľ na východe Slovenska T-Systems prijal všetky opatrenia odporúčané ministerstvom zdravotníctva, Úradom verejného zdravotníctva  a materským koncernom Deutsche Telekom. Vývoj situácie pravidelne a aktívne monitoruje a akékoľvek závažné rozhodnutia komunikuje na zamestnancov. Dôležité je, že prevádzka a chod spoločnosti nie je ohrozená vzniknutou situáciou.

Ďalšie IT spoločnosti sú na tom podobne. Počas minulého a predminulého týždňa postupne zavádzali prácu z domu a nastavovali spôsoby, akými budú pracovať. Dnes už bežia v štandardnom režime na diaľku.  

Zamestnanci sú vybavení technikou

Niektoré z firiem vybavujú zamestnancov aj technikou, ktorú nevyhnutne potrebujú na prácu z domu. 

Denne od nás odchádzajú desiatky notebookov. Či už repasovaných, ktoré si kupujú zákazníci prostredníctvom nášho internetového portálu, alebo nových,“ hovorí Ernest Salzer zo spoločnosti CSI Leasing, prevádzkujúcej aj portál ITzoo. Tá zaznamenala nárast hlavne krátkodobých prenájmov. 

Firmy takto dokážu riešiť aktuálnu situáciu. Prenajmú si zariadenia, ktoré nemusia vlastniť, a keď sa zmení situácia, môžu ich vrátiť. Je to oveľa efektívnejšie,“ dodáva Salzer. 

Obavy z prichádzajúcej krízy

Napriek tomu, že všetko zatiaľ beží tak, ako má, IT spoločnosti poukazujú na riziko blížiacej sa finančnej krízy. Tá ich môže zasiahnuť o 2 až 3 mesiace. Ak sa tak stane, aj oni budú potrebovať podporu vlády. 

Marek Barta zo spoločnosti bart.sk hovorí, že niektorí zákazníci obmedzili svoje aktivity len na podporu prevádzky elektronických obchodov, iní vidia v tejto situácii príležitosť, posilňujú vývoj a výrazne rastú. „Je potrebné ešte počkať 3 až 4 týždne. To je čas, kedy budeme uzatvárať prvé fakturácie z tohto obdobia a tam sa môžu ukázať prvé problémy,” hovorí Barta. 

Chcú pomôcť

Napriek obavám z budúcnosti firmy zmobilizovali svoje sily a založili pod hlavičkou IT Valley iniciatívu ITpomaha.sk

Naším cieľom je vyzbierať finančné prostriedky a poskytnúť ich na pomoc v boji s koronavírusom,” hovorí Miroššay. 

Za týmto účelom založili aj transparentný účet. Primárne chcú pomôcť lokálnym zdravotníckym zariadeniam a organizáciám, ktoré sa venujú znevýhodneným sociálnym skupinám. 

Sme v kontakte aj s ďalšími projektmi, ktoré vznikli na Slovensku, chceme využiť synergické efekty, aby sme zbytočne nerobili tie isté veci,” uzavrel Miroššay.  

O použití všetkých vyzbieraných finančných prostriedkov rozhodne komisia. 

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

komentárov 6