EAST MAG

Jarné upratovanie – zaslúži si ho aj Facebook

Upratať si v byte či dome je jednoduché. Upratať si v živote je už troška náročnejšie. A čo upratovanie svojho života na sociálnych sieťach, napríklad taký Facebook?

Facebook, Instagram, Twitter o nás často prezrádzajú viac, než by sme chceli. Keďže sa jarnému upratovaniu len tak jednoducho nevyhneme, skúste si upratať aj vo svojom internetovom živote, ktorý vás sprevádza deň čo deň. 

REKLAMA

1. Priatelia 

Koľko máte priateľov na Facebooku a s koľkými sa reálne stretávate či chatujete? Skúste svoj friends list prefiltrovať. Nemusia o vás vedieť všetci a všetko, aj keď ste sa spoznali v bare pri pive…

2. Fanpage

Niektorí už žijú s Facebookom približne 10 rokov. Viete si predstaviť, koľko stránok ste za ten čas museli lajknúť? Určite veľa z nich už zaniklo. Zoznam stránok, ktoré máte lajknuté, nájdete TU. Poupratujte si preto aj tam.

3. Príspevky 

Ó, sladká nostalgia. Na staré príspevky sa niekedy pozeráme s úsmevom a niekedy s pocitom, že nechápeme, ako toto naše mladšie ja mohlo napísať. Každopádne, je dobré si tieto statusy a posty prefiltrovať. Rovnako aj fotky, na ktorých ste označený a ktoré nie sú veľmi lichotivé. Toto upratovanie oceníte napríklad pri hľadaní novej práce.

4. Online hry 

Facebook nás dokázal niekedy pekne zabaviť na zbytočne dlhý čas. Postupom času a veku si človek vyberie, čo chce na sociálnej sieti robiť. Ak ste niekedy holdovali online hrám, ktoré vám ponúkal Facebook a sú zapadnuté prachom, jednoducho si ich z vášho účtu zmažte. Notifikácie z niektorých hier vás už tak nebudú viac otravovať.

5. Nastavenia

Najdôležitejšie na koniec. Nezabúdajte na nastavenia, kde si viete veľmi jednoducho zvoliť to, čo potrebujete. Napríklad prihlasovanie z iného zariadenia si môžete upraviť na bezpečnejšie dvojstupňové overovanie. Rovnako si viete zvoliť osobu, ktorá po vašej smrti bude administrátorom vášho účtu. Za pozornosť stojí aj nastavenie súkromia, ak už majú vaši priatelia vidieť všetko, čo zdieľate, je naozaj nutné, aby to videli aj vaši „stalkeri”?

Niekedy žijeme viac život sociálnych sietí než ten naozajstný. Dávajte si však na informácie o vás a vaše príspevky väčší pozor. Nikdy neviete, kto vás sleduje.

Simona Ďurkovič

komentár: 1