EAST MAG

Slovenská aplikácia Zostaň zdravý ťa ochráni pred koronavírusom

V lekárskej komunite Slovenska vznikla v týchto náročných časoch iniciatíva, ktorá vytvorila v spolupráci s tímom programátorov aplikáciu ZOSTAŇ ZDRAVÝ.

Jej cieľom je spomaliť a zastaviť šírenie nákazy COVID-19. „Inšpirovali nás kolegovia z Číny, Izraela a Južnej Kórey, kde tento prístup výrazne pomohol k zvládnutiu situácie, “ vysvetlila členka tímu Vanda Martišková.

REKLAMA

Každá aplikácia je len jedným z uzlov neviditeľnej ochrannej siete anonymných aplikácií. Dokáže bežného používateľa informovať, či prišiel do blízkosti potvrdenej infekcie – a to aj spätne. Ak bude jej používateľ pozitívne testovaný na COVID-19, aplikácie ostatných používateľov, ktorí sa v posledných dňoch pohybovali v jeho blízkosti (cca 50 metrov), budú informovaní o tom, že sa na danú vzdialenosť priblížili k niekomu s pozitívnym testom, vysvetľuje Martišková.

Táto mobilná aplikácia pritom dodržiava prísne štandardy anonymity. Informuje používateľa, či sa dostal do blízkosti 50 metrov od pozitívne testovaného človeka, ale neprezrádza identitu infikovaného, lebo ju ani nepozná.

Užitočné dáta a anonymita

Aplikácia sprehľadňuje online objednávanie pacientov na testy a používateľovi sprístupňuje výsledky testovania na koronavírus COVID-19.

Každý používateľ bude mať anonymný číselný kód, ktorý používateľ uvedie pri odbere vzorky. Výsledok vyšetrenia sa následne spáruje s kódom a používateľovi sa výsledok zobrazí priamo v aplikácii. Aplikácia je teda v súlade s GDPR – nedokáže sledovať meno, telefónne číslo ani iným spôsobom bližšie identifikovať pacienta.

Aplikácia umožňuje zber štatistických dát, informuje o počtoch pacientov objednaných na testya dĺžke čakania na výsledok. Umožňuje získavať dáta o šírení nákazy.

Aplikácia je iniciatívou zdravotníkov a jej hlavným cieľom je spomaliť a následne zastaviť šírenie COVID-19,“ objasňuje Martišková.

Zdĺhavé schvaľovanie

Členka tímu Vanda Martišková ďalej uvádza: „Razantnosť, s akou sa SR postavila k obmedzeniu pohybu osôb v rámci pandémie COVID19, je skvelá, avšak organizácia odpovede zdravotníctva je zatiaľ nedostatočná. Testovanie podozrivých prípadov, ich kontaktov a komunikácia k pacientovi sú neprehľadné. Ľudia aktuálne nemajú šancu zistiť výsledky svojich testov, hoci na to majú právo. Pacienti sa nevedia dovolať na poverené pracoviská – pre bratislavský kraj sú k dispozícii tri telefónne linky – neustále obsadené. Reálne počty chorých sú rádovo vyššie. Nakazení jedinci preto nevedomky nákazu šíria ďalej. Zrýchlené testovanie a následný efektívny manažment chorého v súčasnej situácii kritické.“

Interface a technická stránka aplikácie sú hotové. Aktuálne ju schvaľuje AppStore, na Androide je už dostupná na stiahnutie. ZOSTAŇ ZDRAVÝ bude pre slovenských používateľov bezplatná.

komentár: 1