EAST MAG

Pandémia spája ľudí pre spoločné dobro

Aj keď súčasná situácia na Slovensku a vo svete v súvislosti s koronavírusom nie je ani zďaleka priaznivá, pandémia má aj pár malých pozitív. Teda, ak chcete byť optimista.

Jedným pozitívom je spomalenie uponáhľaného života, uzavretie sa do svojich domovov a trávenie času so svojimi najbližšími. Úprimne, kedy naposledy ste strávili toľko času doma bez toho, aby ste sa minimálne v hlave nepripravovali niekam odísť?

REKLAMA

Kto pomôže Slovensku?

Krízová situácia však ukázala aj to, že naša spoločnosť sa vie spojiť pre vyššie spoločné dobro. Príkladom je platforma Kto pomôže Slovensku. Stojí za ňou Pixel Federation, ktorý vedie Šimon Šicko. Cieľom platformy je pomôcť zdravotníckym zariadeniam zvládnuť pandémiu koronavírusu. Využíva prehľadný systém financovania a zabezpečenia materiálnej pomoci pre nemocnice a domovy sociálnych služieb. Platforma prepája tých, ktorí vedia pomôcť, s tými, ktorí pomoc – finančnú či materiálnu – potrebujú. Zapojiť sa môže každý, kto chce a môže.

Do riešenia pandémie sa zapojili aj IT experti – vznikla občianska iniciatíva, ktorá organizuje virutálny hackathon. Všetky vyvinuté riešenia následne odovzdá Ministerstvu zdravotníctva SR. Do Hackvirus.sk sa môže zapojiť každý občan s nápadom na zlepšenie aktuálnej krízovej situácie.

Ľudia si počas karantény pomáhajú, ako vedia. Tí mladší a menej ohrození pomáhajú starším susedom v bytovkách, kto je trochu zručný a má doma materiály, šije rúška.

Presun do online

Do online priestoru sa presunuli takmer všetci, ktorým to práca a zamestnávateľ dovolili. Dôležité je však ostať produktívny aj v uzavretej domácnosti a neupadnúť. Preto organizácie sprístupnili svoje online kurzy, ľudia zdieľajú nápady na aktivity a inšpirujú sa domácimi aktivitami navzájom.

Svoje o produktivite doma vedia aj umelci. Ich sa preventívne opatrenia dotkli pomerne skoro – pri zákaze kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. Hudobníci sa preto pustili do živých vysielaní koncertov z domáceho prostredia alebo zo štúdia. Stand-up komici si robia skupinový videochat, ktorý zároveň ide aj live na Facebooku.

Veľa hercov sa rozhodlo využiť svoj talent pre jednu z najtradičnejších rodičovských vecí – čítanie rozprávok pre deti. Zuzana Fialová robí pravidelne živé čítanie na svojom Instagrame, Braňo Jóbus zas na Facebooku. Známe tváre nájdete aj na YouTube kanáli kníhkupectva Martinus pod názvom Prečítam ti rozprávku.

Ak ste doposiaľ nikdy popri práci, či aj priamo na cestách, nemali čas navštevovať múzeá a galérie, ktoré si, predsa len, vyžadujú viac času na návštevu, 12 svetových múzeí sprístupnilo ľuďom v domovoch po celom svete virtuálne prehliadky. Pandémia vám tak dáva možnosť objavovať ešte viac, a pritom ostať zodpovedne doma, pozrite si zbierku Google Arts & Culture.

Čo z toho všetkého vychádza? Aj keď pandémia zasahuje omnoho viac, než len našu osobnú slobodu pohybu, pre to, aby sme neprepadli negativizmu a beznádeji, je ptorebné pozrieť sa na problém aj svetlejšie – a prispieť. Aktivizmus v online prostredí je ľahší. Možno stačí, ak inšpirujete svoje okolie na sociálnych sieťach jednou činnosťou na doma. Spríjemnite tým poobede len úzkemu okruhu priateľov, no nikdy neviete, či im to práve nezlepší náladu z 0 na 100 🙂

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1