EAST MAG

Podnikavci využívajú koronavírus

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v stredu 11. marca 2020 koronavírus COVID-19 za celosvetovú pandémiu.

Okrem preventívnych opatrení a snahy zamedziť šíreniu sa však nájdu aj ľudia, ktorí sa rozhodnú krízovú situáciu využiť nie práve najkalejšími spôsobmi.

Dáta cez eshop s rúškami

Na Slovensku vďaka falošnému predaju rúšok hackeri kradnú osobné dáta kupujúcich ľudí. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť ESET. Prvé online eshopy s rúškami a infrateplomermi už nájdeme aj na Slovensku, odkazy na ne si ľudia nájdu najčastejšie v spame.

„Tieto weby sa snažia kradnúť osobné údaje ľudí, ktorí si chcú cez tieto stránky objednať tovar,“ vysvetľuje Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť na webovej stránke ESETu.  „Ich tvorcovia pritom zjavne dobre ovládajú slovenčinu, keďže stránky neobsahujú preklepy ani zjavné prekladové chyby. Na stránkach je umiestnený aj kontaktný formulár, ktorým však obeť len znova zašle svoje údaje útočníkom. Kontakt na predajcu alebo prevádzkovateľa webu samozrejme na stránke chýba,“ hovorí Kubovič.

Každý z nás by mal byť preto stále obozretný aj pri online nákupoch, ktoré súvisia s aktuálnou témou.

Škodlivý softvér

Ďalším príkladom sú hackeri, na ktorých upozornil Shai Alfasi z Reason Labs, ktorá sa venuje kybernetickej bezpečnosti. Hackeri údajne navrhujú webové stránky s mapami šírenia koronavírusu a vyzývajú užívateľov, aby si stiahli aplikáciu, ktorá nepotrebuje inštaláciu. Práve tá však dokáže nainštalovať do počítača škodlivý binárny súbor, ktorý ukradne informácie z počítača.

Každá webová stránka pritom disponuje originálnou mapou na sledovanie koronavírusu, odlišuje sa iba URL adresou alebo inými podrobnosťami.

Podľa Shai Alfasiho používajú hackeri softvér AZORult, ktorý bol vynájdený v roku 2016 a používa sa na odcudzenie histórie prehliadania, cookies, ID / hesiel, kryptomeny a podobne.

Bezpečnostná spoločnosť Check Point už informovala o tom, že domény súvisiace s koronavírusom majú 50 % pravdepodobnosť s inštaláciou škodlivého softvéru. Preto je dôležité používať overené webové stránky – Healthmap, The New York Times, WHO.

Pridajte komentár