EAST MAG

Gaming ako benefit pre zamestnancov – áno alebo nie?

Téma hrania počítačových hier je v košickom regióne otvorená už dlhšiu dobu. Ide o fenomén voľnočasovej aktivity, ktorej sa venujú rôzne vekové kategórie a začínajú naň reagovať aj tí, ktorí sa hraniu nevenujú.

O gamingu a hernej komunite začal komunikovať aj 2. najväčší zamestnávateľ v regióne. Najprv turnajom oslovil širšiu verejnosť a študentov strednej školy, neskôr o hrách diskutoval aj za účasti psychologičky. Ako vyzerá gaming priamo vo firme nám ukázal Ondrej Adamec, vedúci oddelenia LAN sietí v dátových centrách a ambasádor gamingu T-Systems Slovakia. 

REKLAMA

Ako vo firme vznikla herná komunita?

Pred dvoma rokmi si jedno oddelenie usporiadalo vlastnú akciu spojenú s hraním hier, šlo o formu teambuildingu. Informácia sa dostala aj ku mne, tak sme na párty boli aj tím mimo organizačného oddelenia. Piatkový večer sme strávili vo firme – tímy hrali proti sebe, ďalší sa bavili. Po akcii reagovali účastníci pozitívne a ostatní prekvapene, prečo boli z takejto aktivity vynechaní a prejavili záujem o účasť v budúcnosti. Z tohto záujmu vznikla myšlienka priestoru, kde by sme mohli ako komunita hrávať hry. Na to sa už potom nabalili ďalšie aktivity…

t-systems slovakia
O. Adamec

Ako prvý turnaj?

Áno, ako minuloročný turnaj s veľkým finále. Predchádzali mu 2 dni, počas ktorých prebiehal turnaj v rámci firemnej komunity o to, kto sa dostane do finále. Zároveň sme do eventu prizvali aj študentov SPŠE. Celé toto podujatie bolo pre nás skvelou štartovacou čiarou.

Koľko ľudí tvorí hernú komunitu?

To sa ťažko hovorí, pretože ľudí z firmy, ktorí hrajú, je veľa. Minulý rok sa turnaja zúčastnilo okolo 70 ľudí, no v rámci našej firmy cítime oveľa väčší potenciál, potrebujeme však zapracovať na komunikačných kanáloch a marketingu pre gaming. Čo sa týka organizačnej skupiny, tak nás je do 15 s tým, že všetci sa gamingovým aktivitám venujeme nad rámec svojej práce, ako voľnočasovej aktivite. Všetci sme pritom z rôznych kútov organizácie, ako aj z centra duálneho vzdelávania.

Prečo?

Gaming je super spôsob, ako sa spoznať a nadviazať kontakty. Hranie zbližuje, pretože máte spoločnú tému, pri tréningoch som sám spoznal množstvo ľudí, s ktorými pokecám a zahrám aj po večeroch. Dualisti sú mladí ľudia, študenti, vo firme si hľadajú svoje miesto. Vďaka takýmto aktivitám, ktoré sú im blízke, sa zaradia do kolektívu ľahšie a spoznávajú sa tak s kolegami v úplne inom rozmere, než popri pracovných úkonoch. Rovnako vie byť herná komunita pridanou hodnotou aj pre iných nových ľudí vo firme. Je to podľa mňa rovnaký benefit pre zamestnancov firmy, ako možnosť ísť si zahrať hokej či využiť fitko.

Aké máte plány do budúcna?

Plánujeme ďalší turnaj, ktorý chceme ešte viac otvoriť kolegom – dlhšia registrácia, dlhší turnaj aj pravidelný priestor na trénovanie tímov. Verím, že aj tým rozbehneme gamerskú komunitu ešte viac. Samozrejme, stále chceme zachovať aj koncept otvárania sa smerom k verejnosti – na finále turnaja určite pozveme nejakú školu a študentov. V pláne máme aj globálny turnaj v rámci Deutsche Telekom, do ktorého sa budú môcť zapojiť pobočky z celého sveta.

Ostávate pri hre Counter-Strike, ako pri turnaji?

Áno, CS je rýchla, dynamická a realistická hra. Máme ale veľký dopyt aj po League of Legends. Chceme rozšíriť záber komunity, preto plánujeme spustiť aj turnaj v LOL. Aj keď, musím sa priznať, mňa osobne táto hra ako mileniála minula…

Ako si sa dostal k hraniu?

Moja úplne prvá skúsenosť je spätá s tým, že sme pod blokom mali počítačovú herňu, kde sme vytvorili tímy a hrávali proti sebe ligy. Odvtedy hrávam CS, je to už vlastne tak, že viac rokov hrám CS, ako som nehral. Potom, čo sa stali počítače a internet dostupné pre domácnosti už to bolo o niečom úplne inom. Dnes teda môžeme v rámci gamingu vidieť to isté, akurát herné komunity fungujú v digitálnej podobe.

Ovplyvnilo ťa v tvojej kariére hranie hier?

Neviem povedať, aký by bol výsledok toho, ak by som v pätnástich nezačal hrávať – či by to niečo ovplyvnilo. Counter Strike ma ale určite ako človeka nedeformoval. Dal mi schopnosť rozhodovať sa okamžite v konkrétnej situácii, to vnímam ako najviac prospešné, rovnako aj taktizovanie, reagovanie na zmeny a pohotovosť.

Aká bola tvoja kariérna cesta?

Začínal som ako sieťový technik, po 3 rokoch som sa preorientoval na manažment, pretože ma bavila práca s ľuďmi, komunikácia a nazeranie na problematiku s väčším odstupom a prehľadom. 

Prečo je podľa teba gaming taký lákavý?

Pretože je interaktívny, nie je to ako pozeranie čohokoľvek v televízii. Hra človeka vtiahne celého a musí sa jej venovať. Je to ako šport bez námahy 🙂

Myslíš, že mladým ľuďom vie gaming pomôcť pri kariére?

Hranie hier im môže zlepšiť jazykové či líderské schopnosti, zároveň ovládajú základné počítačové úkony, pri inštalačných problémoch vyriešia aj zložitejšie problémy. V našej firme je súčasťou výberového procesu platforma HireVue pre absolvovanie prijímacieho pohovoru. Jej súčasťou sú aj menšie herné aktivity, ktoré vyhodnotia napríklad to, ako rýchlo sa človek rozhodoval, ako logicky postupoval… Tu sa môže hráčom zísť to, čo sa naučili pri hraní.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2