EAST MAG
kosice

Aké podujatia v Košiciach by ste si nemali nechať ujsť?

Košice sú zaujímavé pulzujúce miesto, ktoré má vo svojich uličkách priestor pre hudbu, umenie, tanec, zaujímavé prednášky, či šport. Po zimnom spánku sa tak môžeme konečne prebudiť a začať žiť spolu s ním. Vybrali sme pre vás ochutnávku NAJ eventov, ktoré môžete zažiť do letnej sezóny. 

Marec 2020

ORCHIDEY – SKVOSTY V RÍŠI RASTLÍN

Košice, Botanická záhrada UPJŠ, od 1. 3. do 15. 3. 2020 

REKLAMA

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pripravila výstavu Orchidey – skvosty v ríši rastlín. Tú si môžete pozrieť až do 15. marca v priestoroch botanickej záhrady sa môžete kochať krásou viac ako tisíc kusov tropických a subtropických druhov. 

DataDay 2

Košice, UPJŠ – Prírodovedecká fakulta, 7. 3. 2020, sobota, 09:15

Kybernetické hrozby, svet podľa neurónových sietí, programovanie počítačových hier či skúsenosti Košičana pracujúceho pre významné americké IT firmy. A to je len zlomok toho, čo vás na DataDay čaká. DataDay 2 je akcia zameraná predovšetkým pre stredoškolákov, pozostáva z jednej prednášky a z workshopov. Študenti a nadšenci informačných technológií si budú môcť vyskúšať aj virtuálnu realitu či si zasúťažiť o pilota najrýchlejšieho drona. 

LOLA MARSH

Košice, Tabačka KulturFabrik, 7. 3. 2020, sobota, 19:00

Od svojej premiéry na Pohode 2014 sa izraelská kapela Lola Marsh na Slovensko vracia každý rok a inak tomu nebude ani v roku 2020. Začiatkom roka vydala očakávaný druhý album, s ktorým sa v marci predstaví aj fanúšikom v košickej Tabačke.

CESTOVATEĽSKÝ FESTIVAL CESTOU NECESTOU V KOŠICIACH

Košice, Aula, Dr. Kostlivého 1, 9. – 10. 3. 2020, pondelok, 18:00

Exotické Maldivy, rajská Srí Lanka, prebicyklujeme Irán, porozprávame o kaukazských perlách Gruzínsku a Arménsku a cestovateľský pankáč Filip vás rozosmeje svojim vtipným stand upom o zážitkoch z Thajska. Užite si cestovateľský festival plný zaujímavých zážitkov.

POLEMIC & MEDIAL BANANA

Košice, Tabačka KulturFabrik, 13. 3. 2020, piatok, 19:00

Dve ikony slovenského ska a reggae na jednom pódiu. Obľúbené kapely spojili sily a už túto jar si môžete užiť do sýtosti. Počas veľkolepej spoločnej show odohrajú Polemic a Medial Banana svoje najväčšie hity, ale predstavia aj nejaké novinky z pripravovaných albumov. 

Foto: Sveto Moravcik

HANIČKA A MURKO – KONCERTNÉ TURNÉ 2020

Košice, Historická radnica, 15.3. 2020, nedeľa, 10:00

Na svoje si v marci prídu aj deti. Malá speváčka Hanička a jej kocúrik Murko sú obľúbené bábky, ktoré deti poznajú z YouTube či z televízie, z CD a DVD, ale aj zo živých koncertov po celom Slovensku! Vystúpenie Haničky a Murka je kombináciou živého a dynamického koncertu a bábkového divadla. Deti sa môžu vyjašiť a pri tanci použiť aj rôzne rekvizity. 

VEČER FILMOV, KTORÉ VÁM MÔŽU ZMENIŤ ŽIVOT

Košice, Tabačka KulturFabrik, 18. 3. 2020, streda, 19:00

Event, ktorý chytí za srdce milovníkov dobrých filmov. Podujatie šéfredaktora portálu Kinema.sk Petra Konečného vám otvorí úplne nový svet kinematografie. Po presne dvoch rokoch vás opäť čaká jeho pohľad na to najdôležitejšie z bohatého sveta kinematografie, ktorý videlo už viac ako 200 tisíc divákov na celom Slovensku.

FESTIVAL KÁVA ČAJ ČOKOLÁDA

Košice, Kasárne Kulturpark, 27. 3. 2020, piatok

Interiér Kulturparku v Košiciach bude aj tento rok rozvoniavať tými najsladšími a najlahodnejšími vôňami. Kávovú a čokoládovú udalosť roka si nemôžete nechať ujsť.  Môžete sa tešiť na najkvalitnejšie kávy z domácich i zahraničných pražiarní, remeselné cukrovinky a dokonalú chuť kvalitných čajov. Počas festivalu Káva, Čaj, Čokoláda vás čaká bohatý sprievodný program, zaujímavé prednášky, workshopy, diskusie, súťaže i cestovateľské kino.

FUTURE GATE 2020

Košice, Kino Úsmev, 28. 3. 2020, sobota, 17:00

Košická časť festivalu Future Gate prebehne prvýkrát na Slovensku, v košickom Kine Úsmev, kde vám predstaví filmové novinky zo sveta science fiction, legendy žánru, tematické dokumenty a mnoho ďalšieho.

Apríl 2020 

FRAGILE

Košice, GES Klub, 2. 4. 2020, štvrtok, 19:00

A capella koncert plný nielen dobrej hudby, ale aj skvelého humoru, vďaka ktorému zažijete neopakovateľný večer plný zábavy. To sú FRAGILE. Nenechajte si ujsť jedinečný koncert plný  dobrej nálady a hudby a vychutnajte si atmosféru v príjemnom jazzovom prostredí. 

NOCADEŇ

Košice, Kasárne Kulturpark, 3. 4. 2020, piatok, 20:00

Košická kapela má za sebou už dve dekády na hudobnej scéne. NOCADEŇ je charakteristická svojim nadčasovým a nezamenitelnym rukopisom. V októbri 2019 vydali v poradí siedmy štúdiový album s názvom Auróra. Na koncerte si užijete piesne z nového albumu, ale aj staršie hity.

TEDxKOŠICE

Košice, Tabačka KulturFabrik, 4. 4. 2020, streda, 08:00 – 20:00

Spoznajte príbehy inšpiratívnych ľudí a príbehy cez ľudí. TEDx sú obľúbené prednášky, ktoré sa uskutočňujú po celom svete. Už 4. 4. 2020 konečne dorazí aj do Košíc. V Tabačke vám rečníci prezradia, ako malým gestom pohli celým mestom. Tešiť sa môžete na sprievodný program či bohaté občerstvenie. 

GAMEFAIR KOŠICE 2020

Košice, Univerzitná knižnica TUKE, 4. 4. 2020, sobota, 09:00

Počas dvoch dní vás čaká nabitý program! Podujatie Gamefair sa v Košiciach uskutoční už po druhý krát a prvému ročníku nezostane nič dlžný. Okrem turnaja v počítačových hrách si môžete vypočuť zaujímavé prednášky, vyskúšať si novinky zo sveta hier a IT, súťažiť o skvelé ceny v súťažiach či tombole. 

PACI PAC A KAMARÁTI 2020

Košice, Historická radnica, 5. 4. 2020, nedeľa, 16:00

Paci Pac sa vracajú v plnej sile, aby navštívili ďalších 20 miest naprieč celým Slovenskom s novou show, plnou chytľavých pesničiek, veselých postavičiek a krásnych kulís, ktoré zoberú vaše dieťa do rozprávkového sveta. Samozrejme sa všetci návštevníci môžu tešiť aj na najväčšie hity ako Slon, Ťapy Ťap, Darček, či Čarbičky.

PUCUNG 2020

Košice, Tabačka KulturFabrik, 18. 4. 2020, sobota, 14:00 – 23:00

Výnimočný deň plný zaujímavých ľudí čaká len na vás. V poradí už 4. ročník protikorupčného festivalu Pucung prinesie všetko, čo máte radi a prihodí aj niečo navyše. Známe osobnosti zo sveta hudby a spoločenského diania vystriedajú stand-up komici. Ako čerešnička na torte si môžete užiť Ťažký týždeň s Janom Gorduličom naživo. Obdivovať budete môcť umelecké diela na výstave angažovaného umenia. Poriadne sa odviazať budete môcť na koncertoch známych interpretov, ako napríklad FVLCRM či Blanch.

Oslavy dňa mesta Košice

Košice, Hlavná ulica, 27. 4. – 9. 5. 2020

Oslavy mesta patria k najrušnejšiemu festivalu Košíc, kedy sa pripomína udelenie prvého mestského erbu Košiciam (7. máj 1369). Celé mesto žije podujatiami, ktoré ozvláštňujú obyvateľom a návštevníkom život. Košice žijú remeslami, podujatiami ako VSE City Run, koncertmi, rytierskymi slávnosťami, otvorením ZOO Košice. Uskutočňuje sa tradičné prebúdzanie parnej lokomotívy Katky, ktorá v lete premáva na Detskej železnici. Súčasťou festivalu je aj prehliadka vlastnoručne vyrobených plavidiel pod názvom Košické Benátky, jazda historických automobilov Cassovia Retro alebo rekonštrukcia historických bojov spojená s historickým sprievodom.

Košická hudobná jar

Štátna filharmónia Košice, 28. 4 – 28. 5. 2020

Medzinárodný hudobný festival Košická hudobná jar je najstarším hudobným festivalom v meste. Je sviatkom klasickej hudby, ktorý završuje koncertnú sezónu v Košiciach. Priestor dostávajú špičkoví domáci a zahraniční dirigenti, sólisti i komorné súbory, súčasťou sú taktiež literárno-hudobné večery, koncerty na nezvyčajných miestach a výstavy. Organizátorom festivalu je Štátna filharmónia Košice.

Natura Vinum 2020 

Košice, Stará židovská synagóga, Zvonárska 6,  30. 4. 2020, štvrtok, od 16:00 – 21:00 

Festival Natura Vinum umožní návštevníkom a milovníkom dobrého vína spoznať príbehy a umenie malých remeselných vinárstiev z celého Slovenska, Tokaja a taktiež zahraničia. Súčasťou festivalu sú aj autentické, bio a biodynamické vinárstva, ktoré posúvajú prístup k výrobe vína priam až na filozofickú úroveň.  Podte ochutnať ako chutí “úprimné víno”. 

Máj 2020

VSE City Run

Košice, Hlavná ulica, máj

Kto by ho nepoznal. Obľúbený VSE City Run je charitatívne podujatie, ktoré sa v našom meste koná každý rok. Do tohto projektu sa každoročne zapájajú deti, seniori, individuálni amatérski športovci, športové kluby, študenti, známe osobnosti a celé rodiny. Spoločne prispievajú a podporujú dobrú vec kúpou štartovacieho čísla. Celý výťažok z projektu je následne venovaný charitatívnej organizácii. 

Zdroj foto: VSEcityrun.sk

Košice Peace Half Marathon 2020

Košice, Hlavná ulica, Dolná brána, 16. 5. 2020, sobota, 16:00 

Jar prinesie tento rok aj športové novinky. Jednou z nich je aj nový jarný polmaratón. Samotná trať bude koncipovaná inak ako tá jesenná, avšak väčšia časť jej dĺžky sa odohrá na miestach a v uliciach, ktoré bežci z októbrového MMM už dôverne poznajú. Nový polmaratón nadviaže na doterajších 16 ročníkov polmaratónu Košice – Seňa. Popri samotnej polmaratónskej vzdialenosti si budú môcť menej zdatní bežci vybrať v tomto jarnom termíne i z ďalších dvoch tratí a to v dĺžke 5 a 10 km.

Košická noc múzeí a galérií

Košice, 16. 5. 2020, sobota, 17:00

Košické múzeá a galérie opäť otvoria na jednu noc svoje brány, aby ste sa mohli preniesť do dôb minulých a pozrieť či vyskúšať si, prečo bola minulosť taká výnimočná, a to každý rok v jednotnej téme, ktorá je špecifická pre toto podujatie iba v Košiciach.

MAJÁLES KOŠICE 2020

Košice, Kasárne Kulturpark, 19. 5.202, utorok, 15:00

Tento rok sa bude košický Majáles konať už po 10. krát. Obľúbená zábava prinesie do Košíc zaujímavé mená slovenskej hudobnej scény. ako DesMod, Adam Ďurica, Horkýže Slíže a ďalších. Nezabudnite si tento dátum zaznačiť do vášho diára a príďte si užiť festival pod holým nebom.

KOŠICE SPRING HALF MARATHON 2020 

Košice, Námestie Maratónca mieru, 31. 5. 2020, nedeľa, 9:00

Prvý ročník jarného polmaratónu určite poteší nejedného profesionálneho či rekreačného bežca. Za sprievodu hudby, tanca a dobrej nálady sa rozbehnite traťou, ktorá bude úplne iná, ako všetky ostatné. Môžete si vybrať z troch trás. Pobeží sa na tratiach Half Marathonu 21 km , 10 km, 5 km a Mini Maratón (trate 400 a 700 m, podľa veku). Súčasťou a otvorením podujatia bude cyklo výjazd.

Pridajte komentár