EAST MAG
kosicka akademia softveroveho vyvoja

V Košiciach sa spojili štyri IT firmy, aby ponúkli unikátne vzdelávanie

Od nového školského roka bude v Košiciach o jednu príležitosť viac, ako sa dostať do IT sveta. Košice IT Valley predstavilo v piatok 21. februára 2020 koncept pomaturitného štúdia.

Kooperácia združenia Košice IT Valley, ktorého členmi sú IT firmy aj vzdelávacie inštitúcie, opäť ukazuje, že spájanie síl dokáže vytvárať zaujímavé projekty pre širokú verejnosť. Takým je pomaturitné štúdium – Košická akadémia softvérového vývoja. Nová forma vzdelávania spojila 4 významné IT spoločnosti – Fpt Slovakia, GlobalLogic, T-Systems Slovakia a Visma – a Súkromnú strednú odbornú školu na Dneperskej ulici.

REKLAMA
Zľava: Dušan Bosák, Jozef Vojtko, Štefan Lacko, Pavol Miroššay, Juraj Girman a Roman Klimčík.

Otvorí sa 1 trieda

Naša škola je na trhu vzdelávania už deviaty rok, ponuka rozšíriť vzdelávanie o kooperáciu so 4 firmami sme radi prijali. Štúdium začína klasicky v septembri. Počítame s jednou triedou, približne s 22 žiakmi,” priblížil štúdium Dušan Bosák, riaditeľ vzdelávacej inštitúcie. Toto pomaturitné štúdium škola ponúka pod hlavičkou Akadémia SOVY.

Pre pomaturitnú Košickú akadémiu musí mať uchádzač absolvovanú maturitnú skúšku a zvládnuť prijímací pohovor, pri ktorom sa preveria jeho jazykové schopnosti v anglickom jazyku aj algoritmické myslenie. Štúdium nie je podmienené vekom.

K nám sa hlásia aj študenti, ktorí vyštudovali vysokú školu a nevedia si násjť prácu, vekovo štúdium neobmedzujeme. Najstarší študent má okolo 35 rokov,” dopĺňa Bosák. Štúdium bude bezplatné. „Sme súkromná škola, ale namiesto toho, aby sme poberali školné, nás podporujú firmy, vďaka čomu vieme zaplatiť dobrých učiteľov.”

Región ponúka príležitosti

Cieľom tohto unikátneho vzdelávania je vyslať smerom k spoločnosti, a predovšetkým mladým ľuďom, signál, že z nášho regiónu nemusia odchádzať, pretože im vie poskytnúť priestor a príležitosti pre kariéru aj rozvíjanie sa.

Máme skvelé pracovné príležitosti pre talentovaných študentov a dnes im ponúkame rýchle a kvalitné vzdelanie, ktoré je priamo prepojené na prax. Chceme, aby ostali doma, aby neuvažovali nad odchodom do zahraničia či na západ krajiny. Mne osobne je ľúto, keď sa stretávam s prípadmi ľudí, ktorí za prácou odišli napríklad do Brna, kde majú v kontexte regiónu ohodnotenie a možnosti pre rozvoj také, aké by mali aj u nás,” vyjadril sa Juraj Girman, predseda správnej rady Košice IT Valley a zástupca T-Systems Slovakia.

Jeho tvrdenie podložil aj Štefan Lacko z GlobalLogic. „IT biznis je priestor, kde je najviac otvorených pozícií a najviac príležitostí sa zamestnať. V Košiciach máme šťastie, že nemusíme cestovať do Silicon Valley, pretože sme si ho tu doniesli a vďaka tomu máme možnosti a príležitosti, ku ktorým by sme sa inak nedostali.”

Rotácia počas praxe vo všetkých firmách

Priemerný plat v IT sektore aj na východe prekonáva hranicu priemernej mzdy na Slovensku, pri seniorských pozíciách dokonca niekoľkonásobne, a neustály dopyt po talentovaných ľuďoch je predpokladom pre to, že absolventi štúdia budú na trhu práce uplatniteľný.

Trojročné pomaturitné štúdium na Košickej akadémii sa zameriava softvérový vývoj. Študenti sa budú polovicu štúdia učiť rôzne programovacie jazyky a druhú polovicu strávia priamo na projektoch v zapojených spoločnostiach. 

Keďže ide o spoločný projekt, chceme zachovať proporcionalitu v rámci počtu študentov aj ich rotácie vo firmách. Potom už bude rozhodovať len reálna skúsenosť študentov, pre akú firmu sa rozhodnú,” doplnil Juraj Girman. Podľa jeho slov spoločný projekt vznikol plynulo a pomerne rýchlo, pretože zapojené firmy aj vzdelávacia inštitúcia boli otvorení tejto myšlienke a jej realizácii.

Každá z firiem pôsobí na medzinárodných inovatívnych projektoch, vďaka čomu vieme vytvoriť veľmi zaujímavý program pre študentov a dokonale ich pripraviť na podmienky, ktoré ich po štúdiu čakajú. Zároveň chceme, aby pedagógovia, ktorí budú študentov učiť, prišli do kontaktu s nami ako firmami a lepšie pochopili potreby praxe, aby mali prehľad, na čom pracujeme. Samozrejme, do vzdelávania chceme zapájať aj našich odborníkov priamo z praxe,” priblížil víziu Jozef Vojtko z Fpt Slovakia.

Prihlasovanie je spustené

kosice it valley

Ponúkané vzdelávanie je unikátne v rámci celého Slovenska, keďže doposiaľ neexistuje obdobný projekt, do ktorého by boli zapojené 4 spoločnosti rovnakým dielom. Záujemcovia o štúdium sa môžu prihlásiť na stránke www.kosickaakademia.sk najneskôr do konca mája tohto roku. 

Východ Slovenska ide opäť príkladom, že sa pre dobrú vec dokážu spojiť spoločnosti, ktoré si inak navzájom konkurujú na pracovnom trhu,” hovorí Pavol Miroššay, výkonný riaditeľ Košice IT Valley.  


Edita Fabian Hilgartová

komentárov 7

  • Väčšina z týchto firiem je v Košiciach okolo 10 a viac rokov. Dosť skoro sa spamätali, že treba robiť niečo aj pre oblasť vzdelávania. Všeobecne v týchto IT valley firmách vládne pravý slovenský klientelizmus a rodinkárstvo. Veriť im, že teraz sú iní a že robia niečo pre vzdelanie a región je smiešne. Rovnako smiešne ako jeden ročník s 22 žiakmi na 250 tis. mesto. Pracovať pre niektorý z týchto bezduchých korporátov je pre mladého a šikovného človeka to najhoršie čo môže pre svoj rozvoj urobiť …

  • Pan Lacko, pokuste sa vratit spat do reality. Kosice a Silicon Valley ? Loooool. Beztak je cele IT valley na smiech, ale taketo bludy, to je uz priliz.

  • Je “príma” čítať, že ľudia, ktorí majú už vysokú školu sa musia takouto formou “dovzdelávavať”, aby vyhoveli požiadavkám manažmentu firiem, ktoré roky zamestnávajú team leadrov s LEN strednou školou. Kebyže som to ako mladý osobne nezažil a nevidel, tak neuverím. Stredoškolák “manažoval” ľudí, ktorí mali skončenú FEI-ku. Toto je IT Valley v praxi. Stačilo mať kontakty a bolo …

  • […] Akadémiu založilo na začiatku roka združenie Košice IT Valley v spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions, Fpt, Global Logic a Visma Labs a Súkromnou strednou odbornou školou Dneperská 1 v Košiciach. Trojročné štúdium s rozdelením štúdia a praxe v pomere 60:40 má vysoký predpoklad komplexne pripraviť študentov na prácu v IT sektore. Tieto slová potvrdzuje aj Juraj Girman, predseda Správnej rady Košice IT Valley. „Vďaka spolupráci štyroch firiem majú študenti už počas štúdia možnosť pracovať na reálnych projektoch svetových firiem a štúdium na Košickej akadémii sa tak stáva veľmi dobrým štartovacím bodom pre kariéru.” […]