EAST MAG
hoax

Bič na hoaxy – tieto weby pomáhajú rozoznať pravdu a lož

Notre-Dame podpálili úmyselne a nahradí ho mešita. Takto znel titulok článku jedného konšpiračného webu. Žiaľ, podobné nepravdivé správy sa dostávajú na weby a čo je horšie, ľudia im uveria.

Už ani internet nie je to, čo býval a jeho dobrota sa začala masívne zneužívať. Aj na Slovensku sa rozšíril nešvár v podobe hoaxov či fake news, ktoré do istej miery dokážu masívne ovplyvniť spoločenskú mienku aj ľudské správanie.

REKLAMA

V množstve informácií sa človek vie stratiť v tom, čo je pravda a čo lož. Na pomoc pri odhaľovaní fake news vznikli aj zaujímavé weby. Aké?

1. Konšpirátori.sk

Projekt vznikol v roku 2016 a jeho úlohou je vyberať weby, ktorých obsah môžeme označiť za konšpiračný. Cieľom je, aby zadávatelia neinzerovali na podobných weboch a zamedzili webom existenciu z príjmov z reklamy.

Po 2 týždňoch od založenia projekt zamedzil príjmom z takmer 3-tisíc kampaní. Reklamy z nich sa teda nezobrazujú na sporných weboch, ktoré vyhodnotila nezávislá komisia zložená z odborníkov. Momentálne sa na blackliste konšpirátori.sk nachádza až 162 webových stránok zo Slovenska a Čiech.

2. Hoaxy a podvody – Polícia SR

S falošnými správami sa prednedávnom rozhodla bojovať aj Polícia Slovenskej republiky. Prostredníctvom samostatnej stránky na Facebooku upozorňuje followerov a širokú verejnosť na šírenie dezinformácií. Polícia Slovenskej republiky tak zdieľa a vyvracia nielen správy z diania na Slovensku či Európe, ale aj podvodné inzeráty či súťaže, ktoré vás môžu obrať o vaše úspory. Vedeli ste, že za šírenie poplašnej nepravdivej informácie hrozí mastná pokuta či dokonca väzenie?

3. Lovíme hoaxy

Dezinformácie sa rozhodli vyvracať aj redaktori denníka SME. Portál Lovíme hoaxy vznikol v roku 2017. Čitatelia tak nájdu vysvetlené hoaxy a falošné správy na jednom mieste. Cieľom je pomôcť ľuďom rozoznať pravdu a lož, ale aj zhromažďovanie odhalených hoaxov. Doposiaľ sa im za tri roky pôsobenia podarilo odhaliť takmer 200 konšpiračných teórií.

4. Checkbot

Checkbot pochádza priamo zo Slovenska. Ide o chatovacie robota, ktorý s vami komunikuje prostredníctvom aplikácie Messenger. Tento projekt funguje jednoducho a rýchlo. Checkbot hneď na začiatku komunikácie požiada o odkaz na podozrivý článok, ktorý je následne analyzovaný. Checkbot si dáva pozor najmä na kľúčové slová, ale aj na podozrivé obrázky, ktoré mohli byť už predtým zobrazené v niektorých hoaxoch.

Táto umelá inteligencia dokáže rozlíšiť pravdu a lož aj pri zahraničnom článku. Aby ste predišli zbytočnému zdieľaniu, Checkbot vás bude sám upozorňovať na aktuálne hoaxy, ktoré sa šíria svetom internetu.

5. Krotíme hoaxy

Ak nemáte čas čítať a odhaľovať falošné správy, na YouTube nájdete špeciálny kanál Krotíme hoaxy, ktorý vznikol v lete 2019. Ide o prácu novinára Vladimíra Šnídla, ktorý okrem videí často upozorňuje na podvodné informácie aj na Facebooku.

Vďaka týmto webom si môžete overiť pravdivosť informácií, ktoré sa k vám dostanú a prípadne šíriť osvetu o zavádzajúcich informáciách aj ďalej.

Aj keď svoju pomoc pri fake news už prisľúbil aj Facebook s fact-checkerom, šírenie hoaxov má stále na sociálnych sieťach príliš dobré prostredie. Pritom nik z nás by sa nemal nechať klamať.

Simona Ďurkovič

komentáre 3