EAST MAG
facebook

Facebook bude riešiť slovenské fake news fact-checkerom

V najbližších dňoch má byť na sociálnych sieťach Facebook a Instagram na Slovensku a v Českej republike spustené odhaľovanie fake news.

Nepravdivé informácie a dezinformácie bude v našich zemepisných šírkach odhaľovať AFP – Agence France-Presse. To zamedzí šíreniu a zdieľanie dezinformačnej správy a článkov na sociálnych sieťach tak, že zobrazí pri nepravdivom článku varovanie a odporúčanie prečítať si, prečo ide o fake news a a aké sú skutočné fakty.

REKLAMA

Informácie a dôvody, prečo je upozorňovaný článok nepravdivý, budú v slovenskom aj českom jazyku. Pre účel vyhľadávania dezinformačných článkov AFP zamestná jedného novinára na Slovensku a jedného v Česku, ktorí sa budú venovať nielen hľadaniu článkov, ale aj ich vyvracaniu.

zdroj: NY Times

O tomto zámere informovali zástupcovia Facebooku a AFP začiatkom tohto týždňa, spustenie je naplánované v blízkej dobe.

Tento systém bude fungovať na Facebooku aj Instagrame. Človek, ktorý daný článok zdieľal ešte pred jeho kontrolou, bude po zistení dezinformácií notifikáciou oboznámený s overenými faktami.

zdrjo: Android Central

Smolou, však je, že fact-checkeri, teda tí, ktorí budú overovať fakty v článkoch a upozorňovať na dezinformáciu, nebudú sledovať súkromné príspevky ľudí a súkromné skupiny na Facebooku, prostredníctvom ktorých bude dezinformácia ďalej žiť aj sa šíriť.

komentár: 1