EAST MAG
heslo

3 aplikácie, vďaka ktorým zahodíte heslá za hlavu

Denne používame nespočetné množstvo hesiel, ktoré sú pre nás a našu prácu dôležité. Ráno pri raňajkách vezmete svoj telefón a ako prvé: musíte zadať prístupové heslo.  A tým to len začína… 

Heslá v pracovnom či osobnom počítači, heslá v mobile. Množstvo numerických kódov, množstvo aplikácií, ktoré denne používame. Pohybovanie sa po rôznych stránkach dáva hackerom obrovský priestor pre páchanie kyber zločinu. Schválne, vedeli by ste zrátať, koľko hesiel používate? A máte ich všetky pod kontrolou? 

REKLAMA

Bezpečnostní experti radia, aby ste pre každú službu mali unikátne heslo. Ak vám na súkromí záleží, určite by ste sa mali držať tejto rady. Všetky jedinečné heslá v hlave neudržíte, skúste preto túto zodpovednosť preniesť na správcu vašich hesiel.

Dobrý sluha 

Správca hesiel je program, do ktorého si môžete vložiť všetky vaše heslá. Aplikáciu si môžete zosynchronizovať so všetkým zariadeniami.  Pomáha aj vygenerovať unikátne a komplexné heslá, ktoré sú na prelomenie náročnejšie. Automaticky ich vloží do webových stránok, aby ste ich nemuseli ručne opisovať.

Používanie správcu hesiel môže predstavovať teoretické riziká. Určite vám napadlo, že ak sa vám niekto dostane do správcu hesiel, razom získa prístup k celej vašej databáze hesiel. To si uvedomujú aj vývojári týchto aplikácií, a preto do nich integrujú viaceré pokročilé bezpečnostné prvky. Heslo k správcovi hesiel sa nedá obnoviť. Ak ho predsa len zabudnete, aplikácie sú obvykle chránené dvojitou verifikáciou.

Aktuálne je na trhu niekoľko správcov hesiel. Zamerali sme sa preto na tie najznámejšie.

1. Sticky Password

Správca hesiel pochádzajúci z Čiech. Z hľadiska funkcionality vás ohromí. Ponúka všetky hlavné funkcie, ktoré sme spomenuli. Pri vytvorení účtu si nastavte Master Password, ktoré je hlavné heslo pre správu ostatných hesiel a zároveň jediné, ktoré si potrebujete zapamätať. 

Problém nastáva v prípade, ak ho zabudnete, pretože sa nedá obnoviť. Určite si však hlavné heslo nenoste v peňaženke napísané na papieri. Našťastie, Sticky Password umožňuje prihlásiť sa do služby viacerými spôsobmi. V prípade mobilných telefónov môžete využiť aj odomykanie pomocou odtlačkov prstov či PIN kódom. Konto si môžete chrániť aj dvojstupňovou verifikáciou. Takáto kombinácia pokročilého zabezpečenia by mala spoľahlivo ochrániť účet aj v prípade, že vaše heslo bude niekto poznať.

Sticky Password umožňuje ukladať heslá pre jednotlivé aplikácie, môžete si uložiť údaje, ktoré vkladáte do jednotlivých formulárov (meno, adresa, telefónne číslo, číslo platobnej karty). 

Aplikáciu si môžete stiahnuť prostredníctvom App Store, Google play či Windows store.

2. LastPass

Služba LastPass patrí medzi používateľmi za najobľúbenejšiu. Kombinuje moderný dizajn používateľského rozhrania a základnú funkcionalitu rozširuje o viacero pokročilých funkcií.

Príkladom je podpora USB kľúča na verifikáciu v 2 krokoch s názvom YubiKey. Väčšina bežných používateľov túto funkciu asi zatiaľ nevyužije. Základná dvojstupňová verifikácia je v dvoch krokoch a je dostupná aj pre neplatiacich užívateľov.  

Jednou z najväčších výhod tejto služby je fakt, že ju môžete prakticky plnohodnotne využívať zadarmo. Bezplatná verzia obsahuje aj synchronizáciu so zariadeniami, ktoré užívate. Jedinou nevýhodou je, že pri používaní vás budú otravovať reklamy. 

Aplikáciu nájdete  v App Store, Google play či Windows store. 

3. Dashlane Password Manager 

Dashlane Password Manager funguje na podobnom princípe ako český Sticky Password. Základná verzia je dostupná bezplatne, avšak používateľovi neumožňuje synchronizovať heslá naprieč zariadeniami. Ak ju chcete, budete si musieť kúpiť prémiové predplatné, ktoré stojí v prepočte približne 36 eur na rok. Súčasťou tohto balíka je aj je aj podpora verifikácie v dvoch krokoch. 

Dashlane ponúka štýlový a moderný dizajn a podporu platforiem Windows, macOS, iOS a Android. Služba v porovnaní s konkurenciou vyniká najmä špeciálnou funkciou, ktorá umožňuje automaticky zmeniť heslá vo vybraných službách jedným kliknutím.

Máte svojho obľúbeného správca hesiel?

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár