EAST MAG
zuzana caputova

Prezidentka navštívila Košice IT Valley

V rámci svojej prvej oficiálnej návštevy Košíc vo funkcii navštívila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vo štvrtok 6. februára 2020 aj Univerzitný vedecký park Technicom, v ktorom sídli klaster Košice IT Valley.

Návštevy sa zúčastnili zástupcovia z IT sektora aj univerzít. 

REKLAMA

„V prvom rade sme veľmi radi, že sme pani prezidentke mohli predstaviť ten úspech, ktorý sa podaril za tých 13 rokov v rámci budovania IT sektoru. Chceli sme jej ukázať, ako môže spolupráca medzi vzdelávacími inštitúciami, IT firmami a regionálnymi inštitúciami priniesť naozaj pozitívne výsledky,” vyjadril sa Pavol Miroššay, výkonný riaditeľ Košice IT Valley.

Súčasťou návštevy Zuzany Čaputovej bolo aj zasadnutie s predstaviteľmi klastra. „Bola to zaujímavá a plodná diskusia, na ktorej sme preberali to, čo sa nám podarilo, ale zároveň sme rozoberali aj to, čo musíme urobiť pre to, aby sa v Košiciach podarilo udržať kvalitu vybudovaného IT sektora, prípadne ho rozšíriť a pritiahnuť viac zahraničných investícií,” vysvetľuje P. Miroššay. 

Predstavenie startupov

Po diskusii boli prezidentke Zuzane Čaputovej predstavené startupy, ktoré sídlia v UVP Technicom a sú súčasťou startupového centra. Ich výber podliehal tomu, aby boli zastúpené a prezentované rôzne technologické oblasti. Jedným z nich bol aj startup Aponi, ktorý sa venuje implementácii rozšírenej reality do podnikov a holografickým projektorom. 

Je to veľmi príjemná skúsenosť, že sme mohli pani prezidentke ukázať, na čom dlhé mesiace pracujeme a o čo sa snažíme. Zaujímala sa aj o samotnú technológiu, aj o našu prácu, možnosti využitia v rôznych oblastiach a aj to, v akej fáze sme s projektom a kam ďalej budeme  smerovať, úprimne ju to zaujímalo,” zhodnotila Ivana Nováková zo startupu.  

Zuzana Čaputová sa ďalej počas návštevy oboznámila aj so startupmi iPark, parkovací systém s využívaním umelej inteligencie, a Ceelabs, ktorý sa zameriava na detailnú spotrebu energie a rozoznávanie spotrebičov. 

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3