EAST MAG
aplauz zenam v it

8 krokov ku kreatívnejšiemu JA

Ten pocit, keď sa snažíte niečo vymyslieť a jednoducho to nejde – hlava je prázdna, nápady sú fuč a dookola sa možno vynára jeden nápad v obmenenej podobe…

Kreativita je vlastnosť typická nielen pre umelcov rôznych žánrov, ale čoraz viac, a najmä v spojení s modernými technológiami, je kreativita inovatívnym myslením. Nazrieť na niečo z úplne iného uhla a perspektívy, vystúpiť zo zaužívaných mentálnych vzorcov aj správania. 

REKLAMA

Ako vieme podnietiť toto kreatívne myslenie? Spôsobov je viacero, najlepšie je ich kombinovať a skúšať, čo najlepšie zaberá na vás. 

1. Stretnutia na stojáka

Najbližšiu poradu skúste absolvovať v stoji. Človek je pri sedení uvoľnenejší a môže dlhšie premýšľať nad vecou, navyše sa opiera o stôl… Stretnutie postojačky síce môže spočiatku pôsobiť divne a nekomfortne, no aspoň bude efektívne a rýchlejšie. V stoji sa vyhnete dlhým rozprávam a filozofickým úvahám, ktoré odbiehajú od diskutovanej témy a jej riešenia.

Pilotný pokus o meeting postojačky môže vyzerať aj takto.

2. Ukladajte si inšpirácie

V záplave informácií, obrázkov, videí a fotiek zo života známych aj neznámych môžete naraziť aj na niečo, čo sa vám zapáči – vizuálne, nápadom, obsahovo. Môže ísť o vtipne spracované video, pútavý vizuál reklamy, článok či podcast o téme, ktorá vás zaujíma. Každú z týchto inšpirácií si ukladajte – zazáložkujte si ju, otvorte si ju v samostatnom okne, posielajte ju sám sebe, aby ste na ňu nezabudli a nestratili ju. Vytvárajte si virtuálne úložisko inšpirácií, ku ktorým sa budete môcť kedykoľvek vrátiť a podeliť sa o ne. 

3. Obklopujte sa ľuďmi

Človek je tvor spoločenský a dvojnásobne to platí pri kreativite a posúvaní nápadov k ich realizácii. Viac hláv je vždy viac rozumu, iných nápadov a odlišných názorov na preberanú tému. Dôležité je mať otvorenú myseľ a akceptovať názor iných, ktorý môže byť diametrálne odlišný a práve tým možno podnecujúci. 

Nezabúdajte vizualizovať vaše nápady. Budete v nich mať prehľad aj ich ľahšie priblížite ostatným.

4. Realizácia v malom

Ak sa chcete rozvíjať vo svojej kreativite, nemusíte hneď snažiť vyriešiť globálne problémy. Pokojne začnite s malými projektmi – rozhliadnite sa dookola vás a popremýšľajte, či by ste nevedeli inovatívne vyriešiť nejaký problém vo vašom korporáte alebo v komunite. 

5. Dajte mozgu priestor a vzduch

Mozog je aktívny neustále – vždy nad niečím premýšľate. V práci najčastejšie nad prácou, vo voľnom čase sú to sociálne siete, dorábanie pracovných povinností, odpovedanie na maily, čítanie článkov… Každú minútu života treba využiť, pretože, ako sa hovorí: život je krátky a čas ide rýchlo. Lenže v tom neustálom kolose aktivít si váš mozog nemá kedy oddýchnuť – dýchať a uvažovať.

Nevyužívajte preto každú voľnú chvíľu na to, aby váš mozog fungoval, nesledujte všetko nové, čo sa deje v smartfóne, ale prejdite sa so zdvihnutou hlavou, sledujte okolie a nechajte svoje myšlienky plynúť.

Pobyt na čerstvom vzduchu prospeje vám aj vášmu mozgu. Krátku pauzu na vyvetranie sa si skúste dopriať aj v práci, ak vám to práve nebude páliť. Na počudovanie môže mať odstup od práce lepší výsledok ako sizyfovská snaha vyžmýkať už aj tak prepracovaný mozog.

Pauzu od práce si doprajte počas obeda – odíďte z kancelárie a nepreberajte s kolegami pracovné záležitosti.

6. Ráno robí deň

To nie je len fráza, ale aj fakt. Áno, úspešní ľudia vraj vstávajú skoro ráno, ale nie preto, aby sa hneď pustili do práce a odpisovania na maily. Ranný čas venujú len a len sebe. Ak patríte k tým, ktorí ťažko vstávajú a ledva stíhajú do práce, skúste vstať aspoň o 15 minút skôr a venujte sa ránu sebe bez smartfónu – čítajte knihu, pustite si podcast, zacvičte si… Čas pre seba na ráno rovnako platí aj pre tých, ktorí síce vstávajú skoro, no oči otvárajú spolu s odomknutím obrazovky.

7. Rozvíjajte sa 

Neustále vzdelávanie sa a najmä chuť učiť sa nové veci je predispozícia, ktorá je už dnes mimoriadne cenená a v blízkej budúcnosti bude must have vybavením každého. Rozširovanie si obzorov vo sférach, ktoré sú zaujímavé a možno mimo pracovného zamerania môže priniesť nové myšlienky a idey, pokojne aj prepojenie hobby a práce.

8. Odstráňte negativizmus 

Všetko je to v hlave. Ak budete večne nervózny, nevyspatý, vystresovaný a frustrovaný, veľa nových ideí vám nenapadne. Rovnako ani keď budete o sebe a svojich nápadoch neustále pochybovať. Prekonajte strach a podeľte sa o svoje nápady na vylepšenia s bízkou osobou či kolegom. 

Nech vyskúšajte ktorúkoľvek zmenu v každodennosti, skúste si všímať, kedy vám to najviac páli – či je to hneď po prebudení, kedy je váš mozog oddýchnutý, alebo je to v podvečerných hodinách, kedy je, naopak, rozbehnutý.  Ako je spomenuté v 8. bode, dôležitým faktorom je aj dostatok oddychu a relaxu.

Mne osobne to často najlepšie páli pri športovej aktivite, keď nad rozpracovanou vecou absolútne nepremýšľam a sama sa mi v hlave vynorí. 

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár