EAST MAG

5 faktov o 5G sieti

O tejto prevratnej sieti sa už čo-to popísalo. Očakáva sa, že prevratná bezdrôtová technológia novej generácie zmení náš život. Nadišiel jej čas aj na Slovensku?

Poďme však pekne po poriadku…

REKLAMA

Čo je to 5G sieť?

Je to ďalšia generácia komunikačnej technológie pre mobilné siete, ktorá má prekonať súčasnú 4G. Prináša možnosti väčších objemov prenesených dát pri zásadne vyššej rýchlosti a kvalite.
Sieť piatej generácie predstavuje bezdrôtovú revolúciu, ktorá je 10 až 100-krát rýchlejšia ako bežné pripojenie. V optimálnych podmienkach si budete môcť za pár sekúnd stiahnuť celú sériu Stranger Things, znie to super však?

Je to len o rýchlosti?

Rýchlosť je v tomto prípade kľúčová. Pri 5G sieti si vás získa nízkou latenciou. Tento výraz si dobre zapamätajte, v spojení s 5G sieťou sa s ním budete často stretávať.

Latencia je doba odozvy medzi kliknutím na odkaz alebo spustením streamovania videa v zariadení, ktorý pošle žiadosť do siete a keď sieť odpovie, doručí vám webovú stránku alebo prehrá vaše video.

Tento oneskorený čas môže pri súčasných sieťach trvať približne 20 milisekúnd. Aj keď sa vám to nemusí zdať veľa, s 5G sa táto latencia zníži na 1 milisekundu. Ambíciou je znížiť čas odozvy na absolútne minimum, respektíve ho dokonca úplne odstrániť. Pre hladký tok informácií bude 5G neodmysliteľná.

Neobmedzené možnosti

Sieť novej generácie má neobmedzené možnosti vývoja, ktorej hranice sa budú posúvať stále viac. S 5G sieťou vznikne globálna sieť. Všetky zariadenia budú môcť do istej miery fungovať na tej istej sieti a používatelia budú navzájom prepojení. Nová sieť pokryje všetky inteligentné zariadenia vo frekvenčnom pásme 30 až 300 GHz vrátane mobilných telefónov či inteligentných zariadení vo vašej domácnosti.

Čo to znamená v praxi? Kosačku, sušičku oblečenia či vysávač spustíte jedným klikom a nemusíte byť ani pripojený na domáce WiFi. Môžeme sa teda len domnievať, čo veľké prinesie v budúcnosti.

Skvelé je, že zbieranie dát sa bude diať v reálnom čase, keďže pôjde o jednu globálnu sieť. Akonáhle sa na diaľnici stane nehoda a užívatelia o tom začnú písať na sociálnych sieťach a v médiách (ako napríklad Waze, ale zber dát sa môže realizovať aj na Facebooku) a bude potrebný zásah polície, záchranky, príslušné autority budú môcť okamžite reagovať.

Tento aspekt bude hrať významnú rolu aj pri tvorbe biznis stratégií či v marketingu. Najpoužívanejšia sociálna sieť na svete už s 5G sieťou experimentuje so zobrazovaním relevantnej reklamy a zapnutým GPS-kom.

Slabiny 5G

Nová sieť má aj svoj achilovku. Extrémne rýchle dátové pripojenie, ktoré dokáže prepojiť všetko so všetkým, môže úplne eliminovať súkromie. Ak svojim nastaveniam na sociálnych sieťach nevenujete dostatok pozornosti, Facebook, Instagram, Twitter a pod. vedia o vás všetko. Čo ste robili, s kým, kedy, kde a ako. Napríklad Airbnb vie, kde ste už boli na dovolenke a mali by ste na ňu ísť znova. Aktívne GPS zariadenia a naša história o nás prezrádzajú viac, než by sme možno chceli.

Okrem neustále otravujúcej reklamy a odporúčaní od rôznych aplikácií môže 5G znamenať aj vážne bezpečnostné riziko. Krádež identity, vydieranie, zneužívanie osobných údajov či hesiel, by sa vďaka tejto sieti mohli oveľa viac rozšíriť.

A čo zdravotné riziká?

Odkedy sa začalo hovoriť o 5 G sieti, hovorí sa aj o jej zdravotných rizikách. Obavy, že bunkové signály môžu spôsobiť rakovinu, zatiaľ neboli potvrdené. Doposiaľ sa nevykonalo dostatok štúdií, ktoré by dokázali alebo vyvrátili zdravotné riziká.
Podľa vedcov však nová sieť otvára dvere obavám. Zatiaľ čo niektoré z týchto sietí budú fungovať na veľmi vysokých frekvenciách, vedci poznamenávajú, že stále patrí do kategórie žiarenia, ktoré by nemalo poškodzovať naše bunky.

Kritici napriek tomu tvrdia, že v tejto oblasti nie je dostatok výskumov a že vykonané štúdie neboli primerané. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza bunkové signály ako potenciálny karcinogén. Ale tiež berie na vedomie nakladanú zeleninu a kávu ako karcinogény.

Zaujímavosť: Už aj na Slovensku

Vysokorýchlostná sieť 5G je už v testovaní. Telekomunikačné spoločnosti spustili minulý rok test siete v Južnej Kórei a v Monaku. V druhom najmenšom štáte na svete si túto sieť pochvaľujú a v procese sa im darí ladiť chyby. Na Slovensku si na päťku žiaľ, budeme musieť ešte chvíľku počkať.

Na krajinu s rozlohou ako je Slovensko odborníci tvrdia, že nevyužívame dostatočne ani všetky výhody, ktoré nám prináša 4G sieť. Aj napriek tomu začal najmladší telekomunikačný operátor na Slovensku túto sieť testovať v Banskej Bystrici. Kedy však bude 5G u nás spustená je zatiaľ hudba budúcnosti.

komentár: 1