EAST MAG

Informácie, o ktoré by ste sa radšej nemali deliť

Už v roku 2018 trávil človek na internete v priemere 6 hodín a 42 minút. Najviac z tohto času trávime na sociálnych sieťach – scrollovaním obrazovky a sledovaním obsahu lajknutých stránok, priateľov a sledovaných osobností. 

Koľko času strávite na sociálnych sieťach vy?

Otestovať sa môžete rôznymi aplikáciami, napríklad Offtime. Facebook ponúka aj vlastné meranie, ktoré nájdete v mobilnej aplikácii. 

Rastúci trend sociálnych sietí a to, že ich používa široké publikum – od detí až po seniorov, zároveň vyzýva k tomu, že je potrebné neustále pripomínať, s čím sa na sociálnych sieťach človek môže pochváliť a čo sa môže obrátiť proti nemu

1. Detaily osobných dokladov

Sú na prvom mieste v rámci informácií, ktoré by sme o sebe nemali zdieľať. Prvý občiansky, pokazená fotka na vodičskom preukaze – všetky takéto osobné identifikačné preukazy obsahujú množstvo osobných údajov, ktoré sa dajú zneužiť. Ak sa už chcete pochváliť, nezabudnite svoje údaje začierniť. 

To isté platí aj pri zverejňovaní údajov z platobnej karty či výplatnej pásky.

2. Kde sa aktuálne nachádzam

Vďaka Stories môžeme svoj podrobný denný program ukázať celému svetu simultánne v čase, kedy sa aj deje. Sme tak autentickí, no na druhej strane tým svetu, ak máme verejný profil, ukazujeme, kde nás presne nájde v danej chvíli. 

Podobné informácie by sme mali citlivo zdieľať aj v prípade dovolenky.

3. Kontroverzné príspevky

Samostatnou kategóriou sú príspevky, ktoré o vás môžu vytvoriť zlý dojem u prípadného zamestnávateľa. Pri postovaní názorov na sociálnych sieťach si dávajte pozor na vulgarizmy, extrémistické politické názory, protispoločenské postoje, verejné ohováranie bývalého zamestnávateľa či chválenie sa ilegálnou činnosťou.   

Do tejto kategórie patria aj špeciálne fotografie, ktoré by mali ostať len v súkromnom archíve. 

Pri vzdelávaní o bezpečnosti a ochrane používateľa sociálnych sietí je potrebné komunikovať aj to, že na sociálnych sieťach viete ochrániť svoje súkromie jednoduchým nastaveniami a zmenou z verejného príspevku na príspevok určený len pre priateľov či ešte menší ľubovoľný okruh ľudí. 

Zmiznutie navždy

Ak chcete odísť napríklad z Facebooku, nestačí len deaktivovať účet – tak ho len vypnete, s uloženými údajmi a dátami.

Pre zmazanie účtu musíte vstúpiť do Centra pomoci, nájsť otázku Ako môžem natrvalo odstrániť svoj účet?. Klikom na odkaz „Dajte nám vedieť” budete presmerovaný na skutočnú obrazovku odstránenia účtu. Po kliknutí na „Odstrániť môj účet” budete musieť zadať heslo pre overenie, že nie ste robot. Facebook učet deaktivuje a v priebehu 90-dňového procesu vymaže všetky vaše údaje.

komentár: 1