EAST MAG

IRÁN:CI predstavia najlepšie iránske firmy

Filmový festival IRÁN:CI, ktorého 9. ročník sa tento rok odohral v Prahe, zavíta prvýkrát aj do Košíc. V Kine Úsmev premietnu od štvrtka 23. do soboty 25. januára 6 celovečerných hraných aj dokumentárnych filmov, ako aj dva bloky najúspešnejších krátkych filmov. Festival uvedie vybrané filmy z Cannes, Berlína, Benátok, Locarna, Amsterdamu a z ďalších prestížnych svetových festivalov.

Štvrtkový program

Prehliadka odštartuje 23. januára 2020 o 18.30 filmom Talá, ktorý ponúka nekompromisný pohľad na život súdobej strednej triedy v Teheráne. Sleduje príbeh odhodlaného mladíka, ktorému sa osud vymkne z rúk, keď sa snaží zachrániť ľudí okolo seba. Vo štvrtok uvidíte ešte ďalšie dve snímky: emocionálny film s rýchlym spádom – Studený pot, vychádza zo skutočných udalostí a ponúka portrét ženy, ktorá sa potýka so zastrašovaním, tragédiou a zradou vo svojom najbližšom okolí. Snímka vrhá svetlo na zastaraný zákon, ktorý obmedzuje slobodu žien v súčasnom svete. Malá sála Impulz ponúkne dokumentárny film Chéteme – surový a bezprostredný portrét dievčaťa na neustálom úteku, ktoré sprevádza v rovnakej miere zloba, strach a neutíchajúca nádeje na vykúpenie.

REKLAMA

Piatok

V piatok sa bude premietať najuznávanejší afganský dokumentárny film všetkých čias, Kábul, veterné mesto, ktorý je úchvatným a vrelým záznamom snov a nádejí tých, ktorí sa málokedy ocitajú v centre pozornosti. V jadre jednoduchý príbeh, Zámok snov, je senzačnou dramatickou road movie, ktorá divákom odhaľuje, ako rozvrátená rodina naloží s podvodom, ľútosťou a vykúpením a dáva pritom nahliadnuť do neúprosnej spleti vzťahov.

Sobota

Sobotný program bude patriť filmu Rona, Azimova matka, ktorý ponúka krehký a pôvabný portrét muža, zachádzajúceho do extrémov, aby si udržal rodinu a zachovali dôstojnosť. Toto dielo patrí k nejdojemnějším a nejsrdceryvnějším iránskym snímkam posledných rokov. Prehliadku zakončí film Hra s ohňom, ktorý patrí k emocionálne najpôsobivejším snímkam iránskej kinematografie a je majstrovským dielom Asghara Farhadiho, výnimočného filmára, ktorý dal svetu filmy Rozchod Nádera a Simin, Minulosť či Klient. Snímka je o mladej slúžke, ktorá nastúpi do rodiny z vyššej strednej triedy a ocitne sa uprostred hysterického sporu medzi rozzúreným párom. Podozrievavá manželka, manžel, ktorý odmieta čokoľvek pripustiť, a ich zúfalé dieťa sa zmietajú v emocionálnych explóziách, ktoré krehké manželstvo minútu od minúty čoraz viac rozrývajú.

Kompletný program filmového festivalu IRÁN:CI nájdete na stránke kina.

tlačová správa

Pridajte komentár