EAST MAG

13 filmov, ktoré musíte vidieť skôr než snímky roka 2020

Neviete sa dočkať filmových noviniek, ktoré nás čakajú v tomto roku? Ani my! Skôr, než si ich pustíte, by ste však určite nemali vynechať pozoruhodné snímky z roka 2019. 

Vybrali sme z filmov, ktoré sú nominované na Oscara, no nevynechali sme ani filmy, ktoré sa do nominácií síce nedostali, no aj tak v roku 2019 zarezonovali.

REKLAMA

Joker

Patrí jednoznačne medzi najlepšie filmy roka 2019 a bravúrne herecké umenie Joaquina Phoenixa, aj keď pri prvých informáciách o Jokerovi boli názory na obsadenie rozporuplné. Kvalitu filmu potvrdzuje aj najvyšší počet nominácií na Oscara – 11.

Once Upon a Time in Hollywood

Kultový režisér Quentin Tarantino minulý rok potešil svojich fanúšikov snímkou s Leonardom DiCapriom a Bradom Pittom. Dokopy má 10 nominácií.

Le Mans’66

Fanúšikov pretekov a rýchlych áut potešil film mapujúci vstup automobilky Ford do závodného kolobehu. Hlavné postavy príbehu si zahrali Christian Bale a Matt Damon.

The Irishman

Pocta všetkým gangsterkám a veľdielo Martina Scorseseho má takmer 3 a pol hodiny a spája herecké ikony ako Al Pacino, Robert De Niro a Pesci. Film finančne značne podporila streamovacia služba Netflix. Má 10 nominácií na Oscara. 

Marriage Story

Príbeh rozvádzajúcej sa dvojice, právnikov a malého syna uprostred celej mašinérie. Ďalší filmový počin Netflixu spojil Adama Drivera, Scarlett Johansson či Lauru Dern a priniesol 6 nominácií. 

Parasite

Juhokórejská čierna komédia získala celkovo 6 nominácií, čím predbehla iných favoritov. 

Ak necháme filmovú akadémiu bokom, rok 2019 bol bohatý na filmy rôznych žánrov. Samozrejmosťou boli animáky, ktoré sa koncipujú ako rodinné filmy – pre deti aj dospelých. Dokonca rok 2019 priniesol svetlé momenty aj pre slovenskú kinematografiu…

Star Wars: The Rise of Skywalker

Ak hodnotíme filmy roka 2019, jednoznačne medzi ne patrí posledná snímka Star Wars, ktorá uzavrela celú ságu Skywallkerov. Samozrejme, to, ako (nie)ste spokojní so záverom, je už druhá vec. 

Avengers: Endgame

Ďalšie finále zo sveta sci-fi a fantázie priniesla komiksovka Avengers, v ktorej spoločne vyvrcholilo 22 marvelovských filmov.

The Lion King

Do výberu zaujímavých filmov roka 2019 určite patrí aj nové spracovanie kultovej disneyovky. Režisérsky sa jej ujal John Favreau, režisér Knihy džunglí z roku 2016.  

Loli paradička

Nízkorozpočtový slovenský film, ktorý dosiahol vysoké návštevy slovenských kín. Príbeh z východoslovenského prostredia sa na život pozerá s nadhľadom a humorom. Film si získal divácke ocenenie na Art Film Feste 2019.

Nech je svetlo

Posledný film Marka Škopa opisuje otca, ktorý príde na to, že jeho najstarší syn sa pridal k domobrane. Milanovi Ondríkovi priniesol film sošku na filmovom festivale v Karlových Varoch. 

Posledné 2 filmy roka 2019 ste si v slovenskej filmovej distribúcii doposiaľ nevedeli pozrieť – majú totiž premiéry až v roku 2020. 

1917 

Vojnová dráma z obdobia 1. svetovej vojny patrí medzi najväčších favoritov Oscarov (má 10 nominácií) a zároveň si svoju kvalitu už potvrdila víťazstvom Zlatých glóbusov. Snímka je zaujímavá spracovaním, ktoré vyzerá, že je iba na jeden záber bez strihových zásahov.

Králiček Jojo 

Komediálne spracovanie príbehu malého chlapca, ktorý sa stáva nacistom pomocou imaginárneho kamaráta Adolfa Hitlera, kým nepríde na to, že doma ukrývajú židovské dievča. Film si vyslúžil 6 nominácií.

Ktorý film z roka 2019 najviac zaujal vás?

komentár: 1