EAST MAG

Práca na diaľku a ženy – je to to pravé spojenie?

Téma remote work je veľkým trendom v zahraničí, ktorý postupne preniká aj do slovenských pomerov. 

Podľa organizácie Aj ty v IT, ktorá sa venuje popularizácii IT sveta medzi ženami a dievčatami, je práve remote work vhodným typom práce pre ženy. 

Aj Ty v IT prinieslo tému remote work aj na posledný ženský meet up Frida Talks Tech v Bratislave. Práca na diaľku ženám jednak umožňuje väčšiu pracovnú flexibilitu, kedy môžu z domova pracovať pre firmy vzdialené od nich stovky kilometrov, a tiež pre lepšiu vyváženosť práce s rodinným životom. My sami sme ako organizácia živým príkladom takéhoto fungovania, pretože aj napriek tomu, že sídlime v Bratislave, máme kolegyne v Košiciach, Martine, Banskej Bystrici a dokonca i vo Viedni. Celkom prvýkrát sme sa ako tím fyzicky stretli až na Fride. Bežne však fungujeme prostredníctvom mailov, chatov, telefonických hovorov alebo videokonferencií,“ vysvetlila zakladateľka a CEO Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Kontrola nad vlastným životom

O výhodách aj nevýhodách remote work sme sa porozprávali s dvoma dámami, ktoré pracovne fungujú na diaľku. 

Mária Sztarovic je zakladateľkou agentúry Wings4U, ktorá celá funguje na princípe remote.  

Kedy ste sa prvýkrát stretli s remote work? 

V roku 2006 môj manžel usporiadal konferenciu na tému diverzity a dostali sme nápad využívať prácu na diaľku špeciálne pre maminy na materskej dovolenke. Ja sama som bola tehotná, predtým som pracovala v Microsofte a keďže mi technológie pomáhali, vedela som, že tento koncept je možný.  

foto: archív M. S.

Práve na materskej dovolenke ste rozbehli svoju digitálnu marketingovú agentúru. Bolo to náročné? 

Boli to zaujímavé časy, keď sa spätne na ne pozerám, aj dosť zložité. Ak by nebolo môjho manžela, tak by som to asi nezvládla. Pomáhať mi musela aj baby sitterka, inak by nebolo možné zvládať prácu.  

Ale na druhej strane som si povedala, že chcem aj aj. Aj byť doma a aj pracovať na zaujímavých projektoch, čo by som v práci v korporáte naozaj nemohla. Takže paradoxne bola pre mňa práca na diaľku ľahšia. Mohla som byť blízko deťom a nestrácať čas presunmi do práce alebo pracovaním do nočných hodín.

Čo Vás pri práci na diaľku poháňa vpred? Ako vyzerá Váš pracovný deň? 

Ani neviem, je to môj lifestyle. Žijem v prírode – v malom mestečku v českom Raji a neviem si predstaviť už iný život. 

Ráno vstanem, idem cvičiť a potom pracujem. Podľa potreby flexibilne mením pracovnú dobu, relax a povinnosti v domácnosti. Nemám úplne vymedzený pracovný čas. 

Hovorí sa, že remote nie je pre všetkých. Súhlasíte s tým? 

Absolútne áno. Potrebuje niekoho, kto má disciplínu, je samostatný a nemusíte ho mikromanažovať. 

Prečo by sa ženy nemali báť pracovať na diaľku?

Myslím, že to skvelá príležitosť mať kontrolu nad vlastným životom. Bývať, kde chce, mať flexibilnú pracovnú dobu. Je to možnosť pracovať aj pre zamestnanca v zahraničí. 

Problémom sociálna izolácia

Ivana Zemanovičová je mladá 22-ročná web developerka, ktorá remote pracuje už 2 roky. 

Kedy ste prvýkrát začali pracovať na diaľku? 

Začalo to postupne, najprv tým, že som si nechala zopár taskov na doma, neskôr som si brala raz za čas home office. Do úplnej práce z domu sa to premenilo, keď som začala robiť na jednom projekte, kde firma nemala žiadne kancelárie, preto som robila buď z coworku alebo z domu.

foto: archív I. Z.

Bola to pre Vás od začiatku vhodná forma práce?

Má to svoje výhody aj nevýhody. Pre mňa je najväčšia nevýhoda a aj problém, s ktorým niekedy zápasím, práve sociálna izolácia. Musím si nahrádzať tento deficit svojím osobným sociálnym životom alebo chodievam raz za čas robiť do kaviarne, kde sa môžem porozprávať s ľuďmi. Ak je možnosť, taktiež rada chodím raz za čas do kancelárie, čo mi tiež dosť pomáha.

V čom Vám remote vyhovuje najviac?

Voľnosť. Môžem robiť kedykoľvek chcem, odkiaľkoľvek chcem a taktiež ma nik nevyrušuje. Tiež ušetrím čas a peniaze na dochádzaní.

Je flexibilita pracovného času niečo, čo láka mladých ľudí?

Určite áno, myslím si, že mladí ľudia si uvedomujú, že keď majú flexibilný pracovný čas, môžu ho využiť oveľa viac efektívne.

Vidíte aj o 5 rokov svoju kariéru v práci na diaľku?

Určite áno, možno nie na 100%, ale určite nejaké dni alebo s nejakými ľuďmi budem robiť vždy aj na diaľku. Prečo sa obmedzovať len na okolie, keď je možné pracovať s ľuďmi a firmami, ktorí sa nachádzajú hocikde na svete – jediné obmedzenie je časové pásmo a prípadne jazyk.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2