EAST MAG

Zmeny v zákone pre vodičov elektrokolobežiek

Aj v Košiciach sa rozmáha fenomén elektromobility v podobe elektrokolobežiek. Žiadne emisie, rýchly a efektívny presun čerstvým vzduchom bez zápch a čakania.

Komfort a možnosť jednoduchej prepravy MHD či autom v prípade dažďa sú výhodami, ktoré postupne vyhrávajú aj nad takou klasikou ako je bicykel. 

Práve preto reagoval na trend elektrokolobežiek aj cestný zákon. Od 1. januára 2020 platí novela zákona. Mení pozíciu človeka riadiaceho elektrokolobežku z chodca (doposiaľ sa nerozlišovalo medzi typmi kolobežiek) na vodiča nemotorového vozidla v cestnej premávke s pravidlami a povinnosťami. Stáva sa rovnakým účastníkom dopravy ako cyklista.

Čo to v praxi znamená?

  • cyklistické trasy – Na elektrokolobežke musíte jazdiť po ceste vyhradenej pre cyklistov, prípadne po pravom okraji vozovky alebo pravej krajnici. 
  • povinná výbava – Tak ako cyklisti, musíte disponovať reflexnými prvkami za zníženej viditeľnosti a počas noci, priamo na svojom odeve alebo obuvi. Elektrokolobežka musí disponovať svetlami a odrazkami.
  • prilba – Používateľ elektrokolobežky do 15 rokov musí nosiť ochrannú prilbu stále (v obci aj mimo obce), starší užívateľ je povinný nosiť prilbu len mimo obce.
  • alkohol v krvi – Pri cestnej kontrole vám ako vodičovi nemotorového vozidla bude tolerovaná hranica 0,5 promile. Nafúkať však môžete len v obci, nie na ceste mimo nej.

Ako vodič musíte na elektrokolobežke rešpektovať pravidlá cestnej premávky, dbať na svoju osobnú bezpečnosť aj bezpečnosť ďalších účastníkov a neohrozovať svojou jazdou seba ani ostatných.

Na záver pripomíname, že ako vodičovi nemotorového vozidla môže polícia udeliť používateľovi elektrickej kolobežky pokutu pri porušovaní cestných pravidiel. Riskovať a pokúšať osud preto neodporúčame.  

komentáre 2