EAST MAG

10 úspechov, ktoré sa podarili v Košiciach

Končiaci sa kalendárny rok priniesol množstvo celospoločensky dôležitých udalostí aj mnoho malých radostí v osobných životoch každého z nás. Namiesto rekapitulácie roka 2019 sme sa rozhodli zamerať na to pozitívne, čo sa v priebehu 365 dní podarilo v košickom regióne. Preto sme sa členov klastra Košice IT Valley opýtali, čo považujú za svoj najväčší úspech.

5 rokov na Slovensku

V priebehu končiaceho roka 5-ročné výročie na Slovensku oslávila spoločnosť GlobalLogic.

REKLAMA

Viac ako 200 úspešných projektov realizovaných za ostatných 5 rokov zo Slovenska a silný inovačný potenciál robí z našej spoločnosti čoraz významnejšieho hráča na poli vývoja produktov a služieb i podnikania v Európe. V roku 2019 sme dosiahli významné míľniky v oblasti projektov ako aj inovácií, ktoré nie sú len výsledkom našej snahy o dobré obchodné výsledky, ale často prinášajú aj riešenia závažných spoločenských výziev. Strategickým cieľom firmy je naďalej posilňovať svoju prítomnosť na európskom trhu a rozšíriť svoje pôsobenie v oblasti vývoja produktov v priestore strednej a východnej Európy,” vyjadrila sa marketingová manažérka firmy Kristína Kertészová a dodala, že GlobalLogic sa aktívne spolupodieľa na rade projektov a aktivít na podporu rozvoja štúdia IT a prírodných vied.

foto: GlobalLogic

Vzdelávací program OpenLab

 SOŠ Ostrovského 1 v Košiciach v súčasnosti vzdeláva mladých ľudí predovšetkým v oblasti informačných technológií. 

Od septembra 2019 sme v SOŠ zaviedli novú formu vzdelávania, ktorá prehĺbi prepojenie školy s praxou. V spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers sme vytvorili OpenLab, vzdelávací program pre školy vytvorený odborníkmi z top slovenských firiem na princípoch opensource a partnerského prístupu. Pod vedením odborníka z praxe, LabMastra, študenti v rámci vyučovania pracujú v tímoch na reálnych projektoch v oblasti umelej inteligencie, pričom získavajú mäkké zručnosti a digitálne zručnosti v technológiách 21. storočia. V OpenLaboch študenti pracujú 7 hodín týždenne, z toho 5 hodín v rámci vyučovania a 2 hodiny vo firme,” prezradila riaditeľka školy Elena Tibenská.

foto: SOŠ Ostrovského

V súčasnosti na Slovensku pracuje vzdelávací systémy OpenLab len v 4 školách.

Rast vďaka ľuďom

Najväčší úspech? Pozitívna a priateľská atmosféra vo firme a jej vnímanie v lokálnej komunite, to je jednoznačne náš najväčší úspech v roku 2019, ktorý je najciteľnejší. Prvým impulzom bolo získanie titulu Najzamestnávateľ roka 2018, 2. miesto v oblasti IT a Telekomunikácie, ktorý sme dosiahli práve vďaka našim zamestnancom,” spomína Andrea Kalafúsová, komunikačná špecialistka spoločnosti.  

Citeľné je podľa nej aj zvýšenie atraktivity Fpt Slovakia, o čom hovoria aj počty ľudí, ktorí sa hlásia na ich IT akadémie a voľné pracovné pozície. „Pri pohľade zvonku sa dá atmosféra vo firme zachytiť ťažšie, potenciálni kandidáti majú možnosť počas prijímacieho procesu iba zbežne okúsiť firemnú kultúru a tu hrajú významnú úlohu práve naši zamestnanci. V roku 2019 sa výrazne zvýšil počet ľudí, ktorí do FPT prišli práve na základe odporúčaní od súčasných kolegov. Nevznikajú tak len pracovné vzťahy, ale budujú sa tu priateľstvá na celý život. Vizitkou atraktívneho zamestnávateľa sú firemná kultúra a dobrá atmosféra. Tie vytvárajú ľudia a my im ďakujeme za to, že to robia tak dobre. Rastieme, a to aj vďaka nim.”

foto: Fpt Slovakia

Založenie košickej pobočky

V roku 2018 prišla spoločnosť ComAp s českým pôvodom s nápadom založiť pobočku v Košiciach, ktorá by rovnocenne dopĺňala tím v Prahe. Ako najväčší úspech je teda možné považovať práve založenie košickej pobočky ComAp Slovakia začiatkom roku 2019 a vytvorenie tímu šikovných vývojárov a testerov, ktorí pracujú na strategických projektoch a technologicky pokročilých platformách.

Aktuálne pracuje v Košiciach 9 ľudí rozdelených do 2 tímov, pričom jeden tím sa zaoberá vývojom úplne nového produktu postaveného na najnovších dostupných technológiách a druhý tím dopĺňa už existujúce produkty o nové funkcionality prispôsobené požiadavkám zákazníkov z celého sveta,“ priblížil Ladislav Nyulászi, Team Leader v ComAp Slovakia.

Za ďalší veľký úspech môže byť považovaná aj organizácia konferencie Blackout – Hrozba alebo výzva? v Košiciach, ktorá prilákala pomerne veľké množstvo ľudí a tí rozhodne nešetrili pozitívnou spätnou väzbou, z čoho sme nesmierne radi,“ doplnil Nyulászi.

foto: ComAp

Matsuko a päťhlavý drak

Kreatívne poňatie našej otázky nám zaslali Mery Virčíková a Katarína Trnová: „Rok 2019 nám pridal niekoľko hláv v podobe silného tímu. Narástli sme o expertov z umelej inteligencie aj z biznisu. A ako drak musí byť doma vo vzduchu, na mori aj na súši, etablovali sme tímy v Košiciach, v Montreali aj v Paríži. Oči máme ďalej na stopkách, aby sme detekovali majstrov a majsterky, pripravených meniť svet. Vízia sa nám vyjasnila ako slnko, postavili sa za nás aj špičkoví mentori a investori. Vďaka ich skúsenostiam, investícii a networku dokážeme zaradiť najvyšší rýchlostný stupeň a letieť nad obzor. Drak sa tak upgradoval a narástli mu krídla.

Navyše sa drakovi z úst už nedymí, ale riadne šľahá oheň a získava dôležitých klientov. Nikto iný zatiaľ nevyvinul technológiu, ako jednoducho dostať videokonferencie do troch rozmerov. Matsuko sa preto v 2020 môže stať prvým sedemhlavým drakom na svete a demokratizovať komunikáciu v 3D. Výskum umelej inteligencie má drak v srdci a Európska únia Matsuko vyznamenáva známkou excelencie.

Napokon sú poslednou čerstvou novinkou nepriestrelné šupiny. Matsuko totiž od 2020 oficiálne patrí medzi svetovú startupovú špičku v najexcelentejšom biznis inkubátore sveta. Draka čaká náročný a vzrušujúci boj!

foto: Matsuko

Nové priestory

Hlavným míľnikom v roku 2019 bolo pre bart.sk sťahovanie do nových, väčších a modernejších priestorov.

foto: bart.sk

V DUETT Business residence v centre mesta máme k dispozícii reprezentatívnu kancelársku plochu, ktorá poskytuje dostatok priestoru na rozvíjanie nápadov na tvorbu inovatívnych webových riešení. Aj tento rok sme našim zákazníkom inovovali web stránky, eshopy a aplikácie a tak sme im pomohli pri zvyšovaní ich tržieb čo nás veľmi teší. Spoločne so zákazníkmi rastieme aj my, čoho dôkazom je náš rekordný mesiac november a taktiež medziročný nárast našich tržieb,” zhodnotil Lukáš Barč, produktový manažér.

Úspechom sú zamestnanci

Rok 2019 bol pre firmu NATEK úspešným v zmysle rastu a prosperity.

V neustále sa vyvíjajucej IT sfére je mimoriadne dôležité pozorne sledovať a preberať inovatívne postupy práce, čo sa nám v priebehu tohto roka podarilo. Úspešne sa začala aj spolupráca s rôznymi svetovovýznamnými organizáciami (IT Valley, Swiss Chamber Poland,…). Obchodný tím nám v priebehu roka 2019 priniesol veľa nových a kreatívnych projektov. Za ich kvalitu patrí vďaka naším vysoko odborným zamestnancom. Ekonomický rast a prosperita spoločnosti je priamo závislá od ľudí, ktorí ju tvoria. Práve preto sú naším najväčším úspechom naši zamestnanci, ktorým ďakujeme za úspešný rok 2019,” vyjadril sa Viktor Mitruk, komunikačný koordinátor spoločnosti.

Prepájanie IT a energetiky

Spoločnosť VSE Holding prezentuje energetiku ako odvetvie, ktoré je priamo späté s používaním nových technológií.

25. júna 2019 sme zorganizovali v poradí druhú konferenciu s názvom VSE unIT a zamerali sa práve na prepojenie biznisu a IT. Viac ako 300 IT nadšencov si vypočulo Michala Adámeka, vedúceho odboru Energetické riešenie, ktorý  predstavil proces tvorby produktu a stratégiu firmy VSE. Okrem regionálnych spíkrov sa na konferencii objavili aj celosvetovo známe mená ako Toby Walsh či Kaspar Korjus. Pestrosť IT tém sa stala základným cieľom našej IT konferencie. Koncom novembra sme sa partnersky spolupodieľali na projekte IBM Hack, kde mohli zaregistrované tímy pracovať na štyroch hackerských výzvach, pričom dve z nich zadala naša dcérska spoločnosť Východoslovenská distribučná, a. s.. Výzvami Zachráňte vtáctvo a Kontrola vegetácie sme prepojili energetiku, životné prostredie a IT. O tom, že kreatívne návrhy z tohto projektu môžu byť použité v praxi svedčí fakt, že ich budeme v budúcnosti realizovať,” zhodnotila Adriana Kakarová, špecialistka komunikácie spoločnosti.

foto: VSE holding

Nové medzinárodné projekty

Talenty môžu prísť naozaj odkiaľkoľvek. Aj z malej dedinky hlboko v slovenských horách. Ale taktiež môžu aj kamkoľvek odísť. My chceme, aby na Slovensku ostali. Tento rok sa nám podarilo nadviazať spoluprácu na troch zahraničných projektoch, na ktorých sa naši kolegovia môžu posúvať ďalej, pracovať so sexi technológiami ako Docker, Kubernetes, Big data, Azure, AWS, developovať netradičné webové aplikácie v jazykoch ako Angular, React, Java alebo riadiť dynamické medzinárodné projekty,” hodnotí Ivana Martiniaková z Unique people.
Spoločnosť podľa jej slov v posledných rokoch nadobúda pocit, že konečne začína vyhrávať boj s odlivom ľudí na západ.

Vieme ponúknuť motivovaným IT špecialistom, developerom či projektovým manažérom atraktívne pracovné možnosti a dostatočnú flexibilitu na nových a zaujímavých projektoch. Sme radi, že získavaním nových IT a developerských príležitostí vieme pomôcť nášmu regiónu, rozvoju IT priemyslu v Košiciach a dúfame, že aj ďalší rok budeme rásť a poskytovať pridanú hodnotu nie len našim klientom a partnerom, ale najmä našim unikátnym kolegom. A toto každý rok považujeme za náš najväčší úspech.

Kampaň pre Bielu Pastelku

Tento rok bol výnimočný, oslávili sme naše desiate výročie. Začiatok bol pre nás v znamení zmeny a zažili sme aj pokles. Preto bolo potrebné naozaj zabrať a tomuto skvelému tímu sa to podarilo. Spoluprácu s nami postupne rozšírili firmy, ktoré nás majú overené ako Letisko Košice, innogy či Manuvia. Medzi klientov sa zaradili firmy ako 4F, Penta Real Estate či ESET. Ako Košičanov nás veľmi teší spolupráca s Visit Košice či Štátnym Divadlom.

Z čoho máme radosť je okrem marketingu aj pomáhať. V Promiseo chceme pomáhať našim zákazníkom, nášmu tímu a regiónu všeobecne. Aj preto sme hrdí na kampaň, ktorú sme pro bono robili pre Bielu Pastelku. S celkovým mediálnym budgetom 900 € sa nám podarilo tento rok vyzbierať pre zrakovo znevýhodnených ľudí o 38 % viac, teda zo 131 558 € na 181 518 €. Vidieť, že sa nám podarilo pomôcť tým, ktorí to potrebujú a ukázať to, že máme tím, ktorý je schopný dodávať takéto výsledky je pre nás určite veľký úspech, ktorý chceme získať aj všetky ďalšie roky,” zhrnul za Promiseo Tomáš Šmelko.

foto: Promiseo

Ďakujeme všetkým zapojeným spoločnostiam a organizáciám a prajeme veľa zdaru do roka 2020!

Pridajte komentár