EAST MAG
ako rozbehnúť kariéru v IT

Čo potrebuješ na to, aby si rozbehol kariéru v IT?

Dopyt IT sféry po talentovaných ľuďoch bude naďalej rásť. Je preto segmentom, v ktorom si súčasná mladá študujúca generácia vie nájsť širokú mieru uplatnenia. Ako však začať nielen pracovať v IT, ale aj budovať kariéru?

O svojich skúsenostiach s mladými ľuďmi sme sa porozprávali s Fuadom Naserom (29). Jeho tímom Customer Firewall Operations v spoločnosti T-Systems Slovakia prešlo už množstvo študentov duálneho vzdelávania firmy. 

Aké máte skúsenosti s novými ľuďmi vo svojom tíme?

Moja skúsenosť s dualistami je všeobecne taká, že ide o chalanov a baby, ktorí hľadajú svoj kariérny smer. Aj by sa pýtali, ale nechcú byť na príťaž. Je dôležité, aby sa tento element podchytil. Mladý človek v novom prostredí musí byť iniciatívny, lepšie sa tak integruje do komunity a profesne zapadne.

Samozrejme, pri prvých dualistoch som sa aj ja sám učil, ako s nimi pracovať. Nechodiť za nimi každý deň a hovoriť im, čo majú robiť, ale nakopnúť ich k iniciatíve. Mali sme na oddelení aj dualistov, ktorí sa stali developermi a boli veľkou pridanou hodnotou, aj keď od nich nik danú prácu neočakával.

Ako ste na tom s dualistami vo svojom tíme aktuálne?

Teraz máme v tíme niekoľkých dualistov, ktorí dostávajú pracovné úlohy, sú za ne zodpovední. Profesionálnym prístupom a zodpovednosťou sa cítia ako plnohodnotná súčasť tímu, čo ich motivuje k práci.

Fuad Naser
Fuad Naser, tímlíder Customer Firewall Operations ,

Je rozdiel medzi dualistom a človekom z externého prostredia pri nástupe do tímu?

Študenti duálneho vzdelávania sú v 3. ročníku v tíme už dlhší čas, celý druhý polrok školského roka, obvykle už fungujú v tíme, do ktorého by sa radi zaradili po absolvovaní vzdelávania. Mám skúsenosti s tým, že po promóciách k nám dualisti nastúpia do tímu a sú ako ryby vo vode. Ide naozaj len o formálne preklenutie jeho statusu zo študenta na zamestnanca. Keď k nám príde človek z vonku, trvá to možno aj 4 mesiace, kým zvládne službu sám.

Aká dôležitá je prax pri nástupe mladých ľudí?

Zažil som takých, ktorí nastúpili bez skúsenosti, ale mali na prácu bunky a motiváciu. Zažil som však aj opak, teda že profesijná kvalita sa časom môže aj znížiť.

Čo teda potrebuje mladý človek na to, aby začal kariéru v IT?

Chcenie. Ak príde niekto, kto nemá motiváciu, tak je to horšie, ako keď nemá technické základy. Motivácia vie byť podprahovejšie kritérium pri výbere než len samotná zručnosť.

Prečo?

Motivácia určuje, ako človek bude rásť, predurčuje prístup a túžbu.

Určite to však nie je jediná vlastnosť…

Nie, absolútnou prerekvizitou je anglický jazyk, a to nielen pre IT svet. Angličtina je bránou do sveta profesií. Treba sa hecnúť a naučiť sa jazyk, pretože je to dôležitý základ. Mnohí sa boja biznis či IT angličtiny, pritom ide o pomerne uzavretý interval slov. Aj keď človek povie niečo gramaticky nesprávne, stáva sa to občas aj na calle v práci, nik sa nad tým nepozastavuje. Ľudia sa boja hovoriť, pritom len komunikáciou a snahou porozumieť si si vylepšia angličtinu. Často sa hovorí aj o matematicko-logickom myslení, ale to však záleží na konkrétnej pozícii. Aj tak podľa mňa viac zaváži to, aký mindset má človek na pohovore.

Rozhoduje teda osobnostné kritérium?

Ak sa rozprávame o mladých ľuďoch, tak áno, silne to zaváži. Samozrejme, pri pohovore na tehcnickú pozíciu je obrovským plusom mať danú technickú znalosť. Ak ide o juniorské pozície, dual či tzv. farmy, veľmi veľa vieme človeka naučiť

Čo by mladý človek v IT určite nemal hľadať?

Príliš špecifickou a neadekvátnou požiadavkou mladého človeka, ktorý začína, je podľa mňa kritérium pohody v práci. To vnímam ako taký problém našich generácií – človek dosiahne určitú pracovnú pozíciu a myslí si, že má vyhrané. Práca je dlhodobá snaha a cesta. Rovnako ako treba pracovať na vzťahu, treba pracovať aj na profesnej dráhe. 

A čo by teda mali hľadať?

Prácu, kde ich baví úprimne makať a snažiť sa, aby pritom nemali len pocit povinnosti.

Prečo by mal človek chcieť pracovať v IT?

Pretože IT nie je len prvoplánová perspektíva. Mám známeho, ktorý chce byť profesionálnym vodičom nákladných vozidiel. Podľa mňa patria šoféri medzi povolania, ktoré v budúcnosti už nebudú. Samozrejme, nemusí ísť o okruh najbližších 5 rokov, ale automatizovaná doprava príde. Podobne budú prirodzeným spôsobom vymierať aj ďalšie profesie, kým nové budú vznikať práve v IT sfére.

Ako by ste zhodnotili duálne vzdelávanie ako celok?

Duál v T-Systems Slovakia dáva perfektnú príležitosť vkĺznuť do sveta IT. Študenti majú rotácie po tímoch a rôznych oddeleniach, môžu tak skúšať a hľadať to, čo im sadne. Je pritom dôležité, aby si sadli aj ľudsky s tímom. Dualisti majú isté pracovné miesto po škole, ale aj tréningový program. Majú k dispozícii vzdelávacie materiály, skvelé manažérky osobného rozvoja a firma sa snaží nájsť im čo najlepšie uplatnenie v širokej IT sfére.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1