EAST MAG

5 tipov ako vylepšiť životopis

Jedným z najdôležitejších krokov pri hľadaní zamestnania je vytvorenie kvalitného životopisu. Ide o prehľad vašich doterajších znalostí, vzdelania, ale aj osobných údajov. Životopis je dokument, ktorý rozhodne, či vás zamestnávateľ pozve na prijímací pohovor, alebo ho len položí na kopu k ostatným papierom. Preto vám ponúkame 5 tipov na to, ako si vylepšiť svoj životopis.

1. Prehľadnosť

Životopis má určitú štruktúru, ktorú je potrebné zachovať. Ide o formálny dokument, preto má pravidlá na to, ako má vyzerať. Ak ste svoje vzdelanie písali od toho najvyššieho, v rovnakej forme potom píšte aj svoje doterajšie zamestnania, kurzy a ostatné aktivity či praxe. Od posledného po to prvé.

REKLAMA

2. Správne zvolená forma

Rovnako dôležité je, aby ste vo svojom životopise používali zaužívanú formu. Použite fonty písma ako Times New Roman, Arial, prípadne Calibri. Veľkosť písma je štandardne 12. Nezabudni písať aj názvy odsekov (zamestnanie, vzdelanie…), ktoré zvýraznite buď VEĽKÝMI PÍSMENAMI, boltom, alebo ich podčiarknite. Nekombinujte však toto formátovanie. Vyzerať to bude lepšie, ak si zvolíte iba jednu z možností.

3. Neuvádzajte zbytočné informácie

Ak ste v mladosti pracovali v supermarkete alebo v bare, táto informácia nesúvisí s vaším potenciálnym zamestnaním, je preto nadbytočná. Podobne je to aj s kurzami. Napríklad, ak ste absolvovali kurz baristu a uchádzate sa o post ekonóma, tak je táto informácia irelevantná. Podobne to napríklad platí aj pri uvádzaní základnej školy – keďže ste dosiahli aj vyššie vzdelanie.

4. Písať do životopisu materskú či rodičovskú?

Veľa žien rieši práve túto otázku. Na jednej strane, ak uvediete materskú dovolenku, zamestnávateľ bude ihneď vedieť, že máte deti, o ktoré je potrebné sa starať. Ale ak to vynecháte, príde na to časom. Zo zákona na otázku, či máte deti alebo či ste tehotná, odpovedať nemusíte. Ale ak to zatajíte pre možným zamestnávateľom, môže sa mu to zdať podozrivé. Preto je dobré uviesť túto informáciu.

Ak v životopise spomeniete, že vo vašom poslednom zamestnaní ste boli 4 roky, lenže v skutočnosti ste tam pracovali len 1 rok a zvyšné 3 ste boli doma pri dieťati, je to lepšie ako len napísať, že ste v práci skončili pred 3 rokmi.

5. Fotografia v životopise?

Asi nechcete, aby vás budúci šéf prijal na základe vášho vzhľadu. No na druhej strane vie fotografia často povedať o človeku viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. Minimálne si vie personalista spojiť pracovné skúsenosti s konkrétnou osobou, vďaka čomu sa môžete stať zapamätateľnejším kandidátom.

Samozrejme, do životopisu nepatrí fotografia z Instagramu. Mali by ste na nej pôsobiť profesionálne a adekvátne na uchádzanú pozíciu. Pritom sa však určite na fotke usmievajte, prvý pozitívny dojem je dôležitý.

Rada na záver: Životopis posielajte ako prílohu v maile spolu s motivačným listom. Do emailu napíšte krátky text, ktorým poviete, že máte záujem o prácu.

autorka článku: Zuzana Lukáčová

komentáre 2