EAST MAG
digitalne nomadstvo

Digitálne nomádstvo: Keď sa v práci nesurfuje iba na internete

Pátraním po význame slova nomád by sme sa dostali až k starému gréckemu slovníku. Ten týmto výrazom opisoval pastierov putujúcich po krajine, hľadajúcich čo najlepšiu potravu pre zvieratá, ktoré pásli. Časom sa z nomádov stali lovci a zberači, ktorí kočovali za potravou alebo lepšími klimatickými podmienkami. 

S takouto tradičnou formou nomádstva sa môžeme stretnúť aj dnes. Mongolsko je ázijská krajina, v ktorej takmer tretina obyvateľov žije kočovným spôsobom. Venujú sa chovu oviec, kôz či dobytka. Možno aj vďaka tomu sa o Mongoloch hovorí, že sú usmievaví, priateľskí a pohostinní. 

Priateľských a usmievavých ľudí stretnete v Ázii aj na inom mieste. Namiesto jurty bývajú v domoch pri mori. Pastviny vymenili za pláže a krajiny brázdia s batohmi, ktoré sú plné moderných technológií. K šťastiu a práci im stačí dobré pripojenie na internet. Digitálni nomádi

Pláž, internet a počítač

Sú to programátori, marketingoví špecialisti, copywriteri či blogeri, ktorí žijú nespútaným životom v rôznych ázijských krajinách. Podmienkou je, aby ich náklady na život vyšli v porovnaní s domovom oveľa lepšie. Aspoň na oko. 

Foto: Instagram @dojobali

Nájsť ich môžeme v rôznych coworkingoch v krajinách, ako je Thajsko, Vietnam alebo Indonézia. Práve v Indonézii je najviac populárne Bali. Má peknú pláž, teplé podnebie a more, na ktorom sa dá dobre surfovať. Je ideálnym miestom digitálneho nomáda.  

Zdá sa mi, že som tu oveľa produktívnejšia, ako keď som žila doma v Kalifornii. Prichádzala som domov večer o 9 a mala som pocit, že som nič poriadne neurobila,” hodnotí Cassey svoj nový kočovný život a pomaličky sa chystá na hodinovú masáž, ktorú si dopraje za obedom. Tá ju vyjde asi 7 eur. Spolu s jej kamarátkou Shay pomáhajú ženám z celého sveta prostredníctvom kurzov získať znalosti, vďaka ktorým môžu pracovať na diaľku a zároveň cestovať. Vila s bazénom ich mesačne stojí 900 eur a ďalších 100 eur minú na miesto v coworkingu.

Cassie a Shay – Foto: Instagram @bucketlistbombshells

Aj Košice sú destináciou nomádov

Podobných nomádov ako ony nájdete na stránkach nomadlist.com tisíce. Zdieľajú medzi sebou informácie, aby pomohli tým ostatným. Ľudí z nášho klimatického podnebia to prirodzene láka do teplejších oblastí. Nájdu sa aj takí, ktorí si pre svoj nomádsky život vyberú práve Košice. Podľa stránky nomadlist.com ich v našom meste doteraz žilo viac ako 180

Metropola východu si vyslúžila hodnotenie 3.9 z 5. Radí sa tak na rovnakú úroveň ako Viedeň, Brno alebo Bratislava. Košice najviac chvália za internetové pripojenie, coworkingy alebo dostupnosť v rámci mesta. Najhoršie hodnotenie zasa získali za zdravotnú starostlivosť a prístup k LGBT skupinám. 

Každá minca má dve strany

Kočovný život prináša aj tienisté stránky. Roland Vojkovský spolu s manželkou odišiel v roku 2016 z východného Slovenska do Ázie. Na svojom blogu popísal svoje zážitky a zreálnil tak predstavy, ktoré o takomto živote ľudia majú. 

Život digitálneho nomáda ho nenapĺňal tak, ako si predstavoval. Najviac mu chýbali rodina a priatelia. Dokonca aj ceny boli oveľa vyššie ako tie, ktoré predtým zisťoval na rôznych stránkach na internete. Idylický život na pláži napokon zavesil na klinec a vrátil sa na Slovensko. Dnes hovorí, že na slovenskej dedine je šťastnejší ako v Thajsku. 

Podobnou skúsenosťou si prešla aj Aly z Birminghamu, ktorá má na Youtube úspešný kanál PsychoTraveller. Niekoľko rokov putovala po svete a živila sa modernými technológiami. V istom momente sa začala cítiť strašne osamelá, a to aj napriek tomu, že cestovala so svojím priateľom. 

Aly – Foto: Instagram @psychotraveller

Najhoršie bolo nemať okolo seba ľudí, na ktorých sa môžete obrátiť, ktorí vás naozaj poznajú. Takých, ktorým nemusíte vysvetľovať milión vecí a súvislosti dookola,” hovorí Aly.  Nemala problém nových ľudí spoznávať, no vždy ju poznali iba povrchne a často to boli rovnakí kočovníci ako ona. Tieto priateľstvá netrvali dlho a frustrovali ju. Po čase sa z Ázie presunula do Budapešti, aby bola bližšie k domovu. Napokon sa vrátila do Británie a dnes nemá vďaka svojim skúsenostiam núdzu o zaujímavé pracovné ponuky. 

Všade dobre… 

Väčšina digitálnych nomádov sa zhoduje, že takýto život nie je vôbec pre každého. Užívať si ho vedia tí, ktorí sú extroverti a radi cestujú úplne sami. Aj na takých sa však po čase ukážu negatívne vedľajšie účinky. 

Ideálnym spôsobom je podľa nich skombinovať život blízko domova so životom digitálneho nomáda. Stačí vám rýchle internetové pripojenie a smoothie pri pláži môžete vymeniť za dobre orosenú desiatku s výhľadom na krásy Slovenska. Nič nám potom nebráni vziať si počítač a ísť pracovať na týždeň na lazy alebo do Tatier. Navyše blízko všetkých, na ktorých nám záleží. 

Za ilustráciu k téme mesiaca ďakujeme Dášy Tverďákovej, ktorá študuje odbor dizajn digitálnych aplikácií, 1. ročník, Škola umeleckého priemyslu, Jakobyho 15, Košice.

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

komentár: 1