EAST MAG

Kto je najväčším inovátorom súčasnosti?

Inovatívne myšlienky posúvajú spoločnosť vpred, môžu sa týkať bežnej každodennosti aj konkrétnych vedeckých oblastí. V rámci novembrovej témy mesiaca nás zaujímalo, koho za najväčšieho inovátora súčasnosti považujú odborníci z rôznych sfér.

Ján Karchňák, certifikovaný projektový manažér so skúsenosťami z globálnych ICT projektov:

Za najväčšieho inovátora súčasnosti považujem Elona Muska. Nie však kvôli samotným elektrickým automobilom či letom do vesmíru, ktoré jeho firmy zastrešujú. Dôvodom je inovátorske nastavenie mysle a ochota riskovať neúspech. Najväčšie inovácie totiž vyžadujú nápad, odvahu uskutočniť ho, schopnosti dotiahnuť to do konca a, samozrejme, finančné prostriedky. Elon Musk toto všetko má – a nielen to! Taktiež preukázal schopnosť otvárať dvere tam, kam sa predtým „nechodilo” a takýmto spôsobom nastaviť nové trendy. Takto inšpiruje celé masy ďalších inovátorov, ktorí prispievajú svojim dielom k vývoju nových produktov aj vďaka takémuto „nakopnutiu”.

REKLAMA

Jaroslav Vokoun, ekonóm výskumne zameraný na znalostnú ekonomiku, konkurencieschopnosť a čínsku ekonomiku:

Miroslav Trnka, Peter Paško, Rudolf Hrubý, Anton Zajac, Richard Marko a Maroš Grund – spolumajitelia firmy ESET. Patria medzi priekopníkov antivírusovej ochrany vo svete počítačov. Sú úspešní v globálnej konkurencii, sú spolumajitelia dynamickej firmy, ktorej produkty sú založené na inováciách. Majú milióny zákazníkov po celom svete. Sídlo spoločnosti ponechali na Slovensku. V poslaní svojej firmy vyzdvihujú vzdelávanie, výskum a vývoj. Vytvárajú kvalitné pracovné miesta. Rozvíjajú domáci tvorivý potenciál.

Stanislav Elbert, odborník v oblasti finančného plánovania, tvorca finančného plánovača Finner:

V oblasti osobných financií považujem za najväčšieho inovátora Dave Ramseyho. Podarilo sa mu do osobných financií prinavrátiť dávno zabudnuté princípy, ktoré dokázal pretaviť do moderných aplikácií a pomôcť tak miliónom Američanov dosiahnuť ich stanovené finančné ciele. Ide o všeobecné princípy, na ktoré sa akosi pozabudlo a platia pri dosahovaní výsledkov v akejkoľvek oblasti – mať cieľ, pripraviť plán na dosiahnutie cieľa a jeho dodržiavanie.

Dosiahnutie akýchkoľvek finančných cieľov závisí až z 80 % od správania, disciplíny a dodržiavania správnych finančných návykov. Finančné produkty a odborné vedomosti tvoria len zvyšných 20 % úspechu.

Erich Stark, softvérový inžinier so špecializáciou na webové aplikácie:

V súčasnosti ma celkom zaujal Bill Gates. Pravdepodobne neexistuje osoba, ktorá by nepoznala zakladateľa Microsoftu. Časy, keď bol ešte v exekutíve, sú dávno za nami. Považujem ho za inovátora preto, lebo namiesto toho, aby si užíval dôchodok, pokračuje v práci na zlepšenie podmienok v krajinách, kde ľudia žijú v nedostatku prostredníctvom nadácie Bill & Melinda Gates Foundation. Navyše nedávno začali pracovať na jadrovej elektrárni, kde by bolo možné využiť rádioaktívny odpad zo súčasných jadrových elektrární. Keď sa podarí túto technológiu zrealizovať, čo v súčasnosti je hlavne politický problém, tak máme šancu rozbehnúť asi ekologicky najčistejšiu energiu v dobrom pomere cena/výkon.

Martin Balaz, IT nadšenec a podnikateľ:

Domievam sa, ze jeden z najväčších inovátorov súčasnej doby je jednoznačne Elon Musk. Nielen, že stojí za „znovuzrodením” elektromobility v podobe spoločnosti Tesla, ale aj za Boring Company, ktorá má v pláne vybudovat novú a rýchlu infraštruktúru cestných (tunelových) komunikácií naprieč mestami a zároveň prináša projekt Hyperloop – ultrarýchlu dopravu medzi vzdialenejšími miestami. Rovnako stojí za projektom OpenAI, ktorý sa snaží o objavovanie nových možností umelej inteligencie, ale aj o jej reguláciu pre možné neblahé následky neregulovanej AI pre ľudstvo.

Zo všetkého najviac je jeho inovátorstvo, vizionárstvo a odhodlanie cítiť v projekte SpaceX, kde sa prakticky postaral o znovunaštartovanie a prebudenie kozmického programu rôznych štátov vo svete. Ako prvý dokázal priniesť znovupoužiteľnosť vesmírnych rakiet, alebo ich častí, za niekoľko rokov dokázal zmeniť fungovanie priemyslu, ktorý prakticky tretinu storočia nezažil žiadnu hmatateľnú inováciu. Momentálne má spoločnosť v nasledujúcej dekáde v pláne cestu ľudskej posádky na ISS, cestu okolo Mesiaca, na Mars a rozbehnutie raketovej prepravy medzi mestami na našej planéte.

Naposledy som osobne takého inovátora videl v osobe Steve Jobsa, ktorý prakticky v roku 2007 stanovil trend, akým sa uberá segment mobilnej komunikácie a zariadení už druhú dekádu.

Ďakujeme za zapojenie sa do ankety prostredníctvom platformy medializuj.sk.

komentár: 1