EAST MAG

Počítač Ernest má európsku premiéru v Košiciach

Minulý týždeň sa skončil festival Art & Tech Days, ktorý do Košíc priniesol rôzne formy súčasného umenia. V Tabačke môžete ešte do 20. decembra nájsť Ernesta.

Ernest je počítač, ktorý pri zobrazovaní snímok či krátkych videí prostredníctvom face detection vyhodnocuje ľudskú mimiku so zozbieranými dátami a zisťuje, čo robí človeka šťastným. Priamou interakciou človek skúma strojové učenie, ktoré zároveň svojou participáciou trénuje.

REKLAMA

Hra aj kritické myslenie

Prvotná myšlienka na Ernesta prišla možno aj viac ako pred 2 rokmi, no začal som na ňom pracovať až neskôr, trvalo mi to približne 2 až 3 mesiace, keďže som sa mu venoval vo svojom voľnom čase, po práci,” približuje Sean.

Ernest je počítač postavený na strojovom učení a detekcii tváre, ktorý sa naučil rozpoznávať 7 základných emócií človeka. Obsahuje veľkú databázu obrázkov a jeho cieľom nie je vybrať taký, ktorý najviac človeka pobaví, skôr sledovať, ako na vybraný obrázok ľudia reagujú. Verejnosti má priblížiť to, ako funguje strojové učenie.

Dizajnoval som ho tak, aby bol zábavný, aby sa s ním ľudia vedeli hrať a aby podnietil aj kritické myslenie a otvoril otázky týkajúce sa toho, ako nás roboty vnímajú, posudzujú naše emócie a tváre. Aby sa nad tým ľudia začali zamýšľať,” vysvetľuje Sean. Ernesta sa snažil zostrojiť tak, aby ho mohli využívať aj deti.

Ernest mal premiéru približne pred rokom, v októbri 2018, jeho prvá inštalácia trvala 2 mesiace, odvtedy sme mali približne 5 výstav a v Košiciach je to prvá výstava v Európe.”

Technológie podobné Ernestovi budú v budúcnosti omnoho viac využívané a rozšírené, je preto dôležité otvoriť otázku etickosti ich využívania a zhromažďovania dát či zamyslieť sa aj nad tým, ako nápomocne by sa to technológia dala využiť.

Pridajte komentár