EAST MAG
service design

Service Design už aj v Košiciach

Vybrať si to pravé miesto na raňajšiu kávu nemusí byť vždy jednoduché. Len v našom meste máme desiatky kaviarní, ktoré ponúkajú obľúbený nápoj podobnej kvality za rovnakú cenu. Ako dosiahnete, aby si zákazníci vybrali tú vašu kaviareň a hlavne, aby sa k vám vracali späť aj so svojimi priateľmi? Práve v tom vám pomôže Service Design

Na Slovensku patria medzi jeho priekopníkov spoluzakladatelia service design agentúry Kiuub: Slavo Tuleja, Rado Hankovský a Adam Brocka. Ako sami tvrdia, Service design ponúka súbor nástrojov a prístupov, vďaka ktorým môžete zlepšovať svoje služby, hľadať nové biznisové príležitosti alebo sa odlíšiť od konkurencie.

REKLAMA

Náš zákazník, náš pán

Je to metodológia, ktorej cieľom je navrhovať nové produkty a služby tak, aby bol v centre ich pozornosti zákazník. Vychádza z toho klasického Baťovského: Náš zákazník, náš pán.“

Primárnym cieľom je pochopenie skutočných potrieb vašich potenciálnych zákazníkov ešte predtým, ako sa pustíte do vývoja konkrétnych riešení.

service design
Foto k článku: Archív Kiuub

Komplexné služby

70 % HDP EÚ tvoria služby, ktoré využívame každý deň. Služby mobilných operátorov, bánk, drobných podnikateľov aj samosprávy. Ich úroveň, zákaznícka skúsenosť alebo spôsob, akým sú poskytované, môžu mať zásadný dopad na kvalitu života spotrebiteľov či hodnotu firiem, ktoré ich poskytujú.

Služby sú veľmi komplexné a v našom fachu ich vnímame ako zloženie viacerých vrstiev. Jednak ide o to, čo vidí zákazník a čo všetko sa musí udiať na pozadí predtým, ako službu dodávate. Service design je teda spôsob, ako sa k vytváraniu komplexných služieb dá pristupovať systematicky,“ dodáva Adam Brocka.

service design

Service Design v sebe zahŕňa celú stratégiu riešenia potrieb zákazníkov, partnerov, dodávateľov, zamestnancov. Zaoberá sa službou od momentu prvého kontaktu, až po dodanie a ďalšiu starostlivosť o zákazníka.

dnes budeme mať možnosť si na vlastnej koži vyskúšať princípy Service Designu vďaka workshopu, ktorý si dizajnéri zo štúdia Kiuub pre nás, východniarov, pripravili. Zároveň vo štvrtok 28. 11. 2019 o 18:00 v Kinosále Tabačka nám v rámci UX Pivo # 3 porozprávajú, akú úlohu zohráva UX v Service Designe.

Autor: Ľubica Reváková

Pridajte komentár