EAST MAG
art & tech

Art & Tech Conference 2019 prekvapila

Štvrtý ročník Art & Tech Conference priniesol do Košíc 9 spíkrov, až 8 z nich bolo zo zahraničia. Event sa konal 21. novembra 2019 v Kasárňach, no organizátori zastavili predaj lístkov už 19. novembra. 220 predaných lístkov je dôkazom toho, že téma jazyka a komunikácie bola zvolená správne. 

Art & Tech Conference je súčasťou multižánrového festivalu Art & Tech Days, ktorý mal tému Beyond Words. 

REKLAMA

Keďže festival spája umenie a technológie, čo sú dva odlišné svety, hľadali sme spôsoby, ako spolu tieto dva svety komunikujú, preto sme chceli viac preskúmať jazyk a spôsoby komunikácie z rôznych pohľadov,” vysvetlil Michal Hladký, riaditeľ Creative Industry Košice, ktorá podujatie organizuje.  

Využitie digitálne stopy

Výber 9 spíkrov na konferenciu podľa jeho slov prebiehal tak, aby na tému jazyka a komunikácie získali účastníci konferencie širší obraz. 

Konferenciu začal Sean Mulholland z dizajnérskej spoločnosti IDEO, ktorý vo svojej práci prepája umenie a technológie. Načrtol možnosti hlasových inteligentných asistentov, ktorým napríklad chýbajú slová „slušnosti” (ďakujem, prosím… ),  či pridávanie kultúrnej identity, keďže asistentom je možné určiť gender. 

art & tech days
foto k článku: Jakub Jančo
Sean Mulholland

Otvoril aj otázku digitálnej spomienky na zosnulých. Účastníkom to priblížil prostredníctvom Art meets AI – Dali lives, kde bol vytvorený avatar Salvadora Dalího vďaka dostatku zachovaných materiálov. V súčasnej dobe si podľa Seana ani neuvedomujeme veľkosť digitálnej stopy, ktorú po sebe zanechávame a čo sa s ňou dá robiť – napríklad aj vytvoriť digitálnu rakvu spomienok na daného človeka. Seana to začalo zaujímať po tom, čo mu zomrel brat a všetky jeho digitálne spomienky naňho, často práce zo školy, dal do jedného súboru ktorý má niečo cez 700 MB.  

Ďalším spíkrom bol portugalský mediálny umelec João Martinho Moura, ktorý pri svojej tvorbe využíva algoritmy. Jedným zo zaujímavých umeleckých počinov bolo, keď využil face detection a AI k tomu, aby znázornil, ako si počítače predstavujú ľudí – postavil oproti sebe dva počítače a na základe face detection vytvorili obraz, ako vnímajú toho druhého. Momentálne spolupracuje s európskou iniciatívou Starts, ktorá prepája vedu, technológie a umenie. 

Počúvanie

art & tech days
Marc Vilanova

 Kurátorka mediálneho umenia a manažérka kultúrnych podujatí Agnieszka Kubicka-Dzieduszycka priblížila prácu tímu WRO, ktorému sa podarilo aj prvé televízne vysielanie umeleckej inštalácie v Poľsku. Prostredníctvom Slido jej bola položená otázka, či sú podľa nej meme umením. „Sociálne siete sú miestom, kde sa môže objaviť umenie. Pri meme je to otázkou ako je urobený, s akým účelom, či je len hlúpy.. Keď sme sa v začiatkoch internetu rozprávali o tom, čo prinesie, nemyslela som, že na ňom bude tak veľa hlúpostí.” 

Zahraničný, polodomáci spíker Marc Vilanova je zvukový a svetelný umelec, ktorý sa snaží svojimi dielami primäť ľudí počúvať. Posledné 3 mesiace tvoril práve v Košiciach a počas Art & Tech Days vystavoval v synagóge na Zvonárskej svoju inštaláciu Limen. Marc priblížil svoje skúsenosti z Košíc aj to, aké to je, keď počúva jazyku a nerozumie jeho významu a sústredí sa len na zvuky. V synagóge mu pomáhal 63-ročný Gabi, vďaka ktorému sa naučil slovo na všetko – dobre. Účastníkom predviedol aj 10-minútové vystúpenie, ktoré pozostávalo z hrania na špeciálne upravený saxofón.

art & tech
Jiří Charvát a Lukáš Venclík

2-minútové workshopy

Najväčšie oživenie konferencie priniesli českí spíkri Jiří Charvát a Lukáš Venclík, ktorí publiku pekne vysvetlili, že jazyk vytvára realitu okolo nás aj nás samých a prítomnosť je tu a teraz. Človek si podľa nich vytvára príbehy ako autoimúnnu reakciu na ochranu mozgu pred chaosom sveta. S publikom si vyskúšali aj dve praktické cvičenia – nadávať si bez vulgarizmov a teleshoppingové pritakávanie. 

Lisa van Kleef zo štúdia Lava priblížila využívanie digitálnych médií v kreatíve a marketingu, zamerala sa aj na definíciu generácie Z – teda mladých ľudí, ktorí vyrástli s technológiami, sú oslobodení od starých tradícií a nevnímajú rozdiel medzi reálnym a digitálnym svetom. V kreatívnej agentúre pripravili viacero konceptov na to, ako osloviť mladých ľudí napríklad pri nášvteve múzeí a galérií.

art & tech
Lisa van Kleef

Ako zjednodušiť jazyk

Mária Friedmannová bola jedinou slovenskou spíkerkou. Jej príspevok sa zameriaval na to, čo robí jazyk zrozumiteľným a ako písať tak, aby sa text stretol s vyššou zrozumiteľnosťou, aj keď to môže byť na úkor štylistiky. Vychádzala zo štúdia lingvistiky na Oxforde a 4 rokov práce v Googli a YouTube, kde sa práve snažila uľahčiť chápanie výsledkom Google Analytics pre klientov či bežných užívateľov, na čo je podľa nej potrebný deskriptívny jazyk.

Záver konferencie patril Michaelovi Sprangerovi, špecialistovi na robotiku a výskumníkovi v Sony, ktorý sa venuje AI a evolúcii kultúry. Priblížil svoje skúsenosti z toho, ako medzi sebou komunikujú roboty vlastným jazykom, pričom jeden druhému nerozumejú a musia sa navzájom naučiť a pochopiť. 

art & tech
Michael Spranger

NerudAI

Počas celého dňa boli v priestoroch Kulturparku inštalácie, napríklad Traja migranti v člne. Účastníci si mohli nechať napísať básničku od umelej inteligencie NerudAI či pomôcť spoznávať ľudskú emóciu Ernerstovi – robotovi, ktorého vytvoril spíker Sean Mulholland. 

Košice majú titul UNESCO Creative City of Media Art a toto podujatie je jednou z emblémových aktivít, ktorú robíme. Snažíme sa budovať povedomie o dôležitosti prepájania sfér, ktoré v Košiciach máme, pretože nám vzniká pridaná hodnota a mesto má veľký potenciál,” dodal na záver Hladký.

Nám už nezostáva nič iné, len veriť, že aj téma 5. ročníka v roku 2020 prinesie zaujímavú tému a zanietených spíkrov.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1