EAST MAG
t-systems slovakia

Ako efektívne osloviť mladých ľudí?

Vo štvrtok 14. novembra 2019 sa v priestoroch Experience Labu uskutočnil prvý esport tournament T-eSeries, ktorý zaujal mladšie aj staršie generácie. Vzišiel z neho najlepší tím T-Systems Slovakia – G5.

Vo firme už dlhšiu dobu rástla herná komunita, ktorej prirodzeným výsledkom bol práve turnaj T-eSeries. Jeho cieľom bolo prísť na to, kto je najlepší hráčsky tím v magentových radoch, ale aj otvoriť otázku inovatívneho učenia a prínosu esport pre rozvoj človeka. 

REKLAMA

Esport turnaj

Zmyslom akcie je podporiť duálne vzdelávanie ako také. Na základe trendov je potrebné fokusovať sa na digitálne zručnosti mladých ľudí, rozvíjať kritické myslenie, tímovú spoluprácu a schopnosť rozhodovať sa. Keďže sa chceme priblížiť aj mladším generáciám, rozhodli sme sa upútať ich pozornosť formátom turnaja a prostredníctvom počítačových hier,” priblížila Martina Schusterová, riaditeľka Centra pre rozvoj a vzdelávanie zamestnancov spoločnosti.  

foto k článku: T-Systems Slovakia

Esport turnaj odštartoval diskusiou organizátorov (Martina Schusterová a Peter Holan), bývalého profesionálneho gamera Ivana „Dev1” Lazarova a zástupcov mladšej generácie z radov dualistov firmy a študenta Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach (SPŠE). Milým prekvapením bol video odkaz generálneho riaditeľa firmy Daniela Giebela, ktorý sa turnaja osobne nemohol zúčastniť. 

Dualisti vs SPŠE

V prvom tournamente vyzvali dualisti do súboja študentov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v notoricky známej hre Counter-Strike GO. Hralo sa na 30 kôl v dĺžke 2 minút. Okrem hernej miestnosti bola pre fanúšikov aj zvedavých okoloidúcich pripravená fanzóna. 

Hranie hier nie je strata času, dokážu človeka niečo naučiť, zdokonaľuje si jazyk, pretože je to globálna platforma s hráčmi z celého sveta aj tímovosti človeka učí. Rodičia z toho možno až takí nadšení nie sú, ale keď si urobím všetko, čo mám, nie sú proti tomu, aby som hral,” povedal dualista Simon Erlich. 

Prišli sme, pretože chceme ukázať, že sme najlepší z našej školy. Veríme si, aj keď nepoznáme súpera. Hry ma naučili určite komunikácii a spolupráci s inými ľuďmi,” zhodnotil Milan Koyš zo SPŠE. 

Zápas dualistov vs. SPŠE mnohých prekvapil – výsledkom (11:16 pre SPŠE) aj úrovňou. Ako pri streamovaní a komentovaní zhodnotil Dev1: „Práve v útrobách rôznych škol sa nachádzajú hráči, ktorí nie sú známi a vedeli by konkurovať poloprofesionálnym hráčom. Aj takýmito eventami by sa vedeli zviditeľniť.”

Najlepší tím T-Systems Slovakia

Po výhre stredoškolákov nasledoval exhibičný zápas najlepších tímov spoločnosti, proti sebe sa postavili VSUS – G5. Už v polovici hry mal navrch tím G5, ktorý sa stal jednoznačným víťazom. 

Náš tím sa dal dokopy, keď sa začal turnaj organizovať, sme z rôznych tímov v rámci firmy, čiže sme sa spoznali až tu. Nehrávali sme preto dlho spolu, skôr každý trénoval individuálne. Mali sme aj veľké šťastie na správnych hráčov a možno nám k víťazstvu dopomohli aj moje skúsenosti,” prezradil člen tímu G5 Martin Brumerčík, ktorého poznal aj gamer Dev1 z rôznych esport podujatí. 

Rozvoj zručností

Vidieť, že sú to naozaj ľudia, ktorí sa venujú hrám, pritom riešia IT. Je super, vidieť, aká tu vznikla komunita a pevne verím, že bude pokračovať, nachádzame sa predsa na pôde technologickej firmy a neviem si predstaviť, kde inde by mohla vzniknúť. Akcia je edukatívna a snaží sa pripraviť na budúcnosť študentov, esport je pre mňa určite aktivitou, ktorá rozvíja ľudí a posúva ich vpred. Samozrejme, je to o tom, čo si človek z hier zoberie. Ja hry rozdeľujem na také, ktoré sú stratou času, a na také, ktoré človeku niečo prinášajú a to sú práve esport hry,” dodal Ivan „Dev1″ Lazarov.

Prvý turnaj bol súčasťou aktivít v rámci Európskeho týždňa odborných zručností, ktorý sa prioritne koná v októbri, no jeho aktivity pretrvávajú do konca roka 2019. Cieľom iniciatívy Európskej komisie je zatraktívniť odborné vzdelávanie. 

Aj keď nie som hráč, podporujem túto myšlienku a som príkladom toho, že si uvedomujem dnešné trendy a školstvo a rozvoj sa musí uberať iným smerom ako doteraz, pretože potrebujeme reflektovať na zmeny. Do prvého zápasu sme vyzvali partnerskú školu, no do budúcna plánujeme osloviť aj školy zo širšieho regiónu,” doplnila na záver Martina Schusterová. 

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1