EAST MAG
antik

Zdieľaná doprava má za sebou úspešnú sezónu

Najväčší poskytovateľ alternatívnej dopravy previezol v štyroch mestách 250-tisíc pasažierov na 700 bicykloch a e-motorkách. Požičiavanie bude mimo sezónu utlmené, v Košiciach bikesharing pokračuje.

Systémy automatických požičovní bicyklov tento rok slávili na Slovensku vysoký rozmach. V Košiciach zaznamenala spoločnosti Antik registráciu spolu 24-tisíc zákazníkov v Košiciach, Moldave nad Bodvou, Poprade a Trebišove. V októbri pridala firma v rámci komerčného pilota aj 30 elektrických skútrov, ktoré vykonali za mesiac viac ako 3-tisíc jázd.

REKLAMA

So striedaním ročných období prichádza k zníženiu počtu výpožičiek, čo prevádzkovatelia využívajú na servis a prípravu vozidiel na ďalšiu sezónu. Antik v priebehu tohto týždňa stiahne elektrické motorky a zapožičiavanie ukončia aj spolupracujúce samosprávy v Moldave, Poprade a Trebišove.

antik
foto k článku: Antik Telecom.

V Košiciach bude naďalej k dispozícii približne 100 bicyklov ako prieskum záujmu cyklistov o službu v menej atraktívnom období roka.

Menej ako 10 krádeží

Sme nadšení záujmom obyvateľov o ekologickú a zdravú dopravu. Veríme, že sme svojim dielom prispeli k tomu, aby sa tento rok pri desiatkach tisíc jázd vodiči rozhodli nechať svoje auto doma. Výsledky ukazujú, že aj na Slovensku ľudia rozumejú globálnemu trendu dopravné prostriedky nevlastniť, keď to nie je nevyhnutné,“ povedal generálny riaditeľ ANTIK Telecom Igor Kolla. „Veľmi spokojní sme aj so štartom motosharingu, ktorý po vyhodnotení všetkých pripomienok, zimnej údržbe a doplnení desiatok nabíjacích bodov a ďalších e-motoriek spustíme v ešte väčšom rozsahu na jar 2020.“

Podľa Antiku k úspechu systému výrazne prispieva aj absencia stanovísk, takže cyklisti môžu ukončiť svoje jazdy kdekoľvek, kde ich bicykel nebude prekážať. Veľmi pozitívne sú aj prevádzkové údaje, počet krádeží za celé obdobie neprekročil číslo 10 a pod tento údaj sa
dostal aj počet zničených bicyklov.

Prešlo sa takmer 300-tisíc kilometrov

Antik pripravil ako poďakovanie pre všetkých tohtoročných klientov 2 hodiny bezplatného bicyklovania v ďalšej sezóne, ak si ponechajú súčasnú registráciu.

Veľmi ďakujeme všetkým používateľom a obyvateľom miest, že vnímajú Verejný bicykel ako súčasť svojho mesta, ktorá slúži všetkým a prispeli k naozaj minimálnej úrovni vandalizmu alebo nesprávneho parkovania.“

V sezóne 2019 celkovo cyklisti prejazdili vzdialenosť 267-tisíc km, resp. 34-tisíc hodín, pričom najaktívnejší užívateľ si bicykle požičal viac ako 800-krát. Rekord v počte jázd bol 2750 za deň v auguste, priemerná jazda trvala 9 minút.

V budúcej sezóne sa pripravuje spustenie v ďalších mestách – preferovane v oblastiach pokrytia vlastnou optickou sieťou, ale aj v iných mestách z dôvodu vysokého záujmu samospráv. Skúsenosti z roka 2019 budú využité pri úprave a vylepšení konštrukcie vozidiel, smart-aplikácie aj cenníka zapožičania. Anonymizované dáta z prevádzky budú k dispozícii samospráve pre ďalšie dopravné analýzy. Tohtoroční klienti môžu využiť zostávajúce kredity aj depozit aj v ďalšej sezóne.

tlačová správa

Pridajte komentár