EAST MAG
aj ty v it

Absolventky MIT v Košiciach inšpirovali stredoškoláčky k štúdiu IT

Košice od 4. do 6. novembra navštívili dve absolventky americkej univerzity MIT (Massachusetts Institute of Technology) – Loewen Cavill a Anna Kazlaukas. 

Jedna sa venuje Hyperloopu, druhá vyvíja bitcoinovú peňaženku pre rozvoj tretích krajín. Obe sú mladé a riešenie problémov okolo seba vnímajú ako biznisovú príležitosť. Na Slovensku sa stretli so stredoškoláčkami aj zástupcami firiem.

REKLAMA

Mladá inšpirácia

Anna a Loewen prišli navštívili našu krajinu vďaka spoločnému pozvaniu Veľvyslanectva Spojených štátov amerických na Slovensku a neziskovej organizácii Aj Ty v IT. 

S Annou sme už minulý rok počas Girl´s Day absolvovali konferenčný telemost. To, čo hovorila dievčatám bolo naozaj inšpiratívne, keďže je im vekovo blízka. Povedali sme si, že by bolo super mať Annu aj reálne na Slovensku a aby bola návšteva komfortnejšia, rozhodli sme sa pozvať aj Loewen. Obe sa venujú témam, ktoré sa skvele dopĺňajú,” prezradila Petra Kotuliaková, riaditeľka Aj Ty v IT. 

Týždenný program dievčat pozostáva zo stretnutí a workshopov so spektrom publika – od stredoškoláčok, manažérov firiem, žien z domáceho IT sektoru až po médiá. 

aj ty v it
foto k článku: Peter Čontoš

Byť vzorom

Jeden z dôvodov, prečo som prišla, bolo aj spoznať slovenskú IT sféru, keďže Slováci majú veľmi dobrú reputáciu čo sa týka technických zručností a svoje pracoviská tu má veľa medzinárodných firiem,” vysvetľuje Anna.

Jedným z cieľov dievčat bolo motivovať mladšie kolegyne v študovaní technických smerov. S týmto zámerom sa stretli so študentkami viacerých stredných škôl.

Ja sama som vo svojom okolí nemala nikoho, kto by pracoval v IT a bol by mi vzorom, preto to pre mňa zo začiatku bolo trochu stresujúce. Chcem dievčatám povedať, že IT svet je možnosťou aj pre ne,” vysvetlila Loewen.

Fakt, že ani jedna nemala vo svojom okolí nikoho z IT sféry spôsobil, že sa dievčatá učili kódovať samy využitím online zdrojov.

aj ty v it
Napravo Anna.

Najprv som si len chcela vytvoriť vlastnú hru, potom ma IT nadchlo až na univerzite, kde bola zapálené komunita pre IT. Na dnešnom stretnutí sme boli ohromené tým, ako sú dievčatá technicky zdatné, sú omnoho ďalej než sme v ich veku boli my. Napríklad nám ukázali hru, ktorú naprogramovali a akú som robila ja pred 2 rokmi na univerzite. Keďže teda technické znalosti majú, snažili sme sa ich inšpirovať k tomu, aby svoje znalosti využívali s dopadom na celú spoločnosť,” dodáva Anna. 

Ako pracovať s mileniálmi?

Anna a Loewen majú skúsenosti s vedením startupov a realizáciou nápadov. V rámci svojej návštevy preto jeden workshop venovali aj tejto téme, s manažérmi a zástupcami spoločností zas absolvovali workshop, v ktorom sa im snažili priblížiť generáciu mileniálov, ich očakávania od práce a mindset.

Uvedomujeme si, že nie každý môže začať startup, ale je potrebné, aby ľudia vedeli, že je tu aj taká možnosť – identifikovať a vyriešiť nejaký vlastný problém a pretaviť ho aj ako biznis ideu, ktorá vie pomôcť iným ľuďom či firmám,” vysvetľuje Anna. 

Mileniáli sú veľkým orieškom pre spoločnosti, keďže menia celkový workplace a nemajú problém meniť pracovné miesto. Udržať si mladého zamestnanca by mali spoločnosti prostredníctvom mentorských programov zameraných na sebarozvoj. Je dôležité, aby firma ukázala niekomu na juniorskej pozícii, že chce, aby sa zlepšoval, naberal skilly a dostal sa až na senior pozíciu,” opisuje Loewen. Veľkým trendom je pre mileniálov podľa dievčat remote work, teda práca na diaľku, z domu či kaviarne. 

aj ty v it
V strede Loewen.

Anna a Loewen čaká rovnaký program ako na východe Slovenska aj v Bratislave. „Svoju návštevu ukončia na našom evente Frida Talks Tech, kde je jednou z hlavných tém práve remote work – veľmi prístupná forma práce pre ženy, ktorá sa na Slovensku až tak veľmi neuplatňuje,” dodáva na záver Petra Kotuliaková.

Čomu sa dievčatá v súčasnosti venujú a ako hodnotili prvé dni svojej návštevy?

Náš tím pracuje na levitačnom systéme Hyperloop, za našu prácu sme získali už Innovation award od Elona Muska a tento smer má podľa nás veľký potenciál. Donedávna som pracovala vo venture spoločnosti, ktorá finančne podporovala startupy. Veľmi mi chutí slovenské jedlo, ochutnávam všetko tradičné. Snažila som sa aj niečo naučiť po slovensky, ale je to veľmi ťažký jazyk,“ zhodnotila Loewen. 

Pracujem na budovaní novej kryptomeny dostupnej pre všetkých, ktorej výhodou bude stabilita. Tú využijú najmä ľudia v menej rozvinutých krajinách pre reálne šetrenie svojich peňazí v mobile, aby pri pohyblivej hodnote meny nedochádzalo k devalvácii. Momentálne máme spustené pilotné verzie na Filipínach a v Mexiku. Na Slovensku sa mi páči priamosť ľudí – nie je tu každý iba pozitívny a dostávame aj nejaký kritický feedback, čo je super,” uzavrela Anna.

aj ty v it
Anna a Loewen so študentkami Gymnázia sv. Edity Steinovej.

Ak chcete inšpiratívne startupistky z USA stretnúť, máte príležitosť na Frida Talks Tech v Bratislave v piatok 8. novembra 2019.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár