EAST MAG
slavnost v botanickej zahrade

V Košiciach sa premietne digitálne reštaurovaný film Slávnosť v botanickej záhrade

Pri príležitosti 50. výročia vzniku debutového filmu režiséra Ela Havettu Slávnosť v botanickej záhrade (1969) budú mať košickí diváci príležitosť vidieť ho v digitálne reštaurovanej podobe.

Film sa v metropole východného Slovenska slávnostne premietne v sobotu 26. októbra 2019 o 19.30 hod. v kine Úsmev a osobne ho uvedie jeho scenárista Lubor Meir Dohnal a kameraman Dodo Šimončič.

Režijný debut Havettu

Slávnosť v botanickej záhrade je farebná feéria o potrebe zázraku v ľudskom živote, vypovedá tiež o očarení prírodou a o radosti zo života a pohybu. Havetta svoj režijný debut nakrútil v scenáristickej spolupráci so spolužiakom z pražskej FAMU, scenáristom a dramaturgom Luborom Meirom Dohnalom. Vo svojom debute originálne spojil inšpiráciu naivným maliarstvom, nemým filmom a výtvarným impresionizmom.

V mozaikovitom rozprávaní film približuje krčmárku Máriu, večnú nevestu, ktorá vytrvalo a márne vodí k oltáru otca svojich ôsmich dcér, a Pierra, ktorý svojím príchodom narúša pokoj vinárskej dediny Babindol a učí jej obyvateľov vychutnávať si život. Karnevalovému charakteru filmu a mozaikovitému rozprávaniu zodpovedá aj výber protagonistov, ktorí verne dokázali tlmočiť Havettove myšlienky, okrem zopár hercov väčšinu postáv stvárnili neherci.

Má pôsobiť ako koláž

Podľa slov scenáristu Lubora Meira Dohnala film vznikal dlho a jeho výslednej forme to prospelo.

„Pokiaľ film na diváka pôsobí ako ,koláž´, produkt náhody, sled predstáv, z ktorých predchádzajúca evokuje tú nasledujúcu, potom sa nám podarilo niečo podstatné. Bola to rafinovaná metóda kamuflovanej improvizácie, dosť starostlivo premyslená, s prihliadnutím na rad psychologických, estetických, kultúrnych významov a s potrebou vytvoriť pôsobivú štruktúru, ktorá by sa neopierala o obvyklé stavebné postupy,“ zhodnotil pred časom v mesačníku Film.sk.

Digitálna reštaurácia filmov

Slovenský filmový ústav filmy Ela Havettu (Slávnosť v botanickej záhrade a Ľalie poľné) tento rok digitálne reštauroval a plánuje ich vydanie na nosičoch.

Slávnosť v botanickej záhrade sa v novej podobe premietne za účasti tvorcov filmu, scenáristu Lubora Meira Dohnala a kameramana Doda Šimončiča, v  košickom kine Úsmev. Hoci Havettove filmové dielo nie je pre jeho predčasnú smrť rozsiahle, pre vývoj slovenskej kinematografie má výnimočnú umeleckú a historickú hodnotu.

foto: Slovenský filmový ústav – fotoarchív

tlačová správa

Pridajte komentár