EAST MAG
slovakia tech expo

Na SlovakiaTech vám robot namaľuje obraz, peniaze z dražby pomôžu výskumu bionických končatín

Na nadchádzajúcom 2. ročníku medzinárodného inovačného a technologického veľtrhu a konferencii SlovakiaTech Forum-Expo 2019 v Košiciach čaká návštevníkov nevídaný pohľad. Priemyselný robot, ktorý naprogramoval študent – doktorand Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Michal Adamík dokáže „namaľovať“ obraz.

Vo foyeri košického Kulturparku si od 8. do 10. októbra 2019 môžu návštevníci SlovakiaTechu pozrieť unikátne dielo – obraz namaľovaný perokresbou robotickým manipulátorom. Priamo počas trvania trojdňového podujatia venovaného inováciám a moderných technológiám priemyselný robot ABB IRB 4600 nakreslí obraz, ktorý si jeden z účastníkov konferencie odnesie domov. Čo bude robot v Košiciach „maľovať“, ešte zostáva tajomstvom, no jeho programátor sľubuje, že robot vie kresliť skvelo!

Kresliaci robot

Koncept riadenia robota vektorovou grafikou vznikol v roku 2015, keď som hľadal tému svojej diplomovej práce. Vzhľadom na to, že mám blízky vzťah ku grafickému dizajnu, rozhodol som sa prepojiť svoje štúdium a záľubu,“ povedal autor myšlienky kresliaceho robota.

Ako uvádza Adamík, vytvorená aplikácia kreslenia robotom v priemysle síce nie je veľmi použiteľná, no jednotlivé funkčné súčasti a algoritmy už úspešne využívajú aj v ďalších projektoch. S kresliacim robotom pomáha študentom Národné centrum robotiky, vďaka ktorému má škola vybavené laboratória na európskej úrovni. Zároveň pomáha prepájať firmy z praxe so školským odborným vzdelávaním.

Švajčiarsky Bionicman

O novom majiteľovi „robotického“ umeleckého diela rozhodne dražba. Peniaze získané v tejto dražbe pôdu na výskum bionických končatín, ktoré poslúžia hendikepovaným ľuďom. Dražbou bude sprevádzať Švajčiar Michel Fornasier, ktorý sa narodil bez pravej ruky a je akýmsi novodobým „supermanom“. Michela (41) jeho doslovný hendikep nezlomil a dnes si vychutnáva plnohodnotný dvojruký život vďaka dokonalej bionickej protéze „iLimb Ultra Revolution“.

Michela Fornasiera prezývaného aj „Bionicman“ môžete uvidieť na SlovakiaTechu vo štvrtok 10. októbra, keď vystúpi ako jeden z top spíkrov konferencie.

Trojdňové podujatie okrem odborníkov na inovácie a nové technológie z celého sveta otvorí svoje brány aj pre širokú verejnosť, ktorá si bude môcť i na vlastnej koži vyskúšať najhorúcejšie technologické novinky roka.

tlačová správa

Pridajte komentár