EAST MAG
profesia days kosice

Košice sú špecifické najväčšou ponukou pozícií v IT

Vo štvrtok 26. septembra sa v Spoločenskom pavilóne v Košiciach po tretíkrát uskutočnil veľtrh práce a príležitostí – Profesia days 2019.

100 vystavovateľov, 4 pódiá, 48 spíkrov a 6 416 registrovaných návštevníkov.

REKLAMA

Takto vyzeral 3. ročník Profesia days v metropole východu. Špecifikom podujatia, ktoré na Slovensku organizuje spoločnosť Profesia, je to, že nejde iba o veľtrh práce. „Teší nás, že návštevníci majú záujem aj o prednášky na hlavnom pódiu alebo na jednotlivých ostrovoch, chcú sa inšpirovať vo všeobecnejších aj konkrétnejších oblastiach,” vyjadrila sa Nikola Richterová, PR manažérka Profesia.sk

Úspech nie je merateľná jednotka

Na hlavnom pódiu sa zišla zaujímavá skupina spíkrov. Počas dňa si mikrofón vymenili Alena Stevens, Dušan Karolyi či Marián Čekovský a finále dňa patrilo adminom facebookovej stránky Zomri.

Výber spíkrov vychádza z nášho spoločného úzusu – snažíme sa vybrať ich z rôznych oblastí s posolstvom ukázať, že úspech môže vyzerať všelijako. Nie je to žiadna merateľná jednotka, keďže u každého jedného človeka a v každom jednom sektore môže byť úspechom niečo iné. Preto sme vybrali spíkrov z rôznych odvetví, ktorí vedia inšpirovať. Najkontroverznejšími sú asi admini Zomri, ktorí ukazujú, aké silné sú sociálne siete.”

Na Profesia Days 2019 sa v Košiciach prezentovali vystavovatelia zo 14 pracovných oblastí. „Košice sú zaujímavé, pretože v nich je najviac pracovných pozícií v sektore, ktorý nekraľuje v nijakom inom meste na Slovensku – sú to informačné technológie. Samozrejme, veľký záujem je aj zo strany obchodných zamestnávateľov, pracovné pozície sú aj v oblasti finančníctva, administratívy a marketingu. Posledné dve patria aj medzi najvyhľadávanejšie od uchádzačov,” zhrnula N. Richterová.

Podľa PR manažérky v Bratislave v rámci otvorených pozícií dominuje administratíva a zvyšku Slovenska zas obchod a výroba. Najvyššou ponukou pozícií v IT sektore je teda metropola východu ojedinelým zjavom na trhu práce.

Ostrov IT

Na jednej strane ma tento fakt teší, keďže to znamená, že IT sektor sa v Košiciach rozvíja dopredu. Na druhej strane by bolo fajn, ak by boli tieto pozície obsadené, pretože to by znamenalo, že máme dostatok IT-čkárov, ktorí nám v regióne stále chýbajú,” okomentoval Pavol Miroššay, výkonný riaditeľ Košice IT Valley.

Svoje miesto mali na Profesia Days 2019 v Košiciach nielen jednotlivé firmy z IT sektora, ale aj klaster IT Valley. „Už niekoľko rokov aktívne spolupracujeme s Profesiou. Tento rok sme pripravili Ostrov IT, ktorý pozostával z 2 častí. Jedno tvorilo IT testovanie, kde sa ľudia mohli otestovať vo všeobecných znalostiach o IT sfére,” dopĺňa Miroššay.

Druhá časť pozostávala z prezentácii členských firiem. „Išlo napríklad aj o priblíženie pozícií v IT sektore, ktoré sú pre ľudí často nezrozumiteľné, aby získali konkrétnejšiu predstavu o vykonávanej práci aj potrebných znalostiach.”

V závere Profesia Days 2019 sa vyhodnotili Najvystavovatelia, o ktorých rozhodli traja tajní uchádzači.

  1. Východoslovenská energetika Holding a.s.
  2. Kaufland Slovenská republika v.o.s.
  3. AT&T Global Network Services Slovakia

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár