EAST MAG
nech je svetlo

5 filmov, pre ktoré sa oplatí prísť do Prešova

Košice síce hostia Art Film Fest, no svoj vlastný festival má aj metropola Šariša. POCITY Film Festival má navyše v meste 10-ročnú históriu. 

Aktuálny 10. ročník láka do Prešova na predpremiéry, premietania svetovo oceňovaných filmov aj stretnutia s tvorcami. Pripravili sme preto výber 5 filmov, ktoré by si nemal nechať ujsť žiaden filmový fanúšik.

REKLAMA

1. Nech je svetlo

Nový slovenský film prešovského rodáka Marka Škopa bude celý filmový festival uzatvárať. Ide o príbeh otca, ktorého najstarší syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny a čelí obvineniu zo šikanovania a smrti spolužiaka.

Dráma získala na 54. ročníku filmového festivalu v Karlových Varoch ocenenie za najlepší mužský herecký výkon, ktorý si odniesol Milan Ondrík. Film bude vo februári bojovať aj o sošku Oscara. V Prešove film uvedie sám režisér.

premietanie: 13.10., 19:00 hod., kino Scala

2. Parazit

Juhokórejská čierna komédia získala Zlatú palmu na festivale v Cannes. Je označovaná ako najzábavnejší víťaz festivalu od čias kultového Pulp Fiction. 

Film rozpráva príbeh 4-člennej chudobnej rodiny, ktorá sa infiltruje do domu bohatého biznismana. 

premietanie: 11.10., 21:00 hod., kino Scala

3. Zábava, zábava

Poľskú kinematografiu bude na festivale prezentovať režisérka Kinga Debska. Osobne uvedie svoje tri filmy: Moje dcéry kravy, Plán B a Zábava, zábava. Posledný z menovaných filmov zobrazuje príbehy 3 žien v rôznom veku a rôznych štádiách závislosti od alkoholu.

premietanie: 9.10., 19:00 hod., Cinemax

4. Spaľovač mŕtvol

Sekcia Pocity susedov sa tento ročník zameria na židovskú komunitu. Premietať sa preto bude digitálne zreštaurovaná kópia Spaľovača mŕtvol. Ide o film kežmarského režiséra Juraja Herza, ktorý je adaptáciou knižnej predlohy. Ústrednou postavou je Karel Kopfrkingl, zamestnanec pražského krematória.

premietanie: 13.10., 17:00 hod., kino Scala

5. Také krásne šaty

Každý nový film režiséra Petra Stricklanda je s netrpezlivosťou očakávaný zástupcami svetových festivalov a kritiky aj fanúšikmi. Takým je aj film Také krásne šaty, kde sú hlavným hrdinom červené šaty. 

premietanie: 9.10., 21:00 hod., Cinemax

Filmový festival sa v Prešove koná na 3 rôznych miestach – Stromoradie, Cinemax Prešov a kino Scala. Dokopy uvedie 30 filmov. Vyberte si z programu ten svoj.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár