EAST MAG
WRO

Ako dopadli prvé majstrovstvá Slovenska WRO?

V utorok 24. septembra 2019 sa košické Kasárne zaplnili mladými programátormi. Po prvýkrát sa totiž konali majstrovstvá Slovenska medzinárodnej programátorskej súťaže World Robot Olympiad (WRO).

Za organizáciou súťaže stojí Edutus Slovensko a Nadácia Talentum Cassoviensis. Cieľom WRO je priblížiť mládeži prírodné vedy a podporiť v nich záujem o štúdium technologických a informatických odborov. Prvé slovenské majstrovstvá WRO podporili aj Košice IT Valley, T-Systems Slovakia a Unique people. Organizačne pomohla UPJŠ a dobrovoľníci z Katedry kybernetiky a umelej inteligencie TUKE.

Víťazi na majstrovstvá sveta

K organizovaniu slovenských majstrovstiev nás podnietil maďarský organizátor majstrovstiev sveta WRO s tým, že víťazom z jednotlivých kategórií ponúka postup na majstrovstvá sveta, ktoré sa tento rok konajú v maďarskom meste Győr,” vysvetlila Angelika Hanesz správkyňa Nadácie Talentum Cassoviensis Alapítvány.

WRO
foto k článku: Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány

Do súťaže sa prihlásilo 15 tímov. „Keďže ide o pilotné majstrovstvá, chceli sme otestovať záujem študentov. Počet prihlásených tímov je podľa našich očakávaní. Veríme, že pri ďalších majstrovstvách, ktoré plánujeme na budúci rok v apríli, bude záujem ešte väčší,” doplnil Hanesz.

Z celého Slovenska

Záujem o majstrovstvá Slovenska prejavili tímy z Košíc, Michaloviec, Liptovského Hrádku, Kráľovského Chlmca, ale aj z Banskej Štiavnice a Banskej Bystrice či Šamorína. Pod vedením odborného kouča súťažili 2 až 3-členné tímy a v priebehu dňa stavali robotov pomocou stavebnice LEGO MINDSTORMS.
Súťaž prebiehala v kategórii Regular, ktorá je zameraná len na lego robotiku. Súťažilo sa v 3 vekových kategóriách: elementary (menej ako 12 rokov), junior (13 – 15), senior (16 – 19 rokov).

Víťazi jednotlivých kategórií

Elementary

  1. JVF tím (Juraj Stach, Viktória Dudová, Filip Duda) Banská Bystrica
  2. C-team (Ján Urban, Šimon Palka, Banská Štiavnica

Junior

  1. Zeus (Rudolf Tomek, Peter Gríger, Samuel Nosko), Banská Bystrica
  2. Helmeci ROBOT Boys (Tarcali Sándor Domonkos, Kiss Máté, Makaj Márk), Kráľovský Chlmec
  3. Lego Builders (Patrik Puškáš, Marco Czompoly, Tomojka Mátyás) Kráľovský Chlmec

Senior

  1. Roblpari (Levente Bodor, Ákos Babik, Kristóf Herczeg), Košice
  2. E-FoRce (Timotej Hliva, Martin Polčic, Pavol Tomčík) Liptovský Hrádok
  3. MIG (András Görcs, Áron Szegedi), Šamorín
WRO

O víťazoch rozhodovala zmiešaná maďarsko-slovenská porota. „Keďže ide o naše prvé podujatie, požiadali sme maďarského organizátora o porotcov, ku ktorým sme pripojili aj členov Team Talentum a dobrovoľníkov z TUKE, aby získali praktické skúsenosti do budúcna,“ vysvetlil Hanesz.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár