EAST MAG
tibor sahajda mmm

MMM súčasťou Marathon Majors

V poradí 96. ročník Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa uskutoční 6. októbra 2019, prináša množstvo osvedčených programových formátov i noviniek dokresľujúce atmosféru tohto najväčšieho a najtradičnejšieho športového podujatia na Slovensku.

Košice opäť v programe Abbott Marathon Majors

MMM sa stáva i v sezóne 2019 – 2020 účasťou seriálu Marathon Majors. Program zahŕňajúci
poltucet najprestížnejších svetových maratónov zastrešuje aj súťaže Abbott WMM Wanda Age
Group s desiatkami behov na celom svete, na ktorých môžu hobby bežci zbierať body do globálneho rebríčka podľa jednotlivých vekových kategórií. Výborné odozvy na premiérovú sériu, keď sa do bodovania zapojilo viac ako 125 000 bežcov na celom svete, predznamenali jeJ
pokračovanie aj v sezóne 2019 – 2020.

REKLAMA

Privítame šampióna

Dobyl Marathon Majors a v nedeľu 6. októbra sa opäť predstaví v Košiciach. Na MMM nebude chýbať bežec, ktorého jeho súperi v tejto prestížnej svetovej sérii už iba ťažko napodobnia.
Jánovi Hazuchovi zo Zvolena sa podarilo niečo vskutku osobité. Jednak v rokoch 2013 – 2019 vyhral všetkých šesť pretekov seriálu Marathon Majors a v sezóne 2018 – 2019 sa stal víťazom už zmienenej súťaže Abbott WMM Wanda Age Group v kategórii 75 – 79 rokov. Osobitnú pozornosť si zaslúžia 2 posledné maratónske štarty viazané práve k jarnej sezóne 2019, keď svoje skvelé ťaženie zavŕšil v marci v Tokiu a v apríli v Londýne.

Tohto vskutku neúnavného bežca čaká 6. októbra v poradí už 16. štart na MMM so snahou o deviate prvenstvo vo svojej veteránskej kategórii. Na trati sa dozaista stretne i s ďalšími slovenskými bežcami bojujúcimi o body v už zmienenom v seriáli Marathon Majors, veď v hre je stále i účasť na aprílových Majstrovstvách sveta v Londýne. Šance má okrem Jána Hazuchu i Eva Seidlová z Tlmáč, ktorá je medzi svojimi rovesníčkami aktuálne svetovou trojkou.

V akej forme sa cítia byť adepti na domáce tituly?

Pri predstavovaní favoritov na zisk domáceho titulu sa v posledných rokoch nedá nehovoriť
o Tiborovi Sahajdovi. Výrazná akcelerácia jeho výkonnosti z neho urobila nášho najrýchlejšieho maratónskeho bežca od čias Róberta Štefka a v súčasnosti je v podstate jediným atlétom – vytrvalcom, ktorý Slovensko reprezentuje na vrcholných podujatiach medzinárodnej scény. V tomto roku zlepšil svoje osobné rekordy v polmaratóne aj na dráhe na vzdialenostiach 5 000 a 10 000 m, takže posunutie maxima i na najdlhšej trati by znamenalo pre Tibora určite sezónu snov.

Matadori a prváci sa už tešia na svoj štart

Program „Môj prvý maratón“ každoročne zláka na štart viac než 400 novicov. Je určený pre tých, ktorí sa odhodlajú v Košiciach po prvýkrát zvládnuť celú maratónsku vzdialenosť
(predchádzajúce absolvovanie maratónu inde na Slovensku alebo vo svete nie je prekážkou).

Jednou zo zapojených nováčikov je i Eva Reiszova. Žije v Svinici neďaleko Košíc a ako sama hovorí, je obyčajnou pracujúcou ženou, matkou a manželkou. S behom začala pred 3 rokmi s cieľom zhodiť po pôrode pár kíl. Začalo to 3 kilometrami v 8-eurových teniskách no a vlani už úspešne preťala v Košiciach cieľovú pásku polmaratónu. Atmosféra košických ulíc ju motivovala natoľko, že sa v tomto roku rozhodla užiť si ju dvojnásobne.

Okrem nováčikov sa na trať aj v tomto roku postaví 18 skúsených vodičov pre hobby bežcov, aby im pomohli pokoriť ich vysnívaný cieľový čas. Budú medzi nimi stálice, ale aj nové tváre, ktoré sa na túto zodpovednú úlohu svedomito pripravujú. S vlajkou na chrbte vás tak maratónskou traťou prevedú Imrich Mihok, Eva Kissová, Ján Strömpl, Viktor Fonfer, Peter Novák, Jozef Mecele, Miroslav Ščibran, Miroslav Baťovský, Ivana Butoracová, Marek Barta, Róbert Tatrai, František Heldák, Róbert Gunár, Erik Repák, Pavol Chomanič, Michal Kováč, Jozef Varga a Adrián Vavrek. Títo matadori a prváci sa nestretnú iba na trati, ale aj v rovnomennom programovom bloku v sobotu o 17-tej na EXPE MMM a vo Fan Zóne pred Auparkom.

Nové riešenia na trati MMM

Posledné týždne príprav sú v plnej miere venované aj logistickým a technickým otázkam prípravy maratónu, ktorých význam s rastúcim počtom bežcov a divákov a s nárokmi na ich bezpečnosť neustále stúpa. Popri výrobe nových navigačných prvkov, zásadných zmenách v logistike, využívajúc celú sústavu skladov a množstvo prepravnej technicky, myslia organizátori i na riešenia v samom srdci mesta.

Tu, na tzv. zlatej míli MMM, je koncentrácia divákov v skutku vyššia než na mnohých maratónoch vo svetových metropolách. Aj to je dôvodom, prečo sa v tomto roku v tesnej blízkosti Dómu sv. Alžbety objavia dva nové mimoúrovňové nadchody, ktoré umožnia divákom ľahšie a bezpečnejšie sa presúvať centrom mesta v snahe užiť si maratón z viacerých bodov. Pomôžu však určite aj tým, ktorí sa v túto nedeľu venujú i iným záujmom či povinnostiam. Toto riešenie, realizované za pomoci špecialistov zo spoločnosti Norisson, bude mať dosah i na samotný športový priebeh jednej z disciplín MMM.

Odovzdávkové depo štafety Magna maratón 4 x ¼ bude môcť byť vďaka tomu situované na námestíčku pred Štátnym divadlom, kam sa bežci čakajúci na prevzatie štafetového kolíka dostanú aj vďaka už zmieneným nadchodom.

tlačová správa

Pridajte komentár