EAST MAG
fpt slovakia cool school

Zvládli zadanie z praxe za 5 dní s ľuďmi, ktorých nepoznali

V piatok 13. septembra 2019 sa ukončil 9. ročník FPT Cool School. V priebehu jedného týždňa muselo 13 účastníkov splniť zadanie klienta, používať metódu Scrum a odprezentovať svoje výsledky na záverečnom hodnotení.

Formát Cool School, ktorý organizuje spoločnosť Fpt Slovakia, funguje na princípe Try before buy. Je to jedinečná možnosť otestovať si prácu vo firemnom prostredí, v kolektíve a na reálnych pracovných zadaniach.

Záujem najmä u vysokoškolákov

Tento rok sa firmu rozhodlo otestovať 13 účastníkov. Z veľkej časti šlo najmä o vysokoškolákov, medzi zvedavcami sa našla aj stredoškoláčka a človek z praxe.

fpt slovakia cool school
13 účastníkov s Dodanom Vojtkom.

Účastníci boli na základe svojich schopností a znalostí rozdelení do 4 tímov: X-road, SAP, Automatization, Mobile Face Detection. „V pondelok, keď sa začala Cool School, ani nevedeli, čo budú presne robiť, nepoznali ani ľudí, s ktorými sa ocitli v tíme. Za 5 dní sa im podarilo splniť zadania aj popri iných aktivitách, ktoré sme im pripravili,” podotkol Dodan Vojtko, vice director Fpt Slovakia.

Cena publika

Záverečné prezentácie začal 4-členný tím X-road, ktorý pracoval s voľne dostupnou technológiou Tensorflow a ozobotmi, prostredníctvom ktorých simuloval riadenie dopravy, ktoré by v praxi skrátilo čakanie a znížilo emisie automobilovej premávky.

Prihlásil som sa, pretože som mal do semestra ešte čas a mal som chuť sa niečo naučiť. Najviac ma obohatila práca v tíme a Scrum metóda,” prezradil Marián, študent 5. ročníka na TUKE.

fpt slovakia cool school

Tím X-road získal za svoju prezentáciu cenu publika, čo potešilo aj mentora Riša: „Mentorovanie som si vyskúšal prvýkrát, bolo fajn, aj ja som sa veľa naučil. S tímom sa pracovalo dobre, pretože spolupracovali medzi sebou a vnímali moje rady.” 

Ženský tím

Tím SAP spojil 3 dámy rôzneho veku – stredoškoláčku Dianu, vysokoškoláčku Veroniku a ženu z praxe Lenku. Ich prácou bolo spracovanie dát, ktorému sa venovali 3 dni. Následne si museli poradiť s aplikáciou Lumira, ktorú nepoznali. 

Keďže som v poslednom ročníku na strednej škole, chcela som zistiť, či by som mohla v budúcnosti ísť IT smerom. Cool School mi pomohla v tom, že sa cítim v oblasti istejšia a vyberiem si toto smerovanie,” ozrejmila Diana.

fpt slovakia cool school

Moodify na rozpoznávanie nálady

Dvojčlenný tím prezentoval svoju smart mobilnú aplikáciu, ktorá využíva Mobile Face Detection – Moodify. Dávid a Marián na prezentácii priblížili týždennú prácu od brainstormingu, výberu nápadu až po jeho realizáciu.

Prihlásil som sa, pretože som chcel nabrať skúsenosti z reálneho vývoja, aby som niečo zažil. Počul som, že Cool School je dobrá akcia a naučil som sa na nej veľa,” zhodnotil Dávid, študent hospodárskej informatiky. Jeho kolega Marián, ktorý študuje na Imperial College of London, ho doplnil: „Naučili sme sa aj také veci, o ktorých sme ani nesnívali, napríklad backend aplikácie a celú architektúru vývoja. Zaujímavé bolo aj plánovanie projektu a práca Scrum metódou. Mali sme pár zádrheľov a ostávali sme aj dlhšie, pretože sme chceli dokončiť našu aplikáciu. Stálo to však zato.

fpt slovakia cool school

Študenti prišli s funkčnou aplikáciou na rozoznávanie nálad pri príchode do práce, ktorá by manažérom pomohla efektívnejšiu deľbu práce na základe rozpoloženia zamestnancov.

Čo sa v škole nenaučia

Víťazom Cool School sa stal tím Test Automatization, ktorý tvorili 3 študenti a 1 študentka TUKE. Počas týždňa venovali 195 minút len formulácii testov.

Cool School som vnímal ako možnosť získať skúsenosť do životopisu a spoznať firmu, jej projekty a život. Tento týždeň splnil moje očakávania nad mieru. Naučili sme sa tímovej spolupráci aj testingu, čo sa v škole neučí veľmi detailne. Tu sa nám venovali mentori, ktorí s testingom denne pracujú,” zhodnotil za tím Filip.

fpt slovakia cool school
Víťazný tím študentov TUKE.

Tímovú spolupatričnosť ukázali aj pri otázke poroty, koho z tímu by v prípade požiadavky od zákazníka vyhodili: „Každý sám seba.”

Každý tím mal na záverečnú prezentáciu pred porotou a publikom 7 minút. V publiku okrem zvyšných tímov, mentorov, product ownerov a zamestnancov firmy sedeli aj stredoškoláci zo súkromnej školy Katkin park: „Chceme ponúknuť študentom, ktorí majú rozšírenú výuku aplikovanej informatiky, niečo viac, aby mali dotyk s praxou a firmami a videli, ako to v reáli funguje,” vysvetlila riaditeľka školy Katarína Turčík.

Práca, ale aj zábava

Týždeň vo firemnom prostredí sa okrem plnenia zadania niesol aj v znamení inšpiratívnych talkov: Viktória Margitová rozprávala o tom, ako nás ovplyvňuje digitálny svet, riaditeľ Košice IT Valley prezentoval prepájanie biznisu a vzdelávacích inštitúcií a o vplyve umelej inteligencie prednášal profesor Peter Sinčák. Samozrejmosťou týždňového pôsobenia v Fpt Slovakia bol aj tímbuilding – grilovačka na dvore.

Po vyhlásení výsledkov záverečných prezentácií bolo na rade spoločné fotenie, rozdanie certifikátov o absolvovaní Fpt Cool School a lúčenie sa.

Spoločnosť Fpt Slovakia pripravuje ďalšie vzdelávacie aktivity, stačí sledovať jej Facebook a web.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2