EAST MAG
prešov polmaratón

Prešovský polmaratón ovládli Keňania

V sobotu 14. septembra 2019 sa v metropole Šariša konal 2. ročník Prešov Half Marathon. Okúsiť túto trať som sa vybrala aj ja. Ako rekreačná bežkyňa som si povedala, že prekonám samu seba a skúsim po prvýkrát polmaratónsku trať.

Štart bol o 10:00 hod., Hlavná ulica sa rýchlo zapĺňala a ako dôkaz športovej udalosti stačilo množstvo športovo oblečených rozcvičujúcich sa ľudí. Vyšlo pekné počasie, pre niektorých bežcov možno až príliš. Slnko svietilo počas celého behu a príjemné ochladenie prinášal vietor a beh v tienistých uličkách. Na trati boli 3 občerstvovacie stanice a najviac fanúšikov sa nachádzalo na Hlavnej.

REKLAMA

Najlepší čas – hodina a 7 minút


Hlavnou kategóriou bol polmaratón s certifikovanou dĺžkou trate 21,0975 kilometrov od Slovenského atletického zväzu. Okrem nej boli na výber aj ľahšie kategórie – UNIPO 5 alebo 10-kilometrová trať, pre najmenších minimaratón. Celkovo sa behu zúčastnilo vyše 1 100 bežcov a bežkýň.

Prekvapenie sa na prvých miestach nekonalo – behu dominovali Keňania. Ako prvý do cieľa po 2 okruhoch trasy dobehol Wycliffe Kipkorir Biwot s časom 1:07:42. Prvý slovenský bežec v cieli bol Marián Zimmerman z Kluknavy, ktorý sa stal najrýchlejším Slovákom a zároveň aj majstrom východoslovenského kraja za Slovenský Atletický Zväz.

Výsledková listina

ženy polmaratón:
Joyline CHEMUTAI (KEN) 1:16:59.330
Ruth Nundu MBATHA (KEN) 1:17:45.530
Christine Moraa OIGO (KEN) 1:22:46.320

muži polmaratón:
Wycliffe Kipkorir BIWOT (KEN) 1:07:42.100
Laban CHERUIYOT (KEN) 1:08:02.510
Mathew KOSGEI (KEN) 1:08:07.790

Trať cez Prešov

Asi najdôležitejšie čo sa v sobotu udialo je, že sme na štarte videli celé rodiny a v cieli kopec šťastných, nielen detských úsmevov. Taktiež musím pochváliť Prešovčanov na trati za neobvykle vysokú divácku kulisu, porovnateľnú s bežeckými podujatiami v Bratislave a taktiež za toleranciu v rámci obmedzení v doprave. Myslím si, že podujatie vyhralo celé mesto, za čo mu patrí veľká vďaka,“ hovorí organizátor podujatia Peter Schmiedl.

Pre bežcov, ktorí Prešov nepoznali, predstavovala trať zaujímavú exkurziu – okrem Hlavnej ulice sa bežalo popri vlakovej trati, čo bol najdlhší priamy úsek, aj ponad Hlavnú ulicu na 3 rovnobežných uliciach, medzi ktorými trónila Vodná veža.

Pohodová atmosféra panovala aj na trati, veď sme všetci mali rovnaký cieľ – dobehnúť do konca. Bežci za mnou si pochvaľovali menej ľudí na štarte než pri iných podobných podujatiach. Keďže som polmaratón bežala prvýkrát v živote, snažila som sa nepresiliť a udržiavať stále tempo. To sa mi nakoniec aj podarilo, aj keď som sa s časom 02:19:55 zaradila medzi priemerných bežcov.

V cieli každého čakala medaila, občerstvenie aj balíček. To, aké ozaj pekné počasie vyšlo, som si uvedomila až podvečer, keď mi sčervenela tvár od opálenia. Celkovo dopadol 2. ročník behu Prešov Half Marathon skvele, a to nielen podľa slov organizátorov, ale aj podľa spokojných tvárí bežcov.

Ak si chcete beh Prešovom vyskúšať, najbližšiu možnosť budete mať na Prešov Night Run.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár