EAST MAG
gd-team michaela glezlova

SAP konzultantka Michaela: Nad IT sférou som sa nikdy nezamýšľala ako nad doménou mužov

Svet informačno-komunikačných technológií je dnes otvorený pre všetkých ľudí, ktorí majú záujem pracovať v perspektívnom sektore. Táto ponuka platí aj pre nežné pohlavie, ktoré je v IT stále zastúpené pomenej. Ženy z tohto technického sveta sa však zhodujú, že práve ďalšie dámy sú to, čo tento sektor potrebuje.

Jednou z nich je aj Michaela Glézlová. Ako sama spomína, jej cesta do IT sveta bola zaujímavá. Začala počas štúdia prekladateľstva a tlmočníctva na vysokej škole. „Už odmalička som však bola všestranne orientovaná, bavili ma logické a analytické úlohy. Keby mi dnes niekto položil otázku, na akú vysokú školu by som chcela ísť, jednoznačne by som si vybrala technický smer s IT zameraním. Pred 10 rokmi som sa rozhodla pre jazyky, čo neľutujem, keďže práve vďaka nim som sa dostala do medzinárodného prostredia a naberala skúsenosti v IT.”

gd-team
foto k článku: M. G.

Od užívateľky ku konzultantke

K SAP-u sa Michaela dostala ešte počas štúdia – najprv ako užívateľ, neskôr ako key user, druhý level podpory až sa prepracovala na pozíciu SAP konzultanta. Vypracovanie sa na konzultantku mi trvalo 5 rokov. Dnes pracuje v spoločnosti gd-Team, už viac ako rok a zameriava sa na moduly SD, MM a LE/WM.

Vo firme je síce stále väčšie zastúpenie mužov, no za posledný rok sa tím rozšíril aj o kolegyne. „Ženy podľa mňa jednoznačne patria do IT. Sme iné ako muži, ale práve v tom je naša devíza. Máme iný prístup pri organizovaní práce a zvládame situácie, ktoré si vyžadujú paralelné spracovanie viacerých úloh. Prinášame iný uhol pohľadu a práve to mnohokrát obohacuje aj ten mužský kolektív. V našom tíme táto spolupráca funguje na výbornú.”

My ženy sme príliš sebakritické

Už od prvého dňa v práci nemala Michaela žiaden problém s kolegami, práve naopak. „Brali ma ako rovnocenného partnera, boli nápomocní. Necítila som sa podceňovaná, ale boli situácie, keď som nemala až toľko potrebných skúseností, no dostala som šancu dokázať, že to zvládnem.”

Podľa konzultantky je v IT sektore menší počet žien pre obavy presadenia sa. „Neveria si v tomto mužskom svete, či ich budú akceptovať kolegovia aj zamestnávateľ. Sme príliš sebakritické a chýba nám sebadôvera, to je podľa mňa ten najväčší problém.” Aj keď pre Michaelu je prirodzené, že pracuje v IT sektore, reakcie jej okolia ju vedia prekvapiť.

gd-team

Považujem už za samozrejmosť, že sa v spoločnosti rozdiely medzi výsostne mužskými a ženskými profesiami zotreli, ale pre mnohých ľudí to ešte stále nie je celkom bežné. Ja osobne som IT sféru nikdy nevnímala ako doménu mužov, hoci sú vo všeobecnosti považovaní za technicky zdatnejších. To však nevylučuje fakt, že sú ženy ako ja a kolegyne z IT,” dodáva.

Práca z domu rozhodla

Práca v IT sektore je dynamická, stereotypu sa nemusia báť ani ženy. Práve to Michaelu baví na jej práci. „Nikdy neviem, ako bude môj pracovný deň vyzerať. Každý deň som postavená pred nové výzvy – problémy, ktoré musím vyriešiť. Každý deň sa tak učím nové a nové veci.

Do spoločnosti gd-Team sa Michaela dostala prostredníctvom recruitera, ktorý ju firme odporučil. Prečo sa rozhodla pre spoločnosť v Pezinku?
gd-Team som aktívne vnímala dlho. Hoci je aktuálne v IT sektore veľký počet otvorených pozícií, práca z domu je podporovaná len veľmi okrajovo, ak vôbec. Keďže som chcela ostať bývať v Nitre a v predchádzajúcej práci som veľkú časť roka cestovala, práca z domu pre mňa bola obrovským benefitom. Na spoločnosti oceňujem obrovskú mieru flexibility a voľnosti, ktorú nám poskytuje – možnosť rozvrhnúť si pracovný čas bez fixnej pracovnej doby a skĺbenie súkromného a pracovného života.

Michaelin home office

Firma svojim zamestnancom ponúka aj prácu vo firemnom prostredí, v kanceláriách v Pezinku, Žiline, Košiciach alebo Bratislave. „Ďalším benefitom je jednoznačne LEAN organizačná štruktúra. Ako zamestnanci nie sme mikromanažovaní, dostávame voľnosť a dôveru a o to zodpovednejšie sa k práci staviame. Za seba môžem povedať, že moja efektivita a kvalita práce práve vďaka filozofii gd-Team v porovnaní s predchádzajúcimi prácami významne narástla.”

Koníček, ktorý udržuje vo forme

Keďže práca v IT je viac-menej sedavým zamestnaním, Michaela dodržuje zdravý životný štýl vďaka jumpingu, ktorému sa venuje viac ako 3 roky na pravidelnej intezívnej báze – 4 až 5-krát do týždňa.

Naša práca si vyžaduje vysoké psychické nasadenie, dostáva zabrať chrbtica a ideálnym relaxom na vybalansovanie tohto vyťaženia je športová aktivita. Jumping som si hneď po prvom tréninigu zamilovala. Je šetrný ku kĺbom a kolenám, precvičuje sa ním celé telo a pomáha spevňovať chrbát. Skáče sa vo vysokom tempe na hudbu, takže ide aj o veľmi efektívne vysokointenzívne cvičenie, dokonca patrí ku kardio cvičeniam, pri ktorých sa spaľuje najviac kalórií, takže človek sa naozaj fyzicky zničí, no na druhej strane sa pri ňom aj fantasticky odreaguje a uvoľní si myseľ,” zhodnotila SAP konzultantka.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1