EAST MAG

Maratónske novinky – vlakové spojenie a legendárna atlétka

V poradí 96. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM), ktorý sa uskutoční 6. októbra 2019, prináša množstvo osvedčených programových formátov i noviniek dokresľujúce atmosféru tohto najväčšieho a najtradičnejšieho športového podujatia na Slovensku.

MMM získal aj pre rok 2019 prestížne ocenenie – známku kvality v podobe IAAF Silver Label.

REKLAMA

23. svetový maratón

MMM svojimi športovými výsledkami za rok 2018 figuruje vo svetovom rebríčku na 23. mieste, v európskom rankingu mu patrí dokonca 1. priečka. Za sebou tak nechal v takomto hodnotení stovky maratónov na celom svete, medzi nimi i viaceré s najvyšším zlatým certifikátom.

Ak sa pozrieme na zostavu najúspešnejších maratónov i ďalšou optikou, môžeme vidieť i to, že Košice sú zďaleka najmenším mestom figurujúcom v prvej svetovej 30-tke rebríčka IAAF. Populačný priemer týchto miest dosahuje číslo 6,3 milióna obyvateľov, čo je nesporne i indikátorom ekonomických podmienok, v ktorých sa takéto podujatia organizujú. I z pohľadu domácej konkurencie je postavenie Košíc dlhodobo dominantné, keď sa ako jediný slovenský maratón nachádza v rebríčku IAAF a aj počtom účastníkov v hlavných disciplínach výrazne prevyšuje všetky ostatné domáce maratónske behy.

V elitnej zostave MMM 2019 sa predstavia atléti s veľmi kvalitnými aktuálnymi výkonmi sezóny 2018/2019. Organizátori ich vizitky začnú zverejňovať po 15. septembri, po uzatvorení všetkých zmlúv a vízových procedúr.

Maratónsky expres – špeciálnym vlakom cez celé Slovensko

V prvý októbrový víkend povedú takpovediac všetky cesty do Košíc. Dostať sa na maratón dá
viacerými spôsobmi, teraz je tu však ďalší – špeciálny Maratónsky expres na trase Bratislava – Košice a späť. Tento mimoriadny vlak, zastrešený organizáciou Košice Región Turizmus, prináša bežcom a návštevníkom Košíc možnosť cestovať na maratón osobitným spôsobom a cestu si spríjemniť aj vďaka viacerým sprievodným programom a aktivitám, ktoré vo vlaku organizátori MMM spolu s tímom Košice Región Turizmus pripravujú. Vlak odíde z Bratislavy v sobotu 5. 10. o 11.00 hod po trase Trnava – Leopoldov – Trenčín – Považská Bystrica – Žilina – Vrútky – Liptovský Mikuláš – Poprad – Spišská Nová Ves a do Košíc príde o 16.17 hod. Na spiatočnú cestu potom vezme bežcov v nedeľu o 14.45 hod.

Cestu cez Slovensko skrátia i workshopy a diskusie s dvoma zaujímavými športovými osobnosťami. Prvou je Viktor Bielik, športový fyziológ, kondičný tréner a bežec, ktorý sa so všetkými podelí o svoje poznatky a názory na tému čo by (ne)malo chýbať na tanieri maratónca. Pohľad z inej oblasti prinesie Ivan Gabovič, profesionálny kondičný tréner a aktívny športovec. V Maratónskom exprese bude hovoriť na tému Kondícia a beh v dlhodobej športovej príprave hobby športovcov.

Bežecká superstar mieri do Košíc

V projekte Po stopách maratónskych legiend je v tomto roku pocta venovaná Ingrid Kristiansen, jednej z najlepších bežkýň svetovej histórie, ktorá navštívi v októbri Košice ako čestný hosť MMM. Ako prvá atlétka v histórii dokázala získať titul majsterky sveta na všetkých povrchoch, teda na dráhe, ceste i v krose a slávu jej prinieslo i prekonávanie svetových rekordov a triumfy na veľkých maratónoch sveta. Bola prvou ženou, ktorá zabehla 5 000 metrov v čase pod 15 minút a jej čas 2:21:06 z Londýna 1985 bol neprekonaný dlhých 13 rokov. Práve v Londýne sa stala takmer nesmrteľnou, keď maratón nad Temžou dobyla celkom štyrikrát (1984, 1985,1986, 1988) a triumfovať dokázala i v Bostone (1985, 1988), Chicagu (1986) a New Yorku (1989). Za najväčší úspech jej dráhovej kariéry môžeme považovať zlatú medailu a titul majsterky sveta v behu na 10 000 metrov z Ríma v roku 1987.

Pod gesciou a menom legendárnej atlétky sa už rozbehli prvé kvalifikačné kolá v regiónoch východného Slovenska, aby tí najlepší súťažili 6. októbra v prestížnej štafete 42 x 1 km priamo na trati MMM. Študenti stredných škôl z celého Košického kraja dostanú k svojmu snaženiu unikátny bonbónik. Posledný a spoločne absolvovaný úsek na preplnenej Hlavnej ulici si zabehnú bok po boku i so slávnou Ingrid. Jej cesta a príchod do Košíc súvisí aj s tým, že práve v nedeľu 6. októbra spoznáme jubilejnú 40. ženskú víťazku MMM. A aj pre ňu bude dozaista cťou prijať gratuláciu z rúk legendy svetového maratónu.

Enormný záujem o MMM zastavil registráciu

Počas celého roka sa dal sledovať ďalší výrazný nárast záujmu o účasť na MMMM. V prvých mesiacoch sa táto zmena vyšplhala až k 30 % a v posledných týždňoch sa ustálila na 10 % medziročnom raste. A keďže sa organizátori rozhodli pre zhruba 3 % celkový a konečný rast počtu účastníkov, naplánované čísla boli dosiahnuté zhruba 5 týždňov pred štartom a registrácia tak bola zastavená. Na štart sa odhadom postaví viac ako 14 500 bežcov.

Potešiteľný je i rast záujmu zo zahraničia, keď viaceré krajiny svoje vlaňajšie počty prekročili o desiatky percent. Skokanmi roka z tohto pohľadu sú Španielsko, Dánsko, či Rusko a v absolútnych číslach dominujú okrem susedných krajín i Veľká Británia a Nemecko. Počet vlajok na mape MMM sa nakoniec ustáli blízko čísla 60.


tlačová správa

Pridajte komentár