EAST MAG

Ako prežiť v práci v 21. storočí

Kým 10 rokov dozadu sa odborníci na pohovoroch snažili očariť budúceho zamestnávateľa, dnes je situácia opačná. Spoločnosti sa na vás snažia urobiť čo najlepší dojem a zahrnúť vás množstvom benefitov. 

Aj napriek tomu, že technika pokročila výrazným spôsobom a my hovoríme o automatizácii takmer všetkého, dobrý zamestnanec sa stáva kľúčovým prvkom a základným pilierom každej úspešnej spoločnosti. 

Práve človek je nositeľom pokroku, inovácie a kreativity, čím umožňuje posúvať hranice biznisového úspechu. S klesajúcou nezamestnanosťou a vyššími nárokmi sa kvalitní talentovaní ľudia stávajú nedostatkovým tovarom a spôsobujú doslova vojnu na poli ľudských zdrojov. To platí iba v prípade, ak dokážu priniesť pridanú hodnotu. 

Čo je to vlastne tá pridaná hodnota?

Vyštudovali ste veľmi náročnú školu, ktorá by sa dala porovnať s medicínou. Dnes stojíte za okienkom a predávate lieky v lekárni. Ste farmaceut. Aj napriek tomu, že ste veľmi dobrý odborník na vysokej úrovni, vaša pridaná hodnota pre firmu, ktorá prevádzkuje lekáreň, nemusí byť taká výrazná. 

Stupňujúca automatizácia môže spôsobiť to, že o nejaký čas môžete byť doplnkovou silou k automatu, ktorý vydáva lieky a neskôr vás môže úplne nahradiť. Napriek tomu má vaša profesia skvelú pozíciu a podľa štatistík patríte medzi zamestnania, ktoré sú najmenej ohrozené automatizáciou. 

Prečo je to tak?

Kým na jednej strane je predaj činnosť, ktorá je rutinná, opakujúca sa a predvídateľná, vaše preorientovanie sa na výskum si vyžaduje inovatívnosť, kreativitu a má veľmi silný potenciál do budúcnosti. To nedokáže nahradiť žiaden počítač ani robot. Zrazu vytvárate nové produkty a pridanú hodnotu. 

Bez zmeny to nepôjde

Tak ako sa postupne menia podmienky vo vašej práci, musíte sa meniť aj vy. Vďaka moderným technológiám je to ešte rýchlejšie. Problémom dnešnej doby je, že sme veľmi spohodlneli. Stále máme pocit, že situácia okolo nás sa nejakým zázračným spôsobom vyrieši k našej spokojnosti a  ideálne bez toho, aby sme do toho museli zasiahnuť. 

Je to rovnaké, ako keď sa ocitnete na opustenom ostrove úplne sami. Sadnete si na pobrežie a čakáte, kedy sa pri vás objaví záchranárska loď. Po čase však zistíte, že na to, aby ste prežili, musíte prísť na to, ako založiť oheň, uloviť zviera a dostať sa k pitnej vode. Aj keď ste to predtým nikdy nerobili, život ohrozujúca situácia vás k tomu prinúti. 

Pracovný trh býva niekedy rovnako krutý ako opustený ostrov. Nie je dôležité to, čo viete robiť, ale to, čo trh potrebuje. Niekedy preto musíte svoju kariéru odštartovať nanovo. 

Ako na to? 

Skôr ako sa vrhnete do rekvalifikácie, dobre nad všetkým pouvažujte. Otvorte si pracovné portály a pozrite si, aké pracovné pozície sú dnes najžiadanejšie. Nájdite prienik medzi tým, čo vás baví, a tým, čo si vyžaduje trh práce. Ak ste napríklad vyštudovali sociólogiu alebo psychológiu a nenašli v nej uplatnenie, skúste porozmýšľať nad niečím, kde môžete využiť vaše teoretické poznatky a zároveň mať prácu, po ktorej je dopyt. Špecialista sociálnych sietí je určite pozícia, kde využijete svoje teoretické poznatky a dokonca vďaka tomu môžete mať výrazný náskok pred vašimi kolegami. 

Investujte do seba

Možností ako sa „prerobiť“ je dnes veľmi veľa. Firmy robia rôzne vzdelávacie programy, ktoré vám tak isto pomôžu. Na internete je mnoho online školení, ktoré pre vás môžu byť dobrým základom. Občas je potrebné, aby ste znížili vaše finančné nároky. Síce na obmedzený čas, ale každá takáto investícia do seba sa vám vráti. Vo výsledku si nájdete prácu, ktorá vás bude baviť a vy budete úspešný.

Improvizovať. Prispôsobiť. Prekonať

Tri slová, ktoré odzkradľujú úspešného človeka a zamestnanca. Hoc sa vaša pracovná pozícia nenachádza medzi ohrozenými, nezaspite na vavrínoch. Buďte pripravení na to, že takáto situácia môže kedykoľvek prísť. Otvorte svoju myseľ tak, aby ste boli kedykoľvek schopní improvizovať, prispôsobiť sa a prekonať akúkoľvek výzvu, ktorá pred vami stojí. Pre zamestnávateľa ste ideálny vtedy, ak sa dokážete rýchlo prispôsobiť na zmeny. Niekedy je to ešte väčšia pridaná hodnota, ako to, v čom ste odborník. 

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

komentáre 4