EAST MAG

Už 10 rokov vandrujú dobrochodci za lepšie východné Slovensko


Jubilejný 10. ročník Karpatskej vandrovky sa uskutoční 21. septembra 2019

Milovníci prírody a turistiky sa stretnú, aby prekonali 50 km túru zo Štósu do Košíc. Peniaze, ktoré vyzbierajú, budú použité na podporu projektov zameraných na zlepšenie života na východnom Slovensku.

Jubilejný 10. ročník podujatia, organizovaný Karpatskou nadáciou, ktorá sa dlhodobo venuje rozvoju východoslovenského regiónu, sa uskutoční 21. septembra 2019 a povedie po hrebeni Volovských Vrchov. Pre odvážnych vandrovníkov čaká náročná 50 alebo 25-kilometrová trasa.

foto k TS: Karpatská nadácia

Podpora pre rozvoj regiónu

Finančné dary účastníkov vandrovky budú prerozdelené miestnym iniciatívam zameraným na zlepšovanie života vo východoslovenskom regióne prostredníctvom grantovej výzvy, ktorú Karpatská nadácia otvorí na jar 2020. Grantová výzva podporí aktivity mimovládnych neziskových organizácií z východného Slovenska zamerané na zmysluplné trávenie voľného času, športové aktivity a rozvoj nekomerčnej kultúry v regióne.

Karpatskou vandrovkou sa snažíme o vytvorenie komunity ľudí, ktorým záleží na rozvoji svojho okolia. Vandrovníci nielen finančne podporia, ale aj spolurozhodujú o tom, kam vyzbieraná finančná podpora poputuje. Vandrovka poskytuje jedinečný spôsob, ako sa priamo podieľať na miestnom rozvoji, získať nové zážitky a zároveň spraviť niečo pre svoje zdravie,“ uviedla Barbora Kollárová z Karpatskej nadácie.

Najväčšia akcia tohto druhu na Slovensku

Minulý rok sa Karpatskej vandrovky zúčastnilo 107 účastníkov a vyzbierali 10 700 eur. Karpatská nadácia podporila v rámci výzvy „Máme radi východ6 projektov, ktoré sa momentálne realizujú:

  • Green Cubator n.o. s projektom pilotného bikesharingu v Prešove – bicykle budete mať za dobré skutky
  • OZ Profitennis Academy s projektom Prešov v akcii – športovno-kultúrny festival pre všetkých východniarov
  • OZ Naturalista revitalizuje staničný park vo Svite.
  • OZ Viera – Láska – Nádej spája rodiny s deťmi s viacnásobným znevýhodnením prostredníctvom spoločných zážitkov
  • OZ Castrum Thorna pokračuje v obnoveTurnianskeho hradu

Fyzická výzva a nezabudnuteľné zážitky

Dobrochodci, ktorí sa rozhodnú prekonať 50-kilometrovú trasu, vyrazia na cestu v skorých ranných hodinách z Kúpeľov Štós. Cieľom je areál Čicky na KVP, Košice. Zdolanie tejto náročnej fyzickej výzvy trvá priemerne 14 až 16 hodín. Pre tých, ktorí sa rozhodnú pre menej náročnú trasu, je štart naplánovaný o 11:00 z chaty Erika pod Kojšovou hoľou.

Všetci, ktorí by sa chceli stať dobrochodcami a podporiť lepší život na východnom Slovensku sa môžu zaregistrovať na www.karpatskavandrovka.sk do 31. 8. 2019.

tlačová správa

Pridajte komentár