EAST MAG
supergravitácie

Trio fyzikov získalo 3 milióny dolárov za teóriu supergravitácie

Vedci, ktorí prišli s teóriou supergravitácie v 70. rokoch 20. storočia, sú bohatší o 3 milióny dolárov. Traja fyzici Sergio Ferrara, Daniel Z. Freedman a Peter van Nieuwenhuizen získali The Breakthrough prize – Cenu za prelomové objavy.  

„Supergravitácia je úžasná vec, pretože rozširuje všeobecnú relativitu na vyššiu symetriu – sen Einsteina – ale nikto z nás to neočakával,“ uviedol Ferrara vo vyhlásení.

REKLAMA

Supergravitácia je v oznámení o výhre opísaná ako teória, v ktorej „kvantové premenné sú súčasťou popisu geometrie časopriestoru”

foto: CERN

The Breakthrough prize je vnímaná ako „Oscar za vedu”. Za jej sponzorstvom stoja veľké mená zo sveta techniky ako Priscilla Chan, Mark Zuckerberg či spoluzakladateľ spoločnosti Google Sergey Brin. Držiteľom tejto ceny je aj Stephen Hawking.

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien je naplánovaný na nedeľu 3. novembra. Konať by sa mal na letisku NASA 1. Minuloročným moderátorom tejto udalosti bol Morgan Freeman. 

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

Pridajte komentár