EAST MAG

Tip na víkendový výlet do najkrajšieho slovenského mesta

Banská Štiavnica sa nie nadarmo pýši titulom „najkrajšie mesto na Slovensku“. My vás presvedčíme o tom, že je to naozaj tak. Zostavili sme zoznam top lákadiel stredoslovenského mesta.

Kalvária

Kedysi významné pútnické miesto, dnes rekreačná a náučno-poznávacia pamiatka. Banskoštiavnická kalvária patrí medzi najimpozantnejšie pamiatky na Slovensku a je súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO. Týči sa na vrchole kopca nad mestom a pozostáva zo 17 kaplniek, 3 kostolov a božieho hrobu.

REKLAMA

Námestie sv. Trojice

Námestie sv. Trojice sa nachádza v centre historickej časti mesta. Preto sa nemôže stať, že by ste ho pri svojej návšteve zabudli navštíviť. V dolnej časti sa nachádza socha Svätej Trojice a ulica je obklopená historickými domčekmi mešťanov. V letných mesiacoch sa tu konajú jarmoky a rôzne podujatia.

Banská akadémia a botanická záhrada

Ak v rámci prehliadky mesta túžite po kúsku zelene, navštívte štiavnickú botanickú záhradu. Tá sa nachádza v areáli bývalej Baníckej a lesníckej akadémia, ktorá je najstaršou akadémiu na svete. Dnes tieto budovy patria stredným školám.

Hlavná ulica a Trotuár

Ulica Andreja Kmeťa je hlavnou ulicou Banskej Štiavnice. Začína pri radnici a pokračuje smerom nadol, pričom kopíruje terén doliny. Tak ako kedysi, aj teraz je centrom nákupov, reštaurácií a kaviarní. Trotuár označuje červenými dlaždicami vydláždený 140 metrový vyvýšený chodník, ktorý lemuje severnú stranu ulice.

Kostol sv. Kataríny

Tento rímskokatolícky kostol pochádza z 15.storočia a je jednou z mnohých dominánt mesta. Nachádza sa na rozmedzí Radničného námestia a Námestia sv. Trojice.

Nový zámok

Nový zámok nachádzajúci sa Frauenbergskom kopci pôvodne slúžil ako strážna veža. Jeho história siaha do 16.storočia. V súčasnosti v ňom nájdeme expozície Slovenského banského múzea Protiturecké boje na Slovensku.

Starý zámok

Nad Námestím sv. Trojice nájdete Starý zámok, známy aj ako Mestský hrad, ktorý patrí medzi najstaršie stavebné pamiatky mesta. Dokumentuje barokový, gotický, renesančný i románsky sloh. Dnes slúži ako sídlo vlastivedného múzea a Slovenské banské múzeum.

Banka lásky

Banka lásky je prvý trezor na svete, v ktorom si ľudia v schránkach uchovávajú svoju lásku. Tento unikát sa nachádza v dome Maríny Pischlovej, pre ktorú Andrej Sládkovič zložil najdlhšiu ľúbostnú báseň sveta. Každému písmenku, znaku a medzere Marína je pripradená jedna schránka. V Epicentre lásky sa tak nachádza až 100tisíc malých schránok.

Kaviarne a reštaurácie

V banskom meste sa darí aj podnikom, stačí spomenúť pár zaujímavých – Divná pani Stará škola, Moja Marína či 4sochy Cafe. Pivárov zas poteší Pivovar Erb.

V neposlednom rade treba vyzdvihnúť aj Štiavnické tajchy, ktoré sú roztrúsené po okolí Štiavnice. Na svoje si prídu milovníci prírody, ale aj cyklistiky a turistiky, pretože Štiavnické vrchy pretkáva množstvo cestičiek.

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

komentár: 1