EAST MAG

Ako si vyskúšať prácu predtým, ako podpíšete pracovnú zmluvu

Otestuj sa, či zvládneš prácu v IT firme na full time

Osem pracovných hodín, niekedy aj viac, trávite denne s kolegami z tímu v open space. Pred samotným nástupom do práce ste ich často nikdy ani nevideli, keďže pracovné pohovory vedie HR špecialista. 

V Košiciach máte možnosť otestovať si nielen prácu v IT, ale aj kolegov pred samotným podpisom pracovnej zmluvy.

Odporúča 9 z 9 mentorov

FPT Cool School vznikla na základe hesla „Try before buy”. Za jej najväčšiu pridanú hodnotu považuje 9 mentorov práve možnosť vyskúšať si štýl práce a zistiť či nový člen tímu zapadá do zabehnutého kolektívu. „Dnes už nestačí vedieť fakty, je potrebné vedieť aj niečo reálne vyprodukovať. Preto sa rokmi koncept školy zmenil od prednášania ku kreatíve. K tomu, aby účastníci na konci týždňa dodali výsledok svojej práce,” ozrejmil Maroš Dzuriš, jeden z mentorov a Test Consultant. 

Mentori FPT Cool School, zľava Tomáš, Maroš, Jakub a Richard.

Týždenná skúsenosť v tíme

Účastníci FPT Cool School budú rozdelení do 4 skupín, ktoré sa budú venovať jednému zo 4 projektov (Mobile Face Detection, Automation, SAP, X-road). „Ten jeden týždeň je poriadne nabitý. Riadi sa agilnou metódou extreme Scrum, o ktorej sa účastníci dozvedia hneď prvý deň ráno – asi aby mohli včas ujsť :). Celý týždeň pokrýva organizačný celok od zadania požiadavky až po záverečné prezentovanie. Škola funguje na šprintoch, ktoré majú jeden deň a tak má každý deň reálny výstup,” vysvetlil Programmer Analyst Tomáš Floriančič. 

Okrem práce je na programe aj tímbuilding, inšpiratívne prednášky z oblasti IT,  marketingu aj reálne success stories.  

Pohľad zvnútra

Bonusom týždňovej školy je možnosť ostať pracovať vo firme. Tak sa do spoločnosti dostal aj Matúš Béreš, ďalší z mentorov. „Dodan Vojtko, zástupca riaditeľa spoločnosti, nás učil na vysokej škole a tam nám predstavil toto podujatie. Rozhodol som sa ho vyskúšať, keďže som firmu vnímal ako IT lídra v Košiciach a táto škola je o niečom úplne inom, ako keď sa firmy prezentujú na veľtrhoch prostredníctvom HR oddelenia.” 

Tento fakt dopĺňa aj Maroš Dzuriš: „Pre ľudí, ktorí hľadajú zamestnanie, je to super príležitosť ukázať seba a svoj talent priamo pri práci a nie na stresujúcom pohovore.” 

Mentori a supervízori 

Týždeň vo firme strávite pod vedením mentorov. „Sme v úlohách coachov, Cool School má svoje vlastné tempo. Oproti intenzívnym kurzom a hackathonom je iná v tom, že sa nesnaží študentov nasilu učiť alebo stresovať. Je o šikovnosti študentov – sami si navrhnú konkrétnu tému, jej riešenie, dizajn a technológie a sami sa navzájom podporujú a organizujú,” vysvetlil Tomáš Floriančič. 

Novinkou FPT Cool School sú tímlídri Fpt Slovakia, ktorí vystupujú v úlohe supervízorov – zákazníkov. „Ako zákazník budem mať jednu požiadavku – aby bolo riešenie smart. Pravidelne sa budem zaujímať o progres vývoja. To, ako tému rozpoznávania tvárí a emócií tím uchytí, je len na ňom. Aj dobrý produkt je potrebné vedieť predať, preto je na posledný deň týždňa naplánované finálne prezentovanie,” opísal Tibor Gujdán. 

Pre koho je Cool School? 

Prihlásiť sa môže hocikto – študent, nezamestnaný aj pracujúci, ktorý koketuje s myšlienkou zmeny. „Moje skúsenosti s účastníkmi sú vždy len pozitívne, vo svojom tíme som doposiaľ nemal samých vyskillovaných expertov, skôr naopak. Nikdy to však nebolo prekážkou, pretože naším cieľom je dokázať, že aj za týždeň je možné zvládnuť nový programovací jazyk, framework alebo paradigmu. Snaha sa cení tiež, preto sa môže zúčastniť hocikto, komu to ,myslí v IT‘,” doplnil Martin Jurečko. 

Jeho slová potvrdil aj supervízor Martin Petrík: „Tento rok sme tému SAP poňali kreatívnejšie, pretože ňou chceme ukázať, že SAP ponúka široké možnosti aj neprogramátorom. Človeku ,zvonku‘, ktorý má záujem dostať sa do IT sveta, vieme v jednoduchej forme priblížiť SAP s množstvom odvetví a možností. Už dnes u nás na konzultačných pozíciách pracujú farmaceuti či právnici, ktorých baví komunikácia s ľuďmi a jazyky.

Motivácia musí byť

Na záver ponúkame pohľad „do zákulisia” motivácie Tomáša Floriančiča vystupovať v roli mentora: „Každá letná škola je zážitok: možnosť vyskúšať si úplne novú technológiu, zaujímavé nápady, inšpirácie, noví kolegovia. Taktiež ako správny masochista cítim radosť, ak môžem sledovať postupné budovanie zručností študentov, ktorí sa učia dvojnásobnou rýchlosťou oproti mne a ja môžem spokojne snívať o lietajúcich autách na dôchodku.” 

FPT Cool School bude prebiehať od 9. do 13. septembra 2019. Prihlásiť sa môžete tu.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár