EAST MAG

5 vecí, ktoré ma prekvapili na Szigete

Jeden z najväčších európskych festivalov vôbec láka každý rok svetovými menami milovníkov hudobných festivalov, ale aj fanúšikov konkrétnych kapiel. Veľkým plusom Szigetu je aj jeho geografická blízkosť. Tento rok som mala možnosť okúsiť maďarský 7-dňový hudobný maratón po prvýkrát aspoň na jeho posledné 3 dni (od 11. do 13. 8.). Čo si asi navždy zapamätám?

Stanuj, kde chceš

Claim festivalu je island of freedom a na to si skrátka treba nastaviť myseľ. Aj keď je v areáli viacero ohraničených campov, okolo nich je množstvo zelených plôch, kde môžete stanovať svojvoľne bez akejkoľvek regulácie. Za ohradeným campovým priestorom sa pomedzi stromi postavilo voľné stanové mestečko, aj keď je na free camping k dispozícii neohraničená zelená plocha.

REKLAMA

Efektívne sprchy

Toto je asi jeden z najväčších plusov festivalu, ocenia ho najmä tí, ktorí chodia na Pohodu a majú skúsenosti so státím v rade. Na Szigete sme sa dostali do free showers do 10 minút cez areál a veľkým prekvapením bol voľný sprchový kút. Aj keď pri druhej návšteve som už musela čakať v rade, ktorý sa skladal až z 2 žien, stále to bola veľmi milá skúsenosť.

Podobne ako pri sprchách sa netreba obávať dlhého čakania pri stánkoch. Jediný skutočne a stále dlhý rad bol pred supermarketom v areáli ostrova.

Eco friendly nevratné poháre

Vratné poháre sa už stávajú klasickým ekologickým krokom festivalov či dokonca aj street foodov, napríklad aj v Košiciach. Na Szigete si za tzv. re-cup zaplatíte okolo 450 forintov, no nemáte možnosť ho vrátiť. Pri ďalšom nápoji zaň, samozrejme nebudete opäť platiť.

Na slovenských festivaloch fungujú vratné poháre tak, že si ich zakúpite za 2 eurá a na konci festivalu ich máte možnosť vrátiť a dostať peniaze späť. To motivuje ľudí o trochu viac si strážiť svoj pohár, aspoň na základe toho, ako vyzeralo okolie hlavného stageu po najväčších koncertoch – množstvo re-cupov a plastové fľaše.

Za večer maximálne 2 veľkí headlineri

Samozrejme, každý považuje za headlinera niekoho iného, ale sú jednoducho niektoré svetové mená, ktoré sú ťahúňmi celého festivalu. Pri koncipovaní programu Szigetu sa myslí na to, aby sa títo headlineri rozložili v priebehu 7 dní. Program na hlavnom stagei tak končí medzi 10. a 11. hodinou večer. Okrem najväčších mien bolo množstvo menších známych aj neznámych kapiel, na ktoré sa dalo ísť pozriet, čo bolo veľkým plusom, najmä ak radi objavujete nové kapely.

Cez deň prvé kapely začínali hrať poobede, okolo 16:00 hod. Deň sa však dá, ak nespíte, stráviť v hlavnom meste Maďarska, keďže festival je len približne 30 minút vzdialený od centra.

Bezhotovostne

Veľkým komfortom je, že celý festival je cashless. Hotovosť je nepotrebná, čo je super, najmä vzhľadom na rozdielnosť v menách, a každý stánok – či už predával merch, pivo alebo niečo sladké pod zub, bol vybavený platobným terminálom. Na platenie sa navyše dal využívať aj festivalový náramok s identifikačnou kartičkou.

Pri platení máte možnosť zvoliť si sami výšku sprepitného cez percentá, ktoré sa, aspoň podľa informácií na festivale, využije na charitatívne účely.

Festival Sziget patrí medzi najstaršie festivaly v Európe a navštevujú ho ľudia z celého sveta, približný počet návštevníkov je okolo 500 000. Tento rok patrili medzi headlinerov Ed Sheeran, Foo Fighters, Florence and The Machine, Twenty one pilots, Martin Garrix, Years & Years či Kodaline.

Ja osobne som typ človeka, ktorý má rád festivaly a ich atmosféru. Preto odporúčam každému, aby si jeden letný festival skrátka skúsil. Vždy je možnosť ubytovania sa mimo festivalového areálu pre tých, ktorých stanovanie neláka. V konečnom dôsledku sa tým neukrátite o zážitky, akurát sa vyspíte pohodlnejšie.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár