EAST MAG

„Ak nechcete prísť o svoje jedlo, strážte si ho očami,“ radia vedci z univerzity

Príjemný deň na pláži, zvuky mora a vy si vychutnávate vaše obľúbene jedlo. Všetko je ideálne, až kým by nepríde čajka a nevezme vám ho. Ako sa však dá tejto krádeži zabrániť?

Čajky sa „pýšia“ zlou povesťou

Čajky sú známe tým, že chodia k ľuďom a kradnú im jedlo. Tomu sa však dá zabrániť a to tak, že ich budeme sledovať. Tento pokus sa rozhodli vyskúšať vedci z University of Exeter vo Veľkej Británii. 

REKLAMA

Vybrali sa do pobrežných miest v Cornwalle, s jednoduchým plánom  – položiť na zem hranolky a sledovať, ako dlho bude čajkám trvať, kým sa dostanú k jedlu. Výsledok? „Čajkám trvalo 21 sekúnd, kým sa dostali k jedlu, pričom na nich človek hľadel.“

Nečakané zistenie

 „Čajky sú často vnímané ako agresívne a ochotné brať jedlo od ľudí, takže bolo zaujímavé zistiť, že väčšina sa počas našich testov ani nepriblížila,“ uviedla Madeleine Goumas, vedúca autorka štúdie Čajky obyčajné reagujúce na smer ľudského pohľadu publikovaného v časopise Biology Letters.

Pôvodne vedci plánovali na výskum použiť až 74 čajok, avšak v priebehu jeho realizácie zistili, že väčšina z nich nemá o krádež jedla záujem. Nakoniec teda použili len 19 z nich. Počas výskumu sa teda zistilo, že každá čajka je odlišná.

Platí teda to isté, čo pri ľuďoch – aj pár jedincov môže robiť zlú povesť ostatným. 

Gabriela Sielniková

Som študentkou Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, mojím odborom je marketingová komunikácia. Venujem sa písaniu, copywritingu a PR.

Pridajte komentár